Oprema

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
2-4. st
Lepo se razporedi, moraš pa paziti na oksidacijo pri tako nizki t.
Plus fajn je imeti v tvojem primeru na črpalki invertor, da upočasniš vrtljaje, ker drugače ti bo zapenilo
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Imaster morda kakšne nasvete kam montirat pipe, temperatur senzorje in grelce na kakšno višino in razporeditev?
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
2-4. st
Lepo se razporedi, moraš pa paziti na oksidacijo pri tako nizki t.
Plus fajn je imeti v tvojem primeru na črpalki invertor, da upočasniš vrtljaje, ker drugače ti bo zapenilo

Hvala
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Oj!
A je tu kakšen štromar?
Dobil sem danes grelec s kitajske, naročil 3kW, ampak na njem nikjer ne piše koliko je močan.
Se da to s čim al kako preverit?
Hvala!
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Mene pa zanima kateri zapiralec za steklenice priporočate?
Kajti tisti dvoročna se mi zdi že malce obrabljene.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Mene pa zanima kateri zapiralec za steklenice priporočate?
Kajti tisti dvoročna se mi zdi že malce obrabljene.
Po moje, je tisto na stojalu najboljše.
Imam vse 3 in je daleč najboljši!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Oj!
A je tu kakšen štromar?
Dobil sem danes grelec s kitajske, naročil 3kW, ampak na njem nikjer ne piše koliko je močan.
Se da to s čim al kako preverit?
Hvala!

Opcij je več:
1. prikjučiš grelec (obvezno v vodi) in vmes daš tole
2. če imaš tokovne klešče lahko zmeriš tok na prikjučenem grelcu
3. če imaš multimeter ti grelca niti ni traba priklapljat, ampak samo zmeriš upornost na sponkah grelca in uporabiš "ohmov zakon" (ta metoda je približna ker bo upornost grelca spremnljiva glede na temperaturo, amak pri klasičnih grelcih da dokaj točne rezultate tudi na "mrzlem" grelcu)
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Mogoče mal off-topic...
Kako zatesnit hrastov sodček, ki ima na eni stranici razpoko v lesu (očitno je bila napaka že v lesu, kakšna grča ali kaj podobnega). Cel sod sem uspel zatesnit, proglem je samo ta razpoka na stranici... Kakšna ideja, s čim to zabasat?
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Ponavadi se prazen sod izsuši in lahko nastanejo špranje. Da ga spraviš nazaj v formo ga moraš celega namočit v vodo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Si pustil noter vodo par dni da se les napne?

Ne vem če obstaja kaj namenskega. Sod mora držat vodo, drugače je zanič. Če sod pušča se menja cele deske oz. se stvar razstavi in ponovno sestavi. So pa zelo suhi sodi problem ker ponavadi še obroči malo popustijo in kdaj celo samo vodo ne pomaga ampak moraš še obroče nabit da se stisnejo.

Vsekakor pa je prva akcija da noter daš vodo jo dolivaš po potrebi in pustiš dokler ne neha puščat kar zna trajat tudi par dni.
 

Damc

Zelenc'
19. apr 2017
5
0
1
Lesen sod skor ne more puščat razen če je razsušen. Osebno sem vidu samo en sod ki je puščal, pa še na temu je bla doga počena in je tam čez teklo. Če je cel, naredi kot je utiševalec reku, namakaj, namakaj, namakaj, dotakaj, dotakaj... in slej ko prej bo OK.
 

MihaMiha

Zelenc'
5. jun 2017
22
2
3
Naročujem nekaj opreme in me zanima glede navojev, opazil sem da je več tipov navojev, nekaj sem zbrskal po spletu pa sem opazil da sta NPT in BSP pri 1/2" enaka, zaj pa sm naletel še na dn15 in ne najdem nobene tabele če je to kompatibilno. Ve kdo kak je s tem ?
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Nalival vodo v sod (mrzlo, vročo), dodajal, čakal kar nekaj časa (ene 3 tedne). Fora je v tem, da se je sod povsod zatesnil, razen tam, kjer je razpoka v lesu. Problem je v tem, ker je na straneh ena deska počena in tam veselo pušča.
A mogoče kdo ve, kako/s čim to razpoko popravit. Kakšno lepilo verjetno ne pride v poštev, razen če bostaja kakšna life-stock varjanta...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik MihaMiha pravi:
Naročujem nekaj opreme in me zanima glede navojev, opazil sem da je več tipov navojev, nekaj sem zbrskal po spletu pa sem opazil da sta NPT in BSP pri 1/2" enaka, zaj pa sm naletel še na dn15 in ne najdem nobene tabele če je to kompatibilno. Ve kdo kak je s tem ?

NTP in BSP nista enaka, čeprav se marsikje to posplošuje. Gre za različno vrezan navoj in stvari nista kopatibilni v smislu idealnega tesnjenja. Boš pa z malo (več) teflonskega traku pri 1/2" še naredil dober spoj ki ne bo puščal pri nizkem tlaku. DNXX so pa oznake za cevi in ne direktno za navoje, navoj pri DN15 je načeloma 1/2".

Pa pozor pri uporabi vovovodarskega materiala, ker se večinoma dobi tesnilne navoje v konus. To je spet nekaj tretjega!

Na splošno pa za potrebe nizkih tlakov v pivovarstvu je tole vse med sabo "kompatibilno" .. je pa vseeno pametno imeti enak standard za vse.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Nalival vodo v sod (mrzlo, vročo), dodajal, čakal kar nekaj časa (ene 3 tedne). Fora je v tem, da se je sod povsod zatesnil, razen tam, kjer je razpoka v lesu. Problem je v tem, ker je na straneh ena deska počena in tam veselo pušča.
A mogoče kdo ve, kako/s čim to razpoko popravit. Kakšno lepilo verjetno ne pride v poštev, razen če bostaja kakšna life-stock varjanta...

Kaj pa kaka pasta za mazat veje, ko jih odžagaš? V mislih imam eno tako zeleno "lepilo", ki se ga namaže po vrhu odžaganega dela. Ta masa se potem strdi. Moj tast tudi z nečim maže trte, ko jih obrezuje. Tudi sadike, ko jih kupiš, imajo velikokrat na stranskih izrastkih take zelene kapice (zgleda kot zelen strjen vosek). Ne vem pa, kako se vsemu temu reče.

Mogoče bi kaj takega zadostovalo za tisti čas, ko boš v sodu imel pivo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Sam se s temi lepili in voski nebi igral ker so najbrž strupeni .. če pušča sod ven, potem vleče tudi toksine noter in no way da bi testiral z biločem kar ni food grade.

_jackson_ kakšne dimenzije je razpoka? Če je manjša luknja se jo popravlja tako da se les zvrta in noter vstavi lesen "zamašek". To je edina legal metoda, druga opcija je kot rečeno razstavitev soda in menjava cele doge.

Še vedno pa se splača probat še z namakanjem z zunanje strani (sod postaviš tako da je del ki pušča v vodi) pa če je razpoka ne stiku dveh dog, potem bi skoraj upal trdit da so mogoče tudi obroči preveč razrahljani in jih moraš malo nabit da se poveča tenzija v lesu.
 

MihaMiha

Zelenc'
5. jun 2017
22
2
3
Hvala za informacije! Js sm sam pogledal par tabel za thread count pa sm vido da je enak pri 1/2" pa sm kr sklepo da je to pri 1/2" čist kompatibilno.

Ka po kuhanju vse tote ventile in podobno, ki so namontirani na lonec odstranite za čiščenje al pustite gor pa na loncu ščistite ?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Pri loncih v katerih se kuha ni tak problem s higieno .. vseno se vedno nabere svinjarija na navojih in v samem ventilu. Če kuhaš na plinu je temperatura na ventilu velikokrat celo večja kot v loncu (nad 100C) in imaš vsakič idealno sterilziacijo. Tako da tak ventil ne bo nikoli problematičen s stališča higiene in je vseeno če ga nikoli ne odstraniš (se pa zna zasušena/zažgana svinarija počasi nabirat in lahko začne ventil puščat zaradi tega ali pa se slabo odpirat/zapirat, tako da škodi ne če ga občasno snameš in očistiš).

Pri elektriki, sploh grelcih v loncu je pa potrebno malce pazit ker je temperatura v samem ventilu velikokrat precej nižja kot v loncu pa še tam je max. 100C in ne zadosti pojmu "sterilizacije". Tako da je pametno takim ventilom zagotovit malce več skrbi. Ni nujno da se ga vsakič razstavi v nulo, je pa nujno fino sprat ventil in ga malo migat da se spravi ven vsa (čimveč) svinjarije.