OPIS KVASOV

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Pozdravljeni,

Ker ste nekateri tukaj res "majstri" bi bilo zelo dobrodošlo, če bi nekdo opisal zakaj se uporablja kak kvas in kaj od nega pričakovati pri določenih temperaturah. Kateri kvasi so bolj primerni za neko vrsto piva in kateri za druge vrste.

Lepo bi bilo nekako na tak način:

SAFALE US-05:
-VRSTE PIVA ZA KATERE GA UPORABLJATE:
-ESTRI: (tudi malo temperaturno, npr. 16 stopinj nič estrov, pri 18 taki pa taki estri, pri 20 taki in taki pri 22 ester party,...)
-KOLIČINA PREDELANEGA SLADKORJA:
-USEDLINA
-KVAS JE FABRIŠKO NAMENJEN ZA:

Hvala ker nam pomagate :p

Lp, Anže
 

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
http://www.fermentis.com/brewing/homebrewing/product-range/

Klikaj na ameriško zastavico
smile-1.gif
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
U mater je kle dober opisan :p

Mislil sem tko da nekdo mal napiše kakšne estre dajo kvasi pri določenih temperaturah in v kakšne stile piva dajejo določene kvase.

No pa še moje vprašanje:

Kateri kvas dati v English pale ale (ESB)
Kateri v American IPA
Kateri v Dry Stout

In pri kakšnih temperaturah bi vi fermentirali določene vrste piva.

Hvala
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
S-04
S-05
S-04

To je default ...
priden.gif

Seveda to je default proizvajalca. Kaj pa ko ugotoviš da kvas US-05 naredi pivo bolj suho in je bolj primeren za DRY STOUTA pa čeprav je po defaultu 04 za stoute ;-)

Take stvari me zanimajo hehe, Ugotovitve vas pivovarjev :p Sploh pa temperature. Ker nekatera piva zatevajo estre nekatera ne, in pri kakšnih temperaturah dobiš določene estre pri določenih kvasih.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
sedaj sem nabavil tamvelik hladilnik in ga naštimal na 17,5 stopinje. Konstantno drži temperaturo in mislim da bo to ok. Kaj pa vi mislite?
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Dokler drži neko stalno temperaturo in da je hladilnik brezhiben, nebi smel imeti problemov.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Podajam kratek opis kvasa Safbrew Abbey - 256 11g. če se kdo odloči zanj mu bo morda v pomoč.

(Kuhal Trappist Single. Sestava PaleAle60%, Munich 34%, Amber50 6% - OG13,2°P (1.053).

Po 7h urah je kvas že začel lepo opravljati svoje delo.
Po treh dneh sem prvič zmeril in ugotovil da je FG že na predvidenih 1.008. Je pa čisto možno da je do te vrednosti prišel že prej, ne vem nisem meril. Kakorkoli kvas je požrešen.
FG 1.008 ostaja tudi po 12 dneh na tej ravni.
Temperatura fermentacije ni bila kontrolirana. Fermentor je postavljen na sobni temperaturi (21°C). Pustil sem nenadzorovani dvig temperature fermentacije . Najvišja je bila 24,90°C.

Okus, aromo in končno oceno bom lahko dodal, ko bo na voljo za test.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Če boš uporabil oba bo verjetno skoraj 100% dominiral S-04, vprašanje če pride US-05 kje do izraza, mogoče če je nižjealkoholno pivo bo prežvečil ostanke na koncu.

Sicer pa kaj je "na sredi"? Ker kvasa imata dokja različne značilnosti in karakteristike, recimo estri ki jih ima US-05 sicer relativno malo niso primerljivi z S-04. S-04 ima (če ga fermentiraš dovolj nizko) meni prijetne sadne estre, pri US-05 pa se v bolj čistih pivih čuti nekaj podobnega kot pokvarjen jabolčnik!
grin1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.058
-8.756
113
Če se ti da malo probavej kvase od mangrove jack. Imajo kar nekaj suhih ale kvasov, tako da bo mogoče kakšen ustrezen.
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če boš uporabil oba bo verjetno skoraj 100% dominiral S-04, vprašanje če pride US-05 kje do izraza, mogoče če je nižjealkoholno pivo bo prežvečil ostanke na koncu.

Sicer pa kaj je "na sredi"? Ker kvasa imata dokja različne značilnosti in karakteristike, recimo estri ki jih ima US-05 sicer relativno malo niso primerljivi z S-04. S-04 ima (če ga fermentiraš dovolj nizko) meni prijetne sadne estre, pri US-05 pa se v bolj čistih pivih čuti nekaj podobnega kot pokvarjen jabolčnik!
grin1.gif

Saj ravno ta nek priokus pri US-05 me moti (pri lahnem in ne preveč hmeljanem pivu)

No bom še mal z mangrove jack eksperimentiral
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
In Lallemand vs fermentis kake izkušnje še posebi varianta za lagerje pa klasiko US-05?
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Jabolček pride od acetydehida. Postarat piva, ne flaširat prezgodaj, mogoče dvignit zadnji teden temperaturo za par stopinj, pa bo. Večina homebrewerjev čisto prezgodaj flašira piva izvaja cold crashe in podobno. Najprej mora kvas naredit svoje do konca in naloga kvasa ni zgolj fermentacija. US05 je pa ened najčistejših kvasov.
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Flaširam ponavadi po 1 mesecu (min 3 tedne) tak da to mislim da ni prezdodaj. Fermentira na 18-19 C kar bi tud moralo bit vredu.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jabolčno aromo sem imel tudi jaz in spoznal, da je bil kriv kvas, ki sem ga imel predolgo časa opdrt 500g pakunga.
Sedaj, ko testiram z uporabo 11g paketkov sem neredil že 8 batchev in je vse OK.
Postopki kuhanja, kegiranja, itd so enako kot prej tako, da mislim, da je bil kriv kvas, ker drugega nisem spreminjal.
 
Nazadnje urejeno:

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Uporablja kdo mangrove jack's kvas? Ima kdo kakšne izkušnje z njim?

Glede na to da imajo malo več vrst kot fermentis bi bilo mogoče smiselno poizkusiti glede na to da bi precej lažje našel vrsto kvasa za določeno vrsto piva.

Skratka resno razmišljam o mangrove jack's, ker fermentis ima samo dva US05 ter S04. Mangrove jack's pa ima 4-5 različnih vrst kvasov samo za ale piva (angleška, belgijska, ameriška, IPA,...)