Oprema

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
14.677
2.562
113
Samo opomba, inox valjčki so manj odporni na obrabo kot taki iz ustreznega jekla. Je res da običajno črno jeklo je mehkejše kot inox, ampak obstajajo tudi 1x trša jekla od inoxa (3XX inox) in taka se uporabljajo za profi valjčke. Inox ima edino prednost pred tem da ne rjavi, kar pri suhem mletju ječmena in ustreznem shranjevanju mlinčka itak ni nek problem.
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Samo opomba, inox valjčki so manj odporni na obrabo kot taki iz ustreznega jekla. Je res da običajno črno jeklo je mehkejše kot inox, ampak obstajajo tudi 1x trša jekla od inoxa (3XX inox) in taka se uporabljajo za profi valjčke. Inox ima edino prednost pred tem da ne rjavi, kar pri suhem mletju ječmena in ustreznem shranjevanju mlinčka itak ni nek problem.
Res je,. Tudi orodja, npr. pile niso iz inoxa ampak neke fe ligure ali kaljna jekla. So pa tudi orodna jekla, ki so svetla kot rostfrei in upam, da so iz podobnega jekla tudi od mattmill? Obljubljajo lifetime :)
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Tako sem v soboto pretakal iz fermentorja po cold crush v sodčke. Nisem prepričan, da cev iz sodčka v fermentor po kateri se pretaka CO2 iz sodčka v fermentor prispeva k manj stika piva s kisikom. V fermentorju je CO2 temperature okoli 0°C in nad pivino. Zrak, ki bi od zgoraj prihajal verjetno ne bi razbil plasti CO2. Je to smiselno početi ali ne?
20210109_165341[1].jpg
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
636
47
28
Po mojem mnenju je to komliciranje nepotrebno. Problem je če pivo med pretakanjem pljuskaš da se peni in je kisik zraven. Sploh pa lahko takole točiš pri odprtem pokrovu in pivo ne bo v stiku s kisikom, ker imaš nad pivom posteljico CO2, kateri je težji od zraka.