Operacija oči, korekcija dioptrije z vstavitvijo leče

tony

Guru
23. jul 2007
9.356
1.350
113
Od katerega leta naprej pa se lahko razmišlja o laserski korekciji (govorim za otroke) ?

Ker moja mala (14 let) ima z leta v leto slabše stanje in je brez očal praktično 'čorava'. Trenutno smo pri 6 in 7 minusa.
Sam bi odsvetoval karkoli pred 30im letom... Dioptrija še ni stabilna (pri meni se je nekje pri 18ih ustavila in nato šla spet na slabše kakšnih 5 let kasneje), z leti pa lahko že po naravni poti fašeš suho oko, ker danes vsi buljimo v monitorje ves čas - z lasersko operacijo pa lahko že tako pridelaš suho oko, in ne bi si želel dvojne doze problema...

Še glede slabšanja dioptrije: odvsetujem male ekrane (tablice in telefone - če pa že, naj jih bere brez očal (kar se da tudi pri -10, le bližje glavi daš napravo, ker je to čisto fajn trening za mišice očesne leče). Izjema je Kindle, kjer lahko velikost fontov našponaš do amena in ni osvetljen... Monitor naj bo zelo kakovosten, vsaj 32 col, lahko tudi več (sam imam 42 colskega že dolga leta), z nizko ločljivostjo / povečanimi fonti.

Velik minus ti namreč na blizu manjša sliko, črke na monitorju se pomanjšajo, in pravo olajšanje je velik monitor, kjer besedilo lahko povečaš do amena.

Če bo enkrat želja v tej smeri: kontaktnih leč se poskusite izogniti, so zanimiva ideja, se pa slej ko prej zgodi, da jih oko neha prenašati. Izguba časa in $$$. Morda le torične za treninge, sicer pa ne.

Priporočam tudi kakovostna sončna očala (ne poslušaj glupih optikov, ki še biznisa ne znajo delati in jamrajo, da se bo otroško oko tako razvadilo) z polariziracijskim filtrom (pridejo tudi zelo prav pri vožnji avta, ki bo nekoč aktualna), naj bodo malo večja, da pokrijejo tudi nekaj kože okrog očesa. Lahko tudi clip-one, ker so pač otroška očala (zelo) draga stvar. (Fotoleč pa ne priporočam, ker "ne delajo" v avtu.)

Še malo new-age bulšita, čeprav je malo v nasprotju s prejšnjim odstavkom: priporočam več časa preživeti na svežem zraku, kjer je človek izpostavljen sončni svetlobi / UV žarkom (spet pa ne preveč, če ne te bomo brali v temi o dermatologih :))... Korejci so delali neke raziskave z otroci i kratkovidnostjo na to temo...
 
Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.356
1.350
113
Še ena vaja je zanimiva za (nekoliko) manjše obremenjevanje mišic očesne leče: delo z zaslonom na različnih razdaljah. Npr. pol dneva preživiš z buljenjem v monitor od blizu (na mizi), pol dneva si zunaj, večerno srfanje pa narediš na kavču, in imaš računalnik povezan na TV, ki je (precej) bolj daleč od osebe kot monitor na mizi...
 

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Od katerega leta naprej pa se lahko razmišlja o laserski korekciji (govorim za otroke) ?

Ker moja mala (14 let) ima z leta v leto slabše stanje in je brez očal praktično 'čorava'. Trenutno smo pri 6 in 7 minusa.
Pri nas je dobila očala pri 5 letih, sedaj operacija pri 26 letih, s tem da ji je dioptrija stala 5 let. Prej je imela tudi povečan očesni pritisk (nad 26 s terapijo), sedaj 1 mesec po operaciji pa 16 brez terapije. Pri pregledu so ji odkrili neko odebelitev ki je povzročala povečan pritisk. Tako da boste še nekaj let morali počakat.
 

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
A ni tako, da če oseba mlajša do 45 let in zdrava, da je najboljša metoda SMILE, tudi najhitrejše okrevanje?

Mislim, da je na trgu že vsaj 8 let, vendar jo ponuja samo Vidim v Celju, na Hrvaškem tega ni, v Avstriji veliko dražje. Se pa cena v zadnjih 5 letih ni spremenila, razen če obstajajo kakšne akcije -> 1750€/oko
 

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.298
935
113
Spet obujam temo...
Je kdo operiral oči, kjer ni problem dioptrija ampak samo cilinder? Tam okoli 1.0 ali 1.5? Ima to sploh smisel operirati?