Otrok in trma

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Moj sin je star dve leti in pol in je zadnje čase začel postajati izjemno trmast, ko kaj ne doseže se vrže na tla, cmeri,... Kako se kaj spopadate s tem? Dobiva tudi hude ideje, kot so recimo peka mobitela v mikrovalovki itd...

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.824
113
davorinm.wordpress.com
Študiral bo elektrotehniko
smile-1.gif

Kaj pa metode, da ga pustiš na tleh in se ne odzivaš na trmarjenje? Da vidi, da ne bo s tem nič dosegel.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
Trga se od prsi. Normalen pojav.
Nastopi ostro, ko je stvar nevarna in odločno takoj prekini. Uporabi ostro besedo ali tudi silo, ki je zato v tistem trenutku potrebna. Ko pa samo izsiljuje, pa mu najprej preprosto svetuj, da se spravi iz prostora (to ne bo), potem pa ga sam odstrani (če imaš kam). Naj se tam dere. Meni se je zdelo, da je za otroka veliko bolje, če stvar takoj prekineš. Čez eno minuto bo že dobre volje. Drugi recept pa je pomenil, da sam sebe muči tudi uro in več.
Teoretiki ti bodo napisali, da se z njim pogovori in mu razloži meje
smirk-1.gif
. Poskusi...

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Iz izkušenj pridobljenih na to temo ti povem, da pomaga malo potrpljenja, vse to pa mine v parih tednih.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Pustiš mu, da je trmast naprej....(in ignoriraš njegovo početje).

Ko bo ugotovil, da s svojim početjem ni nekega haska....se bo naveličal.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.128
91
48
Izberi odgovor, ki NE deluje:
a) pustiš ga tam, greš po svoje,
b) trikrat ga poliješ z mrzlo vodo, četrtič več ni treba,
c) dvakrat ga za ušesa pokonci postaviš, tretjič ni več treba,
d) poskusiš mu dopovedat, da to ni pravi način, in da res več ne bo risank.

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Normalna vzgoja: Pošlješ v sobo (takoj in vsakič) ker se mora naučiti da neposlušnost (trma, prekomerna nagajivost,...) pomeni ukrep. ko bo zadevo skapiral bo potrebno ob "izgredih" samo omenit sobo in se bo pomiril
zmaga.gif

Permisivna vzgoja: z njim se pogovori, mu razloži (vsakič uporabi tehnika drugega strokovnjaka in druge knjige, prednost imajo novejše izdaje). Če ne deluje, pojdi na tečaj in v skrajnem primeru na posvet k družinskemu terapevtu. Otrok mora vedno čutiti ljubezen, varnost in toplino, tudi če dela narobe. Le tako bo odrasel v čuteče in ljubeče bitje
stupid-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
No, trma ima gotovo svoj namen v življenju. Moj najbolj trmast otrok je daleč najbolj uspešen. Trma pomeni, da razmišlja s svojo glavo in išče nove rešitve.
Ne smeš si dovoliti, da bi zaradi trme bil otrok ogrožen ali da bi starš postal mučenik, ker se kar naprej nekaj pogaja z otrokom. Otrok pa lahko trmari, če se mu ljubi.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.977
6.149
113
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
Izberi odgovor, ki NE deluje:
a) pustiš ga tam, greš po svoje,
b) trikrat ga poliješ z mrzlo vodo, četrtič več ni treba,
c) dvakrat ga za ušesa pokonci postaviš, tretjič ni več treba,
d) poskusiš mu dopovedat, da to ni pravi način, in da res več ne bo risank.

Pri odgovoru .b) tvegaš da bo otrok začel jeclat.

Drugače imam pa jaz tudi tak problem. Doma vsaj 500x na dan slišim besedo NE. Včasih je tako daleč da mi dekl vtrga. Če se dere, ga zanesem v spalnico, zaprem in mu rečem, da ko bo odnehal naj ven pride, drugače pa naj bo cel dan noter če hoče.

Nazadnje urejeno:

Jiggler

Pripravnik
22. jul 2007
637
1
18
Moja dva gresta na postlo ali pa na pručko "razmišljat"... Za določen čas (cca 5 minut), če vztraja po svoje, potem ga pustim da "razmišlja" dokler se ne umiri...

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Citat:
Uporabnik Jiggler pravi:
Moja dva gresta na postlo ali pa na pručko "razmišljat"... Za določen čas (cca 5 minut), če vztraja po svoje, potem ga pustim da "razmišlja" dokler se ne umiri...

Pr nas v vrtcu grejo premisliti
smile-1.gif
Pa doma tudi... Učinkuje, še posebej zato ker že iz vrtca pozna sistem.

Glede TVja in "groženj" je pa tko, da zadeve za naprej kr pozabijo, tko da kazen/reakcija mora biti takojšnja. V marsikdaj se da trmo preskočiti, če vnaprej poveš kaj sledi tisti del dneva. Recimo pol ure preden se gre domov iz igrišča se pove "kmalu bomo šli" in to potem stopnjuješ do takrat ko res greš. Otrok se lažje pripravi in burne reakcije, besede NE in trme je precej manj.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Iz izkušenj pridobljenih na to temo ti povem, da pomaga malo potrpljenja, vse to pa mine v parih tednih.
Iz izkušenj povem da lahko traja tudi toliko tednov da je to lahko tudi kakšno leto. Mine pa res prej ali slej.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.089
1.266
113
42
Jaz mojga isto starega kr mal pustim. Odvinso kaka je trma. KDaj se vidi da ga bo kmalu minilo. ČE je moja zraven ponavadi dlje traja ker ga je malo razvadla!

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.605
4.549
113
50
Na sončni strani ALP
Doma je prostor za "razmišljanje" kopalnica. Tudi drugod, če smo na obisku imajo kopalnico ali WC. V trgovini pa je bil hec, ko smo ga pobasali in odnesli iz trgovine. Tačas, ko je čakal v avtu pa se je šlo nazaj v trgovino. Seveda je bil nekdo poleg njega. In to smo ponovili nekajkrat, sedaj pa se normalno sprehajamo po trgovinah.

Te pa res kdaj spravi tako daleč, da ti digne dekl. Pač pri sebi prešteješ do pet, da se ohladiš in šele potem odreagiraš.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
Nekje sem slišal recept, da se je ko se je otrok (že kakih 5 let star) v trgovini vrgel po tleh, zraven vrgla še mama in se začela napravljati. Otrok je bil šokiran in "mama, kaj pa delaš?". Ona pa nazaj "če lahko ti, lahko še jaz". In je bil "ozdravljen".
Doma bi mogoče lahko kaj takega poskusil. Jaz sem jih včasih tudi posnel, potem pa to dal predvajat na tv. Tudi pomaga...

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Nekje sem slišal recept, da se je ko se je otrok (že kakih 5 let star) v trgovini vrgel po tleh, zraven vrgla še mama in se začela napravljati.

Se začela napravljati?
confused-1.gif

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Ena od možnih rešitev je tudi preusmerjanje pozornosti.

Vendar ne deluje vsaka, treba je ugotoviti, na katere finte pali. Npr. vprašaš otroka kakšne barve je kakšen predmet v bližini, ali pa katera barva mu je najbolj všeč iz določenega izbora, katero risanko bo doma najrajši gledal...