osnutek pooblastila za voznjo avtomobila

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Zadeva je taka, naprodaj je bil avto od starega ata in sicer je trenutno pokojni, avto smo prodajali še pred smrtjo in sedaj se je našel kupec, skratka zadevo bi on kupil, mi pa prodali. Kar se tiče zapuščinskega dela ni problema,ker se jasno ve kdo bo dobil vse to.

Radi bi uredili neko pooblastilo za kupca, da lahko on avto uporablja in pa da smo mi kriti v primeru radarja in ostalih kazni ki bi jih morebiti lahko dobil. Avto je sicer še vedno registriran, to bi mu tudi pustili ( vem da se izgubi bonus v primeru nesreče), dodal bi poleg tudi da vso škodo na tujih vozilih krije sam ( v primeru da bi se zaletel in napihal ter zgubil kritje AO).

Mogoče kakšen nasvet kaj se napisati ali pa kako se drugače lotiti tega še?

Avto bo plačan v celoti seveda, prepis se bo delal ko bo urejena zapuscinska.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.024
194
63
Jaz ti svetujem, da ga ne prodajaš niti ne "posojaš", dokler ne bo zapuščinska razprava zaključena. Si pomislil, da avto lahko proda še isti dan naprej? Potem vsi papirji, ki bi jih napisal, nebi nič pomenili. Danes pa najdeš vse sorte ljudi...
Raje ga prodaj, ko bo vse zaključeno za nekaj denarja manj, kot pa da bi imel sitnosti in bi s tem izgubil še več denarja.

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Tako pooblastilo ne obstaja. Sem preverjal pred pol leta na AMZS. Na tistega ko je avto napisan pridejo kazni in vse zadeve. Konec pika amen.

Avta jst ne bi dal iz rok 'na besedo' da bo pazil. Če ni ožji družinski član, nikakor. Če ne verjameš, lahko najhitreje preverš tako, da pokličeš na AMZS ali na tehnične preglede, pa ti bodo povedali.

brejn

Pripravnik
17. sep 2009
65
3
8
lublana
Stvar je taksna...
pred pol leta mi je umrla partnerka, avto je bil pisan na njo... da je stvar se tezja je bil na njo pisan tudi leasing... zapuscinska razprava se ni bila, in tudi se pol leta ne bo....dobil sem dovoljenje leasing hise, s preostalimi dedici smo sli na upravno enoto, kjer smo podpisali izjavo, da lahko avto jaz uporabljam in prepisem nase...se pravi, ce se preostali dedici strinjajo in podpisejo dovoljenje za voznjo in registracijo na upravni enoti potem ni problema...je pa stvar trajala skoraj en teden, da so na ue sploh ugotovili kaksen je postopek

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik brejn pravi:
Stvar je taksna...
pred pol leta mi je umrla partnerka, avto je bil pisan na njo... da je stvar se tezja je bil na njo pisan tudi leasing... zapuscinska razprava se ni bila, in tudi se pol leta ne bo....dobil sem dovoljenje leasing hise, s preostalimi dedici smo sli na upravno enoto, kjer smo podpisali izjavo, da lahko avto jaz uporabljam in prepisem nase...se pravi, ce se preostali dedici strinjajo in podpisejo dovoljenje za voznjo in registracijo na upravni enoti potem ni problema...je pa stvar trajala skoraj en teden, da so na ue sploh ugotovili kaksen je postopek

No to je pa dober odgovor, bom jutri preveril kako je s tem, ker ostali dediči brez problema to izjavo podpišejo.

Sicer pa kazni na umrlo osebo težko pridejo,saj ima dober dokaz da on ni vozil
evil.gif

Ravno zato se pa naredi pooblastilo da ta pa ta odgovarja za vse kazni v roku pol leta od prevzema vozila, vsaj tako sem jaz to mislil.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Kazni ne letijo na lastnika vozila, ampak na uporabnika navedenega v prometnem dovoljenju. Za uporabnika se lahko vpiše oseba, ki ni lastnik vozila, ima pa veljavno vozniško dovoljenje.

brejn

Pripravnik
17. sep 2009
65
3
8
lublana
Ce sem jaz takrat prav razumel, lahko naredis tako da avto kupec registrira in zavaruje na svoje ime, medtem ko ti ostanes lastnik, zabelezen v prometnem dovoljenju...

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Tako je, polica in prometno dovoljenje se naredi na podoben način, kot če bi lastnik bila lizing hiša.
Na polici je kupec naveden kot zavarovalec in uporabnik vozila, lastnik vozila pa kot zavarovanec.
V prometnem dovoljenju se kupec zavede kot uporabnik vozila, lastnik pa ostane zaveden kot lastnik vozila.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Zadeva je taka, naprodaj je bil avto od starega ata in sicer je trenutno pokojni,

žal ni samo trenutno bi rekel...
frown-1.gif

drugače se pa strinjam z nasvetom, da raje počakaj, da se uredi zadeva okrog dedovanja in potem prodajte...če se predpisi niso spremenili, lahko avto mirno vozite še naprej in podaljšujete registracijo, če pa le-ta poteče, ga pa ne boste več mogli registrirati, dokler ni konec postopka

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Tako je, polica in prometno dovoljenje se naredi na podoben način, kot če bi lastnik bila lizing hiša.
Na polici je kupec naveden kot zavarovalec in uporabnik vozila, lastnik vozila pa kot zavarovanec.
V prometnem dovoljenju se kupec zavede kot uporabnik vozila, lastnik pa ostane zaveden kot lastnik vozila.

Močno dvomim da se bo to dalo urediti brez prisotnosti lastnika.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.024
194
63
Mislim, da zadeva vseeno ni tako enostavna, kot se zdi. Avto je trenutno še vedno napisan na pokojno osebo, in nekdo (sorodnik) ga ne more prodati tretji osebi.. zaenkrat...
tudi če je stari ata vse napisal v oporoki, kdo bo lastnik avta in ti s tem dal "pooblastilo", pa to uradno postane šele takrat, ko je zapuščinska razprava končana.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Enostavno izvedljivo, ker ne gre za odjavo/prijavo, ampak le spremembre o uporabniku, ki se lahko naredijo kadarkoli med letom. Ima pa tak način vsaj neko veljavo, za razliko od nekih izjav in podobno, ki so samo napisan list papirja brez veljave. Dal sem le nasvet, kako se 100% zaščiti pred možnimi kazenskimi posledicami uporabe vozila.