otroci vidijo, otroci naredijo....

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.004
1.440
113
Po pravici povedano ima tukaj ravnateljica zasluge. Zagotovila mi je, da bo poskrbela, da bodo vse to starši zvedeli. Tudi poslikala je.

Lahko, da sem jaz ena velika naivčina, a upam, da temu ni tako.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Tukaj je krivda predvsem na strani vrtca.
Vzgojiteljice "pasejo" otroke na ograjenem igrišču, otrokom postane dolgčas in začnejo z drugimi dejavnostmi. Če v bližini ni vzgojiteljic, ki bi jim to prepovedale (predvsem pa zaposlile na drug način!), otrok pač dela kar mu je zanimivo.
Tovrstne ideje lahko vzniknejo tudi same, pa TV itd. Ni nujno, da so krivi starši.

PS: Meni ni nihče pokazal, da se da v hišo metat kurja jajca, pa sem to kljub temu izvedel. S tem, da nisem metal jajc, ampak klopotce (kdor še ve, kaj je to), hiša (oz. vhodna vrata) je bila pa sosedova - klopotci tudi. Se še danes malo po zadnji plati popraskam, ko se na to spomnim - star sem bil pa 6 let.

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Kot ste že ugotovili, se danes otroke resnično preveč ujčka. Sploh ne vidim razloga, zakaj se jih zagovarja pri vsaki stvari? Pa se starši dejansko zavedajo, kaj bo iz takega otroka? Bo šel v službo in bo šefe rekel ne in bo klical mami naj se pride zmenit v službo?
hysterical-1.gif
Si bil v šoli mal preveč glasen te je tovarišica tko za tasladke prjela, da si kar pisano gledal.

V šoli mislim, da je problem tudi v sami učiteljih. Oni dejansko mislijo, da bodo prišli v razred in bo sedaj mir in vsi bodo pridni. Učitelj more naredit red in že takoj postavit nek odnos. Jest sm šef, če mislite težit, boste vi nastradal ne jaz. Pa ne mislim, da jih je treba tepst. V šoli se je vedno točno vedelo, pri komu si lahko glasen in pri komu ne. Tudi največji frajerji so bili pri nekaterih kot miške za mizo, ker so vedeli, da se jim ne piše dobro. In tudi če bi klical starše v šolo, bi jim jih učitelj pošteno napel in sploh ne bi popustil.

Sicer se pa vzgoja prvo začne doma! Malo gledam mlade družine in se zgražam. Pridejo na obisk in mulc skače po sedežni, vleče mačka za rep in ga cuka, skoz neki skače in se dere, starši pa to normalno gledajo kot da je vse normalno. Če bi jest pa sestra se tko obnašala nekje na obiskih, bi fotr totalno znoru. In ker zgleda lahko doma otrok počne vse kar se mu zljubi, potem misli da lahko tudi drugje. Ampak otrok je v končni fazi klon mame in očeta, tudi kar se tiče karakterja. In po otroku se pomoje kar lepo vidi, kakšni so starši dejansko. Seveda izjeme potrjujejo pravilo.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.032
10.789
113
kod Džej-Zija
Hja, kar se učiteljev tiče, je rahel problem v tem, da so jim bile odvzete vse možne sankcije, otrokom pa se sistematično vbija v glavo pravice. Potem so tu še starši, ki skoraj nikoli ne vidijo problema v svojih otrocih, ampak je krivec vedno nekdo zunanji. Če jim kaj ne paše, začenjo pa v šolo inšpekcije pošiljati, v najslabšem primeru pa celo tožijo šolo ali dotičnega učitelja. Kdo pa bo v taki klimi kakšno pretirano strogost fural?
rolleyes-1.gif

blustar

Pripravnik
1. okt 2007
230
0
16
Za vzgojo smo vedno odgovorni starši. Čeprav me resno skrbi, kako mi bo uspelo vcepit prave vrednote, ker je čedalje več slabih vplivov "od zunaj". In od teh otroka ne moreš niti ne smeš izolirat.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Mah, bučke.
grin1.gif

Za otroka je starš = Bog. Četudi se slednjim to ne zdi (posebej ne v puberteti
grin1.gif
).
Če ima starš pošlihtano podstrešje (in ob lastnemu otroku ne zblazni od pretiranega zaščitništva), bo podstrešje imel pošlihtano tudi otrok. Če pa starš podstrešja nima pošlihtanega, pa... (glej video v prvem postu te teme
smile-1.gif
).

Ja, res. Obstaja 5% outlierjev, za katere tudi "bog ne more pomagati". Ampak za gigantsko večino to drži. Samo sebe poglej (kako ti gledaš na svoje starše...).

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.557
2.963
113
v lokalni ostariji
en je nekje omenil da bo sef mamico poklical...

verjamete ali ne... tega je kar dosti... da mame jokajo za sinove... da jih ne iz sluzbe vrct da so pridni...sam malo problematicni...

prevec so (smo) starsi zascitniski...

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
ksz

sama še nimam otrok, tako da ne bom nekaj pametovala, opisala bom samo mojo izkušnjo, iz katere izvira tudi moj pogled na vzgojo-kako mislim, da je pravilno vzgajati mulce. Oziroma kako jih ne vzgajat. Moj fotr je bil v mladosti deležen 'palica' vzgoje, ko si ga pač fasal takrat, ko si kej naredil narobe. In na nek absurden način se mu je zdel, da bo to palil tut pri nama z bratom. Sploh v mlajših letih je fotr pač mislil, da je stroga vzgoja pravilni način. Jst sicer niti nisem bla tok deležna nasilja, ker pač nisem bla tok težavna-v šoli mi je šlo, glasbeno sm furala, ma ni da ni. Brat je bil pa pač mal bolj problematičen. In je temu primerno tok večkrat fasal. :bonk
:
Dans smo že vsi kolikor toliko odrasli ljudje, odnosi so se pošlihtal kokr tok, ampak lahko rečem, da je na bratu vzgoja, kakršna je pač bla, pustila dolgotrajne posledice-nesposoben zaupat svoje težave komurkoli, ohranjanje videza, da je vse kul, čeprav ni, kadarkoli mu rečeš kaj, kar mu ne paše, popizdi dobesedno in se začne branit in napadat nazaj. To se sicer ne zgodi več velikrat, se pa dogaja.
Jaz, nasprotno, s temi stvarmi nimam težav, ampak je trajal precej časa in zahteval velik truda, da sem si pošlihtala 'podstrešje', Pri tem mi pa brez res fantastičnih frendov nikol ne bi ratal. Pa ne, da bi bla kak psiho prej
grin1.gif

Zato bom, če bom le kdaj mela froce, prepovedala kakršnokoli nasilje nad njimi. Lepa beseda lepo mesto najde. In postavljati meje ter ne odstopati od njih.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
potrebovala boš veliko samokontrole in moči nad sabo, da ti bo uspelo, da ne boš klofnila svojega otroka.
Pri meni je bilo nekako podobno, kot pri tvojem bratu, nisem bila ravno angelček, no pa ni blo fotra, mat mogla sama vzgajat, no pa je blo kar je blo. Sem pa videla pri sebi, ko je bil polbrat še manjši....klofnila sm ga, k je blo kej narobe
uf-1.gif
takrat sm si tut jst rekla, da bom probala vzgajat samo z besedami, se pa zavedam, da bo treba kr dost delat na samokontroli.
se mi zdi, da je v takih primerih dobro malo s partnerjem govorit o tem, da ti lahko pomaga
wink-1.gif