Violeta Tomic
Hotela sem molčati. Se umakniti v prepotreben mir zdravljenja. A moram odgovoriti na to.
Ni hec.
Tole je hujskanje ljudi proti meni. Jaz poznam slovenščino vsaj toliko, da nikoli ne bi zapisala "use" namesto "vse". Spet me hočejo brutalno utišat.
A plačali so za "luftanje na trajektu", plačali so za "poslance na minimalce".
Tudi tokrat bo tako.
Romsko problematiko poznam.
- Zadnje dve leti delam v naseljih preko CŠOD in dnevno se srečujem s to problematiko. Opozarjala sem. Svarila. Prosila odgovorne, naj nehajo govoriti o "človekovih pravicah" iz svojih udobnih pisarn. Naj kdaj kaj vprašajo nas, ki smo dnevno v stiku s to populacijo.
- Povedali bi, da se stvari slabšajo in da so na tem, da kulminirajo. Samo vprašanje časa je bilo.
- Povedali bi, da niso vsi isti. Da si večina ljudi v romskih naseljih želi miru. Da tudi njih ogrožajo kriminalne tolpe znotraj. Da se jim ne znajo upreti, saj so ti povezani s kriminalci večjega formata.
- Povedali bi, da je rešitev ta, kot je obstajala ves čas skozi zgodovino. To je, da morajo imeti šefa naselja, ki ga kot skupnost spoštujejo in ubogajo. Da so prestopniki izobčeni iz skupnosti, še preden vržejo slabo luč na vse enako!
-Povedali bi, da smo obupani, ker državni aparat ne deluje. CSD ne odvzema otrok, ker jih nima kam dati. Tako mnogi ostanejo brez obeh staršev, nikogaršnji. Da policija, če že ukrepa obupa, ker sodišča ustavijo vsak pregon.
- Povedali bi, da punčke zanosijo že pri 12-14 letih ne vedoč, ali je bil brat, oče, dekek ali kdo drug. Da pedofilija in incest , (ki povzroča rojstvo veliko umsko in telesno prizadetih otrok), ni nobena kultura! Kultura je glasba, jezik...nikakor pa ni kultura prej omenjeno!
- Povedali bi jim, da vsi mislimo, da morajo za vse državljane RS veljati ista pravila!
- Romi kot skupnost niso nedolžni. So pa žrtve sistema. Takega, ki jih je stlačil v geto in se potem čudi, zakaj se obnašajo getoizirano. Zakaj so težave največje tam, kjer so župani skrajne desnice? Ti ustvarjajo problem, da se potem prikazujejo kot rešitelji! Kjer romski denar izginja v žepih politično povezanih  posameznikov, medtem ko mnoge družine živijo brez pitne vode?
- sama ne podpiram socialnih podpor za mlade in dela sposobne. Dolgčas rojeva kriminal. Dajte svojemu otroku 3.000 EUR na mesec in ga nikoli ne vprašajte, kako mu gre, ali hodi v šolo in kako se počuti. Vzgojili boste psihopata.
- Naj vas spomnim, zadnja janševa vlada je sprejela zakon o dodatnem financiranju velikih družin. Za koga?? Slovenske družine sigurno ne bodo imele 5 in več otrok samo zaradi večje socialne pomoči. Edini, katerim ta zakon pomaga, so Albanci in Romi. Slučajno??? Dvomim.
- Smrt prijatelja, očeta in moža Acota, je tragična do neba!
A do konca neokusno je videti tam politike, ki so s svojo nestrpno retoriko tlakovali pot tragediji, zdaj pa si na bolečini ljudi nabirajo politične točke!
Bližajo se volitve.
- Janša je že pokazal, da obožuje izredne razmere. Pod njimi nam zlahka vzamejo svoboščine in dobijo prost vstop v naše domove, bančne račune, življenja. Se že vidi kot bodoči PV. Spomnite se covida. Vrag je vzel šalo. To pa podpišem.
- pa še to: Romska naselja na Dolenjskem so postala geto po vzoru črnskih getov v ZDA, kamor niti policija ne upa vstopati. Jaz tja vstopam vsak dan. Ne čisto brez strahu, a odprtega srca. Srca, ki ve, da je človek-človek, kriminalec pa kriminalec.