Oprema

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Blisk1 pravi:
Ok hvala za odgovor, sem vedel, da nek razlog mora bit, da se na hitr ohladi.
Najlažje bi bilo, dokler je vroče pretočit v stekleno flašo, ker se še tam dejansko uničijo bakterije potem pa vse skupaj ohlajat na brzino. Bom videl kaj mi bo zneslo naredit in kako.
Ali je kdo že dodajal led v pivo na koncu za ohlajanje?

V kolikor led ni sterilen, si naredil več škode, kot koristi.
Nekateri dodajajo plastenke, v katerih je zmrznjena voda, ker zunanjost take plastenke lahko razkužiš. Najbolj enostavna opcija je bajkrena/inox tuljava, po kateri z mrzlo vodo hladiš vročo pivino. Varianta, da prelivaš v steklen fermentor je nevarna, ker ti lahko poči in se ti bo vsulo 20+ litrov vrele pocaste (sladke) tekočine po ....
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Jah, tudi tako gre ....
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik Blisk1 pravi:
Najlažje bi bilo, dokler je vroče pretočit v stekleno flašo, ker se še tam dejansko uničijo bakterije potem pa vse skupaj ohlajat na brzino.

Če nimaš borosilikatnega stekla (najbrž NE) ne delaj tega, ker četudi bo zdržalo termični šok ob segrevanju bo steklo počilo ob ohlajanju.

Lahko daš v navadno plastično kantico (glej da ima oznako plastike HDPE, znak "2" za reciklažo) in tam notri hladiš kakor želiš.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Pred kratkim sem nabavil erlenmajerco ( https://www.mojepivo.si/mojepivo-oprema/mojepivo-erlenmeyer-bucka.html). Na netu sem videl, da večina erlenmajerco uporabljajo za kuhanje mini batcha in pripravo starterja. Ker na tej nič ne piše da bi bila iz borosilikatov me zanima ali jo je varno uporabljat na plinu ali rajši ne.

Po drugi strani sem pa zasledil na Pyrex strani, da se tudi njihovih proizvodov iz borosilikata ne bi smelo uporabljat na odprtem ognju ( plin, elektrika) pa vseeno to vsi delajo. Kako je zdaj z to rečjo. mi zna kdo to razložiti bolj tehnično.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Kakšne so oznake na njej? Če je nekajX potem je skoraj gotovo borosilikatno steklo, oz. glede na to da gre za laboratorijsko opremo bi rekel da mora obvezno bit.

Dalje glej za oznako 3.3 (3.3 · 10-6 K-1 temperaturni raztezek) ki pove da gre za klasično laboratorijsko borosilikatno steklo ki zdrži velike temperaturne razlike. Večina laboratorijskega stekla zdrži razlike 100C+ torej dejansko jih lahko segrevaš in ohlajaš v celotnem rangu ki ga rabiš brez problema.

Pri segrevanju je potrebno pazit da ne daješ mrzlega stekla na vročo el. ploščo, ker recimo površina plošče ima 200+C in s tem lahko tudi borosilikat poči. Najboljše je ogrevat s plinom, če pa ni opcije pa začet segrevat na mrzli plošči tako da se steklo lahko enakomerno segreva oz. da se temperatura enakomerno prenaša na celotno površino.

Glede poka materiala je precej bolj problematično ohlajanje kot segrevanje tako da če nisi ziher da gre za borosilikatno steklo tistemu posveti več pozornosti. Recimo segreto steklo ne odlagat na dobro T prevodno površino (recimo iz tople plate na mrzlo, v pomivalno korito ipd.), mrzlo vodno kopel (začni hladit z bolj toplo vodo in potem postopoma znižaj temperaturo).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Pred kratkim sem nabavil erlenmajerco ( https://www.mojepivo.si/mojepivo-oprema/mojepivo-erlenmeyer-bucka.html). Na netu sem videl, da večina erlenmajerco uporabljajo za kuhanje mini batcha in pripravo starterja. Ker na tej nič ne piše da bi bila iz borosilikatov me zanima ali jo je varno uporabljat na plinu ali rajši ne.

Po drugi strani sem pa zasledil na Pyrex strani, da se tudi njihovih proizvodov iz borosilikata ne bi smelo uporabljat na odprtem ognju ( plin, elektrika) pa vseeno to vsi delajo. Kako je zdaj z to rečjo. mi zna kdo to razložiti bolj tehnično.

Moj postopek. Seveda mora bit pravo steklo. Erlenmajerico opremim z zamaškom iz alu folije. Zadeva roma v pečico na 180 stopinj za 20-30 minut. Tačas pripravim pivino, erlenmajerico vzamem iz pečice, malo počakam, dodam mešalko in vanjo vlijem vrelo pivino. potem vrnem pokrov iz folije, zadevo ohladim, nato picham kvas.
 
Nazadnje urejeno:

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Oznake erlenmajerca nima nobene. Sem pa uspešno sprobal 1l vrč/menzuro od Pyrexa na plinu.
Kalbo hvala za napotke-nekak tako bom tudi jaz začel delat, samo še magnet kupim in dokončam mešalko ( brez problemov sicer ne gre, ravno ko sem vse sestavil mi je šel k vragu ventilator). Utiševalec tebi se pa zahvaljujem za tehnično podporo.

.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Pazite da ne boste pokrivali erlermajeric z gumljastimi zamaški kot sem naredil jaz. Ker se je med vretjem sladice v njej povečal tlak jo je posledično tudi razneslo (k sreči ni bilo eksplozije, je samo počila).
Tako da pokrivajte tako kot je rekel Kalbo z foljo in ne gumljasti zamaški.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz z prevreto vodo prelijem šalčko za kavo in jo potem tudi dam gor na erlenmarjeco in vrem ene 5 min da gre para izpod lončka.
Ko je ohlajeno na hitro vržem not v vodo suh kvas in pokrijem nazaj.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Lahko potrdim ,da je erlenmajerca ILMABOR TGI, ki sem jo kupil pri našem spletnem prodajalcu pivo opreme odporna na temperaturne šoke. Testirano v praksi - vrela voda v ledeno kopel. Predno sem se spustil v test sem preveril na netu iz kakšnega stekla je in lahko potrdim da je iz borosilikatnega stekla (tip: ILMABOR). TGI proizvaja še ILMADUR in ILMATER.

Od sedaj naprej priprava kvasa, razmnoževanje ipd v eni posodi. Juhuhu kakšen napredek zame, če pomislim da sem na začetku delal v kozarcih za kumarce;).
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Vprašanje glede grelcev,gorilnikov...
Kako zavreti 100 l batch, da bo res dobro vrelo??
Se pri nam dobi kaksen dober gorilec, ni mi se z elektriko ubadat, bi raje ostal na plinu. Kaksen predlog, oz.kako ste vi resili ta problem??
Hvala za odgovor
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Sej imaš od gorenca G2 gorilnike (večji), mislim da so 12kW. Pa ne pozabit na močnejši regulator, ne vem ali je 4kg dovolj ali mogoče rabiš celo 10kg/h. S tem verjetno z vretjem ne bo problema, samo vseeno se boš načakal pri ogrevanju vode!
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Odvisno tudi kakšen imaš lonec in samo postavitev, pri plinu so lahko ogromne izgube če imaš nepravilno usmerjen plamen napram posodi. Recimo pivski sodi imajo spodaj "luknjo" in ujamejo precej toplega zraka, medtem ko kakšen ozek lonec zna vso toploto preusmerit v luft. Zelo pomembno je zadelat okoli gorilca in lonca z nekim negorljivim materialom, dovolj je malo pleha in imaš tudi 1x ali več večji izkoristek.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Je mogoce kaj z regulatorjem, v cem je poanta 50mbar, to pomeni da je vecji pritisk,posledicno vecji plamen..? Ta novi je 50mbar, star gorencov je pa vecji po obliki pa manj pritiska..
shrani.si
[/URL][/img]
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Pri teh litoželeznih gorilcih načeloma večji tlak pomeni večjo moč. Je pa odvisno tudi od samega ventila, ampak šoba ima nek premer in skozi teče glede na tlak. Je pa večji tlak težje regulirat, zato je za manjše moči bolje uporabit regulator z nižjim tlakom. Za g1 lahko uporabiš oba regulatorja, z 50mbar bi moral dobit večjo moč pri polni odprtosti.

Koliko ima pretoka tazelen (kg/h) regulator? Mogoče ima prenizek pretok, čeprav dvomim, za tak gorilec je 1kg/h vrh glave.