Oprema

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Samo opomba, inox valjčki so manj odporni na obrabo kot taki iz ustreznega jekla. Je res da običajno črno jeklo je mehkejše kot inox, ampak obstajajo tudi 1x trša jekla od inoxa (3XX inox) in taka se uporabljajo za profi valjčke. Inox ima edino prednost pred tem da ne rjavi, kar pri suhem mletju ječmena in ustreznem shranjevanju mlinčka itak ni nek problem.
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Samo opomba, inox valjčki so manj odporni na obrabo kot taki iz ustreznega jekla. Je res da običajno črno jeklo je mehkejše kot inox, ampak obstajajo tudi 1x trša jekla od inoxa (3XX inox) in taka se uporabljajo za profi valjčke. Inox ima edino prednost pred tem da ne rjavi, kar pri suhem mletju ječmena in ustreznem shranjevanju mlinčka itak ni nek problem.
Res je,. Tudi orodja, npr. pile niso iz inoxa ampak neke fe ligure ali kaljna jekla. So pa tudi orodna jekla, ki so svetla kot rostfrei in upam, da so iz podobnega jekla tudi od mattmill? Obljubljajo lifetime :)
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Tako sem v soboto pretakal iz fermentorja po cold crush v sodčke. Nisem prepričan, da cev iz sodčka v fermentor po kateri se pretaka CO2 iz sodčka v fermentor prispeva k manj stika piva s kisikom. V fermentorju je CO2 temperature okoli 0°C in nad pivino. Zrak, ki bi od zgoraj prihajal verjetno ne bi razbil plasti CO2. Je to smiselno početi ali ne?
20210109_165341[1].jpg
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Po mojem mnenju je to komliciranje nepotrebno. Problem je če pivo med pretakanjem pljuskaš da se peni in je kisik zraven. Sploh pa lahko takole točiš pri odprtem pokrovu in pivo ne bo v stiku s kisikom, ker imaš nad pivom posteljico CO2, kateri je težji od zraka.
 

Tompri

Zelenc'
18. mar 2020
8
0
1
Pozdravljeni pivovarji,
prej je bilo govora tudi o merjenju gravitacije. Imam težavo z hidromertri. Sem kupil rezervni hidrometer in ko primerjam rezultat meritev stari in novi, je ogromna razlika. Stari je izmeril OG 1,063, novi pa 1,073, refraktometer pa 17,8 brix. Na to sem poskusil v destilirani vodi in mi oba hidrometra kažeta 1,000. Sedaj pa ne vem kaj je res.
Ali je kakšna možnost, da bi testiral hidrometra na neki referenčni tekočini, mogoče sladki vodi, kjer bi v naprej vedel kakšen je OG.
Je mogoče že kdo delal kaj takega? Kakšno razmerje voda sladkor naj naredim?
Hvala.
 

enapi

Zelenc'
1. dec 2021
10
0
1
Zdravo vsem, minilo je eno leto od mojega prvega varjenja. Volja za naprej ostaja, tako da sem se odločil da malo nadgradim opremo. Najprej bi zamenjal plastični fermentor. Kaj pravite o tem. Je vreden denarja. Trenutno v akciji 119€.

Klarstein 30L
 

enapi

Zelenc'
1. dec 2021
10
0
1
Kako je pri teh nenamenskih posodah z namestitvijo vrelne vehe? Pa še to... je kakšen problem, če daš v 75 litrsko posodo vret 20 litrov piva (prazen prostor)?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz sem navrtal na vrhu lukno za tisto običajno dihtungo od 30l plastičnih fermentorjev. Priporočljivo je da imaš vsaj 1/4 praznega prostora na vrhu če imaš slučajno burno fermentacijo, da ti ne meče peno čez veho. Tudi če imaš več praznega prostora ni nek problem. Vseeno pa jaz ne bi dajal 20l v 75l posodo je vseeno preveč zraka po mojem. nekdo je trdil da tudi ni priporočljivo predolgo starati v napol praznen fermentorju
 

enapi

Zelenc'
1. dec 2021
10
0
1
Hvala za te hitre odgovore. Na strani od eurogarden sem pogledal tudi klasične inox posode za vino, ki so tudi cenejše od klarstein kotla. Kako je tu s tesnenjem pokrova? Se okoli da kakšna guma (se mi dozdeva, da sem to nekje v kleti videl)?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Kolikor vem s te posode za vino dobi tudi z tesnili, če ne pa zaviješ z folijo. Najbolj vazno pri teh posodah je da jih dobro razkužiš pred uporabo, ker jih je načeloma težje sčistiti po kotih. Starsan,oxi in podobno nista zadostna. Najbolje kar z čistilom na osnovi klora, jaz uporabljam arikino 2-5% mešanico z vodo in namakaš za 1 uro da res vse pobije
 

enapi

Zelenc'
1. dec 2021
10
0
1
Do sedaj sem opremo in flaše razkuževal s Chemipro San. Ostanke pa sem izpral s prevreto vodo. Je to primerno za čiščenje inox opreme? Oz. kaj uporabljate/priporočate?
 

Ss304

Fizikalc
31. jul 2020
123
141
43
Pozdravljeni! Ima kdo informacijo kje bi lahko kupil karbonizacijski kamen preko katerega bi upihoval kisik kvasovkam?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.919
9.485
113
Za to ni nobene potrebe. Prezračiš komot na druge načine. Drugač pa to dobiš v trgovinah z akvarijsko tehniko.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Ss304