Optika

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Zanima me, kakšna je razlika v strojni opremi med ADSL in optiko?

Kako je z modemom, ali je razlika v routerjih, mrežnih karticah na PC-jih? Kako je s kablovjem glede povezavanja modem- router in/ali modem PC?

LPM;

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Različno.....nekje pride optika samo do razdelilne postaje hiše/stanovanjskega bloka, pa naprej UTP drugod pa pripeljejo optično vlakno prav v stanvanje. Za običajnega uporabnika je vbistvu vseeno. V vsakem primeru pa gre optičen kabel v modem, od tam naprej pa je uporaba kot pri adsl-ju, torej preko UTP kabovja oz. preko WiFi-ja.

LP
Torus

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Torus pravi:
Različno.....nekje pride optika samo do razdelilne postaje hiše/stanovanjskega bloka, pa naprej UTP drugod pa pripeljejo optično vlakno prav v stanvanje. Za običajnega uporabnika je vbistvu vseeno. V vsakem primeru pa gre optičen kabel v modem, od tam naprej pa je uporaba kot pri adsl-ju, torej preko UTP kabovja oz. preko WiFi-ja.

LP
Torus

Pri nas tako T1 kot T2 peljeta optiko do stanovanja, torej do modema. T1 ima dve vlakno, eno za net in drugo za kabelsko TV, T2 ima ravno tako 2 optični vlakni, eno za DL in drugo za UL.

Nazadnje urejeno:

mmx

Fizikalc
16. nov 2007
2.275
14
38
Telekom 2 vlakni, eno IP, drugo RF. T-2 dve vlakni, eno US, drguo DS.

mmx

Fizikalc
16. nov 2007
2.275
14
38
Strokovni žargon. RF - Radio Frequency oz. radijske frekvence. Gre za frekvenčni spekter v domeni kabelske tehnologije nudenja storitev. Po tem vlaknu Telekom nudi analogno kabelsko TV, morda kdaj tudi DVB-C, niti ni izključen Euro/DOCSIS internet.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik matt pravi:
RF?
Matt, to kar sem ti jaz napisal, samo pohvalit se je moral, da dve kratici pozna.
priden.gif

mmx

Fizikalc
16. nov 2007
2.275
14
38
Ne pohvalil, samo bolj strokovno razlago sem podal na nivoju tehnolojije ne storitev, slednje lahko vsak razbere iz ponudbe.