Olympus ali Canon?

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Zdravo. Odlocam se med slednjima znamkama, in sicer med:
Olympus SP-570 UZ (http://www.mimovrste.com/artikel/1730254830/digitalni-fotoaparat-olympus-sp-570-uz)
in
Canon Powershot S5 IS (http://www.mimovrste.com/artikel/1730173426/digitalni-fotoaparat-canon-powershot-s5-is)

Sedaj imam Canona, ki pa ima na grbi ze kar nekaj let. Z njim sem sicer zadovoljen, vendar bi po petih letih modernizacija prisla prav
grims-1.gif

Z Olympusovimi proizvodi nisem imel se opravka, sedaj pa se ne morem odlociti, kaj bi.
Ima kdo kaksne izkusnje z omenjenima aparatoma?

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zdaj ne vem, koliko se recimo spoznaš na fotoaparate in vse te žargone, zato sem sklenil, da ti malo pomagam.

skratka - oba fotoaparata sta dokaj enakovredna, precej dobra, ampak, je pa nekaj haklcev, vsakemu nekako v prid.

objektiv: canon 36 mm, 12x zoom/ olympus 26 mm, 20x zoom - tu je Olympus precej bolj uporaben
oba imata stabilizacijo v objektivu, kar je dobro, vendar pa če ima Canon manj širok objektiv, ima bolj svetlega, ampak - to je spet relativno, ker oba začneta pri f/2,7, s tem, da Canon ima na koncu vrednost zaslonke 3,5, Olympus pa 4,5 - ampak, seže Olympus skoraj enkrat dlje, torej, lahko, da ima na 12x zoomu prav tolikšno vrednost zaslonke.

senzor: Canon ima večjega, z manj piksli (1/2,5" in 8,0 mpix), Olympus ima na manjši površini zgužvanih več pikslov (1/2,33" in 10 mpix), kar je posledično slabše v smislu digitalnega šuma, kar se predvsem pozna na fotkah, narejenih v slabših svetlobnih pogojih. ko smo ravno pri svetlobnih pogojih, Canon ima nekolikanj močnejšo bliskavico, plus, da ima najdaljši čas Canon 15 sekund, Olympus le 4 sekunde, kar pride zelo do izraza pri nočnih panoramah (včasih je še 15 sekund premalo), poleg tega ima Canon višjo vrednost najhitrejše osvetlitve - 1/3200 sek proti 1/2000 sek...

ima pa Olympus Raw format, katerega nima Canon... ampak, mislim, da na kompaktih to ni ne vem kakšna izrazita prednost...

hehe, zdaj se pa odloči, sem pa izpostavil najbolj štrleče zadeve.

skratka - Canon ima nekatere stvari boljše, Olympus druge. katere tebi bolj odgovarjajo... to veš ti...
grin1.gif

definitivno pa oba v roke, oba malo sprobati in boš videl.

osebno sem z S5-ko bil zelo zadovoljen, ko sem enkrat cel dan fotkal z njo... ampak Olympusa pa ne poznam...

Kiri

Pripravnik
15. avg 2007
498
0
16
40
Murska Sobota
Obišči stran
Pred dvema letoma, ko sem kupoval fotoaparat, sem najprej gledal ta rang in takrat se mi je Canon zdel boljsi nakup od Olympusa. Na koncu sem pristal na DSLR Nikonu.

Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.648
113
kod Džej-Zija
Zato je pa Olympusov objektiv neprimerno uporabnejši od Canonovega. Saj sam veš, kakšna je razlika med 26 in 36 milimetri.
wink-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.648
113
kod Džej-Zija
Meni osebno je aparat z začetkom pri 36 mm neuporaben. Še na kompaktu, ki ga imam za backup, imam široki kot 28mm. Čeprav se kdaj ne bi branil širšega. Ampak ga imam lahko vsaj vedno s sabo. Odporennavodoprahinudarce.press
grin1.gif

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Da izkoristim to temo za naslednje vprasanje. Z drago hodiva okoli in s 4 leta starim Kodakom imava mal tezav z nocnim slikanjem, predvsem z motnimi slikami. Glede na to da je draga precejsen entuziast za fotografijo in skljoca povsod in vse kar pride mimo sem razmisljal da bi ji vzel en fotkic. Njene zelje so, da fotkic ni prevelik, pa da ima dostojen zoom, pa dobre nocne slike.

Nekako sem gledal CANON POWERSHOT SX100 IS oziroma PANASONIC LUMIX DMC-TZ3/PANASONIC LUMIX DMC-TZ4. Ali je SX100 primerljiv z omenjenim Panasonicom ali moram raje gledati CANON POWERSHOT S5 IS?

Rad bi cim vec muzike za cim manj denarja. Pa stalno omenjate tega Ricoha R7, pase v omenjeni rang ali...? Je se kak drug, ki bi ustrezal tem pogojem?

Hvala za nasvete.

ant

Pripravnik
kako to misliš z motnimi slikami? ali so slike motne pri slikanju z bliskavico?

če so motne pri slikanju brez bliskavice je to normalno, saj mora fotoaparat podaljšat čas zaklopke, da pride na senzor dovolj svetlobe, v tem času pa se pač roka malo premakne in slike so stresne.

LP

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Ce imam na nocnem nacinu slikanja, so slike v veliki vecini primerov motne (z bliskavico ali brez) in ja vem da je zaradi tresljajev pri slikanju. Predvidevam, da to novejsi aparati s stabilizatorjem slike resijo bolje.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
če delaš na avtomatiko, ti dejansko potegne čas na pol sekunde, če ne še dlje, kar pomeni samo eno - tudi ob uporabi fleša, ti to nič ne pomaga...

tu ti ne bo pomagal niti IS niti noben drug stabilizacijski sistem, temveč - stojalo.
wink-1.gif

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Hvala za tako izcrpen odgovor. Zvezde padajo
wink-1.gif

Sam se sicer bolj nagibam k Olympusu (zaradi objektiva). Glede hitrosti zaklopa ... me malo cudi, ker na vec straneh razlicno pise.

Na strani
http://olympusamerica.com/cpg_section/product.asp?product=1367&fl=4
je zapisan podatek:

----
Shutter Speed
Auto: 1/2000 sec. �1/2 sec. (up to 4 sec. in Night Scene mode)
Manual: 1/2000 sec. - 15 sec.
Bulb: up to 8 min."
----

...na mimovrste.com je tudi zapisano nekaj v stilu:
1/2 - 1/2000 s / <8 min (Podaljšan čas osvetlitve) / < 4 s (Nočni prizori)

Z angleskim zargonom se glede aparatov res ne razumem najbolje ... kaj je torej "bulb"?
confused-1.gif

Se oproscam za mogoce banalno in smesno vprasanje...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.648
113
kod Džej-Zija
Bulb pomeni, da je zaklop odprt, dokler ti držiš sprožilec, torej (skoraj) poljubno dolgo. Skoraj zato, ker ima večina aparatov neko omejitev, ponavadi od 60 sekund pa do nekaj minut. Seveda bulb ni uporaben brez daljinskega sprožila, ker sliko streseš takoj, ko kaj po aparatu šariš.

aver

Pripravnik
9. jun 2008
441
12
18
Pozdravljeni,

Tudi sam se odlocam med tema modeloma Canon S5 ter Olympus SP-570. Zanima me predvsem kateri dejansko naredi boljse posnetke pri slabi svetlobi in ima tudi manj suma ter kateri manj izgubi na kakovosti pri max. zoom-u?

Ce ima kdo primer slik naj prosim nalozi.

Hvala

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Sej ti je že dizzy odgovoril...razlika med temi olyi je kozmetična...canon tu zmaga. Edino za kakovost pri maxu zoomu nasploh pa ne bi vedel.

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Mimogrede: kaj pa Nikon D60, ki ga sedaj s popustom 100 eur prodajajo naokoli v bigbangu in se nekaterih trgovinah?

499 oz 500 € je zame magicna meja, saj se pod to mejo zadeva lahko amortizira v enem letu
wink-1.gif