Osvetlitve armaturnih plošč

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Slika armaturke i40 me je napeljala na ...

So vsi inženirji bedaki? Modra osvetlitev? VAG je imel pred leti tudi to bolezen. A ne vedo ljudje, da je to najslabša barva, ker ti najbolj pokvari nočni vid? Se nobeden več ne vozi ponoči?
bonk.gif
Rdeča je pa tudi trapasta, ker jo imaš ponavadi za oznake resnih dogodkov.

Gledam tole... krasno je.
150px-Saab900dash.JPG

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Rdeča in plava sta čist ok, sem na prejšnem mel plavo (VW) zdaj imam rdeče in me ne zmoti, sej pa imaš regulator, pa si zatemniš po
želji.

Ta od saba je pa smeh.

Najbolj meni osebno sede bela, sploh v A5tki, da bi raje v taho gledal kot na cesto.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Bravo vsaj nekdo, ki zna se razmisljati. Avtomobile se izdeluje samo se za rajo in bebce, ki radi gledajo modro in belo svetlobo, ki sta kao seksi. Glej prispevek nad mano.

Kot receno rdeca barva (samo 620-630nm) in zelena (500-520nm) ohranjata kolikor toliko normalen nocni vid, hkrati pa oddajata dovolj svetlobe. Rdeca je domena mornarice, zelena letalstva. Vse ostalo je pac namenjeno instant kupcem. Pogojno amber. Skoda, ker je slo toliko let raziskav in dobrih resitev v avtomobilski industriji v pozabo in med ropotijo zaradi taksnih ljudi.

5463189367_a6b01384fe_z.jpg

tomi

Guru
1. sep 2007
18.706
9.908
113
40
MB
ja, 10 let so razvijali kera barva je najboljša pol pa so rekli eeeeeeh bomo dali rdečo rajše
bonk.gif

nekak dosti bolj zaupam proizvajalcem avtomobilov, da izberejo pravo barvo kot pa alter znalcem
wink-1.gif

ma pa moj škodila tudi belo
grin1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Osvetlitev (barva) je samo en del zgodbe, če ne drugega imaš potem v ozadju vse od tipografije fontov in velikosti ter postavitev posameznih segmentov števcev ter seveda jakost osvetlitve. To je recimo ostale 9/10 zgodbe. To da sta zelena in pa rdeča (v določenih spektrih) svetlobe najboljši za nočni vidi je že mogoče, ampak navadna avtomobilska osvetlitvena žarnica seje +- vse spektre svetlobe in je ta tvoja primerjava bullshit.

Sicer pa v mornarici in letalstvu (kjer se BTW pogosto uporablja tudi rdeča) pa še kje v vojski so spektri svetlobe poleg vidnosti in motečnosti namenjeni tudi in predvsem zakrivanju.

Novi avti imajo po drugi strani LED osvetlitve in barvne LCD panele, ki so spet povsem drugačna zgodba, barva je tu sploh drugotnega pomena (če ne verjameš poglej teme o kreganju med iphone in samsug uporabniki, ali pa nasvete pri izbiri TVja).

Opažam pa da ima folk (sploh starci in ostali ki slabo vidijo) dimmer nastavljen na najvišjo možno jakost, kar recimo mene osebno 10x bolj moti kot pa barva osvetlitve kjer še nisem (zavestno) opazil da bi me kakšna motila.

Aja glede modre, trenutno vozim modro osvetlitev, imam jo na recimo 30% jakosti, četudi dam na 100% jakosti se števci ne bleščijo ... pri rdeči in zeleni osvetlitvi (kar sem tudi vozil) pa prekomerna osvetljenost bode v oči!

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Meni zelena najbolj odgovarja, ponoči si jo dam na minimum, display radia pa ugasnem. V novi A4 mi je preveč barvasto in na kupu, dejansko bi za vožnjo ponoči potreboval samo sredinski zaslonček na armaturki.

48-1194059608-3337457324.jpg

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
SAAB - s pritiskom na gumbek ugasneš pa ni potrebe razpravlajti katera barva je primerna)

Ja ampak števec hitrosti je še vedno osvetljen.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
ja, 10 let so razvijali kera barva je najboljša pol pa so rekli eeeeeeh bomo dali rdečo rajše
bonk.gif

nekak dosti bolj zaupam proizvajalcem avtomobilov, da izberejo pravo barvo kot pa alter znalcem
wink-1.gif

grin1.gif

Ne stari! Nemores zaj ti tu, to pridejo na kup der alte, sajkek, Lateral (ki vgasne še displej radija) in podobni in oni vedo da je
zelena osvetlitev 543,21n edino prava za poletne noči, za zimske noči pa je tudi zelena dobra le da ne več 543,21 ampak
zarad snega je noč nekoliko svetlejša od lune n tega, zato 545,19 al pa 545,20 nisem zaj ziher.

Kaj bodo avto industrije tu zaj pametovale, sabova zelena osvetlitev z korenček oranžnim cajgerom, to je to, pa makar se firma potaplja
ko titanik v najboljših časih.

Oni majo to idealno osvetlitev in pika. Pol pa si navigacijo na šajbo napopajo.
hysterical-1.gif

Tak zaj pa smo kaj naredli. Kaki Lateral vrjetno še navigacijo dol vgasne pa samo po zvočnih komandah vozi.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.706
9.908
113
40
MB
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
bonk.gif

wink-1.gif

grin1.gif

Ne stari! Nemores zaj ti tu, to pridejo na kup der alte, sajkek, Lateral (ki vgasne še displej radija) in podobni in oni vedo da je
zelena osvetlitev 543,21n edino prava za poletne noči, za zimske noči pa je tudi zelena dobra le da ne več 543,21 ampak
zarad snega je noč nekoliko svetlejša od lune n tega, zato 545,19 al pa 545,20 nisem zaj ziher.

Kaj bodo avto industrije tu zaj pametovale, sabova zelena osvetlitev z korenček oranžnim cajgerom, to je to, pa makar se firma potaplja
ko titanik v najboljših časih.

Oni majo to idealno osvetlitev in pika. Pol pa si navigacijo na šajbo napopajo.
hysterical-1.gif

Tak zaj pa smo kaj naredli. Kaki Lateral vrjetno še navigacijo dol vgasne pa samo po zvočnih komandah vozi.

tu neki smo ja, samo vedno znova sem začuden, glede na to da je na alteru zbrana sama smetana slovenskih intelektualcev, pa glede na to da smo v dobi interneta kak jih pri ***** še niso odkrili pa odpeljali (nasa in podobne inštitucije)
confused-1.gif

evil.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
nisem jaz pisal o zelenih osvetlitvah... vem pa kaj je top, to pa ja. Premium znamke to znajo... in ostali se po njih zgledujejo, bolj ali manj uspešno.

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
In kaj te tako zelo moti pri tem, da si osvetlitev prilagodim svoji volji? Nisem rekel, da je zelena najboljša, modra najslabša, rdeča slabo vidna,... In ja, Audi osvetlitev (belo-rdeča) je zelo lepa, vendar malo preveč vsiljujoča pri 600+km nočne vožnje...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
ko maš krvave oke itak ne vidiš niti na cesto niti na števce.. problem rešen.