Včeraj doživel vse "lepote" EV kulture pri nas, oz verjetno je problem tudi drugje.
Največji problem je seveda, da ni standarda in vsako polnilno mesto ima neko svojo metodo identifikacije, avtorizacije, ipd. Sicer mi in jasno zakaj je to potrebno, kot da mislijo da bo zdaj nekdo nabavil type2 v šuko adapter in si potem napeljal do hiše kabel ali kaj?
V glavnem.
Štartam iz MB s polno Baterijo, grem proti Sevnici, prvo AC, potem grem dol, mislim da izvoz Dramlje in je plan da se vmes v kraju Dobje ustavim na kavici, ker je tam zelo primerna polnilnica direktno na poti, preko ceste pa še gostilna (sicer ne vem kdaj začnejo delat, ampak ok...). Dobro...odprem radarshare aplikacijo in kar iz nje navigacijo. Končam nekje v božji m., na hofu neke hiše. Obrnem, grem nazaj in še enkrat ponovim navigiranje. Tokrat me sicer pelje do kraja, ampak spet nekam v p.m. Spet moram obračati, potem pa pač grem sam iskat in najdem polnilnico direktno ob glavni cesti. Kul. Zavod napolni.me, aktivacija samo s klicem, deluje v nulo. Zgubil sicer dobre pol ure in kakšnih 20km dometa.
Tu je sicer največja krivda na strani aplikacije, ni mi jasno v čem je finta, ampak kasneje sem opazil, če aplikacijo odpiraš/zapiraš, da včasih ne izpiše celotnega naslova, ampak samo kraj. Šola za drugič.
Malo napolnim avto in grem za Sevnico. Tokrat navigacija dela v nulo. Pridem do polnilnice, super, tudi parking je free. Na voljo dva parkirna mesta, na enem sicer Leaf parkiran, brez da bi se polnil, ampak drugo mesto je fraj. Priklopim vse, uporabim RFID kartico elektra Celje, javi da je bila avtorizacija neuspešna. Kličem na elektro, mi prijazen možakar pove, da bi moralo delati in da je očitno zunanjanji izdajatelj teh kartic zafrknil. Ne preostane mi drugega, kot da grem polnil na občino (1.5km vstran) ali pa grem do občine po njihove RFID, katere delajo in s tem tvegam, da mi še kdo vzame to parkirno mesto. Odločim se za prvo opcijo. Pridem do občine, 5min iščem polnilnice, nikjer nobene označbe, na koncu pokličem in mi povedo. Aktivacija ni potrebna, samo touch se uporabi. Super.
Zaključil opravke in grem za Brežice. Tokrat najdem polnilnico takoj, aktivacija ni potrebna, ampak glej ga zlomka, očitno se pa mora plačati parkiranje na mestu za polnjenje. Ker mi ni bilo čisto jasno, če se mora plačati ali ne, sem raje plačal.
Na poti nazaj sem imel plan še v bistrici polnit, na petrolu, ampak ker je bila ura že pozna, sem raje uporabil REX. Pa itak sem ugotovil, da čeprav na petrolu ni hitra polnilnica, vseeno potrebuješ petrol identifikacijsko klub kartico.
Na koncu bi za polnjenje potreboval 3 x RFID kartice, kar se mi zdi too much, upam da se EU kmalu loti standardizacije tega. Dobro, saj je lahko podobno kot mobilni operaterji, kjer jih je pač miljon, ampak naj potem naredijo neki "roaming", da se pač lahko tudi druge RFID uporabljajo. To mora biti nujno, drugače naključno pohajkovanje naokoli ni vzdržno, jaz sem včeraj sigurno zgubil debelo uro in pa kakšnih 30km dometa, ker sem se "jebal sem ter tja".