Opolnoči rekord na bencinskih črpalkah

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.994
10.747
113
kod Džej-Zija
Upam, da se hecaš. Kot so ti že napisali in kot sem sem gor pisal že 100x: trg je že sproščen, določena je samo najvišja cena. In poglej ga zlomka, vsi ponudniki z butičnimi izjemami imajo nastavljeno najvišjo dovoljeno ceno. Tudi Petrol sam je večkrat dal vedeti, da hoče višje cene za višje marže, ker želijo enake donose kot naftne družbe na zahodu. Ker je vlada dala jasno vedeti, da se ne DDV ne trošarina ne bosta znižala, grejo ob višanju marž cene lahko le navzgor. Pri tem Petrol in OMV izrivata konkurenco iz trga, ko malim butičnim črpalkam ne želita dobavljati goriva, če bi slednji imeli prenizke cene. Tu bi stvari lahko spremenil le močan zunanji igralec, vendar se je država spet zelo potrudila, da je takega (Shell) praktično izgnala iz trga.

Trg v Sloveniji ne more opraviti svoje funkcije, dokler imamo državno podprt oligopol in zanič nadzor, ki ne preprečuje kartelnega dogovarjanja. Tako da so nižje cene in odprt naftni trg pri nas le iluzija.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Tukaj navajaš neustrezne primerjave. Konkurenca je prišla tudi na trg goriva (Petrol, OMV, Agip, Maxen, FE-trading, ...). In cene so sicer tudi nižje (Maxen z boni, FE-trading za par centov). Nihče (noben zakon) ne preprečuje trenutni konkurenci znižati cene goriva... ampak razen redkih izjem tega ne stori nihče. Edina stvar, ki se bo zgodila, če bodo umaknili zakonsko določeno maksimalno ceno, bo ta, da se bo gorivo v povprečju podražilo. Ja... nekatere črpalke bodo imeli nižje cene goriva od ostalih... ampak 99% ne bodo nižje od trenutno najnižjih (saj jim to že sedaj nihče ne preprečuje pa tega vseeno nobena črpalka ne naredi). Mogoče upaš na to, da bodo na račun višjih cen goriva na avtocestah lahko črpalke iste skupine v periferiji spustile ceno pod trenutno najnižjo? Jaz v to močno dvomim, ker poanta kapitalizma ni ohranjati nek zdrav nivo dobička, temveč nagrabiti čim več dobička.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Podpis @Mikrohard. Super napisano.
Jaz bi dodal samo tole...na AC bodo višje cene in ker bodo tujci probali izvedeti kje je kaka črpalka takoj po izvozu se bodo napotili na tiste črpalke, ki bodo v mestih oz. blizu izvoza AC, kjer naj bi bile nižje cene, zaradi tega pa je čisto možno, da bodo oni dvignili cene na raven cen na AC. Pa tudi tiste črpalke, ki so osamljene in v krogu par km ni nobene bodo imele visoko ceno.
Npr. črpalke v Štanjelu, Komnu, Dutovljah, Divači, Senožečah itd itd.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.050
5.656
113
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Jaz sem, da čim prej uvedemo demokratični socializem. Tako kot v Venezueli, kjer se cedita med in mleko.
zmaga.gif

Jaaa jaaaaaaaa
cheer.gif
Bo pa cena litra 1 cent al kolk že majo?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
dokler je bil mobitel monopolist so bile cene uber visoke, dokler ni prišel T2 so bile cene tudi visoke

Ja, res je, T2 je imel nizke cene, ampak samo zato, ker je posloval z izgubo s prenizkimi cenami paketov in to preko kreditov bank, ki jo bomo zdaj krili vsi davkoplačevalci.
Fino ne? Vsi davkoplačevalci bomo plačevali razliko za prenizke cene paketov T2.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Jaz sem, da čim prej uvedemo demokratični socializem. Tako kot v Venezueli, kjer se cedita med in mleko.
zmaga.gif
Oh, med in mleko.
Sem že skoraj pozabil.
Koliko litrov ste že nabrali?
Damo anketo?
cheer.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.050
5.656
113
Citat:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
zmaga.gif

Jaaa jaaaaaaaa
cheer.gif
Bo pa cena litra 1 cent al kolk že majo?

Pa plazma TV po 50 EUR.
grims-1.gif

Pa sej televizija te samo pokvar....dioptrija.....sladkorna.....zrediš se
smile-1.gif

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Torek? Gor, dol? Jaz bi rekel da gor...pred prazniki so nam znižali, kot "darilo" sedaj pa bodo verjetno spet nabili gor? Kaj pravite?
smile-1.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
sigurno da gor je pa v kapitalistični in grdi avstriji konkretneje v Grazu bila včeraj nafta 1,30 najdražja pri schellu 1,31
cheer.gif

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Jaz nikjer.

Sem enkrat izbrskal grafe za mediterran borzo, samo jih nisem zabeležil.

Uradni podatki (ki se uporabijo za izračun) niso javni. (vsaj jaz jih nisem našel)

Nazadnje urejeno:

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.982
351
83
tam ko se terc po tori rola
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
Cena se ravna po gibanju na trgih v prejšnjih 14 dnevih. Pogledaš in vidiš.
Če bi bilo tako enostavno... Kaj pa genijalci s svojimi trošarinami? Če gre nafta na svetovnih trgih dol, jih večinoma dvignejo. Če gre nafta gor, imajo pa itak izgovor za povišanje cen. No, še dobro, da Avstrija ni daleč stran.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
mercator ti potanovem podari bon za 5 centov za nakupe goriva nad 50€ nakupov v trgovini ..

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
v soboto imel račun za 38€ pa se razburjam kje je kupon ,pa po tanovem le nad 50€ za 5 centov...