Okolju prijazni avtomobili

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.025
11.450
113
Hja, ko ljudje ne razumejo, stravri po navadi razglasijo za nakladanje, ali pa ze vero, recimo. Pač za nekaj, pri čemer se po definiciji ni treba potrudit kaj novega razumet ali naučit.
Meni je pa vseeno. S pametnimi dobro funkcioniram, ostali me pa ali zabavajo ali pa jih ignoriram.
Štrom je še vedno precej strejt forward, nič dost novega. Ljudje hodijo 4 leta na faks za to da so inženirji elektroenergetike. Ti si pa iz mojstra za avtomobile migriral v strokovnjaka za štrom. Tko da verjamem da stručkoti tvoje sorte dobr funkcionirate skup, sam to ne pomen nujno da ste pametni.

• Všeč mi je
Reactions: Matko in mosseero

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.042
1.487
113
Povprašaj malo chat gpt o dunning kruger sindromu in v enačbo še daj echo chamber. Potem boš takoj razumel, zakaj s "pametnimi" dobro funkcioniraš
Nisem napisal "pamentnimi", ampak pametnimi. Obstaja razlika, ki jo pametni opazijo.
In dobro funkcioniram seveda tudi s pametnimi, ki se ne strijnajo z mano. Ker taki imajo resne argumente in znajo normalno debatirat in tudi sprejet boljše ideje (in obratno).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.042
1.487
113
Štrom je še vedno precej strejt forward, nič dost novega. Ljudje hodijo 4 leta na faks za to da so inženirji elektroenergetike. Ti si pa iz mojstra za avtomobile migriral v strokovnjaka za štrom.
Ja, v ene par letihj intezivnega ukvarjanja s tem. Hočeš reči, da se po tem, ko si mimo staropsti za faks, ne moreš ničesar naučit?
In ogromno novega je. Ne pri fizikalnem delu, pri digitalnem in poslovnem pa vsekakor.

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.025
11.450
113
Ja, v ene par letihj intezivnega ukvarjanja s tem. Hočeš reči, da se po tem, ko si mimo staropsti za faks, ne moreš ničesar naučit?
In ogromno novega je. Ne pri fizikalnem delu, pri digitalnem in poslovnem pa vsekakor.
Yes, in ta tvoj poslovni del rad pozablja na fizikalnega in rad prodaja digitalnega. Tu se dobro znajdeš.

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.025
11.450
113
In vseh teh letih intenzivnega ukvarjanja z elektroenergetiko nisi bil tok, da bi se naučil vsaj osnove elektrotehnike.
In ja veliko vas je takih stručkotov v EU, rezultati pa vidni.

jezek

Guru
24. jul 2008
6.315
2.935
113
Ksz, 5 let analiz je trajalo, da so znalci dokazali, kar jaz trdim od zacetka: da so EV performanse votle kot strah! Sažetak: teranje prepolovi življenjsko dobo baterij, vsako naganjanje pa povzroca brutalen stres, katerega baterije ne prenesejo najbolje....zadeve so 20x bolj obremenjene kot pri obicajni (tipični EV) voznji - torej cijazenju. Za članek guglajte, bil je ta teden med naslovi bolj branih na internetih....

• Haha
Reactions: jonny77 in sajkek

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.042
1.487
113
In vseh teh letih intenzivnega ukvarjanja z elektroenergetiko nisi bil tok, da bi se naučil vsaj osnove elektrotehnike.
In ja veliko vas je takih stručkotov v EU, rezultati pa vidni.
Ja, in kažejo, da vztrajanje pri zastarelih, dratarskih rešitvah pač ni vzdržno. Kot ni vzdržno leno, počasno premikanje dratarjev, ki ne znajo planirat v krajšem obdobju kot leto ali pet. Potem so pa blackouti.
Je pa dobro, da se ponekod po EU to že hitreje spreminja, ampak na koncu bodo SLO tu prehitevali po levi in desni.
Če pa rabiš primer, si pa poglej kako si je Elektro Lj zamislil prilaganjanje odjema/oddaje na preobremenjenih trafotih.

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
884
155
43
Ni treba gledat, ker pri nas gre po principu "ne naredi nič, prepovej in zaračunaj".
Sem pred časom dobil uradno pismo iz Jankovićgrada, da sem vozil 7km/h prehitro in, da moram zaradi tega v mestno blagajno nakazati 40 oz. 20€, če bom dovolj hitro nakazal. Tako, da bi se lahko strinjal, da ta princip res obstaja.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.523
9.678
113
Anpak to je poslovni "problem", ne elektrotehnični. In to se vztrajno meša tukile. Vse prepucavanje je na poslovnem in organizacijskem delu, in vse bitke se bijejo tu. Dejansko ne vem, kako v trenutnem modelu, ki pač je, nekateri lahko mislijo, da bo bilo in ceneje, če se ukine subvencije in bobnoncke za privat male investitorje, ki edini dejansko financirajo t.i. prehod, država samo kupone plačuje... Se malo dražje bi bilo vse skupaj...

Tudi subvencije za avtomobile. Bomo dali drugam. Kam? Če kam bolj koristnega z vidika tegale problema in slovenskih zavez do EU, podpiram... Ampak... A gremo stavit? ZPM vedno rabi...

Pol se vam bo prodalo, da so netmetringasi krivi, in ko bodo to ukinili, pol pa bo. Položnice pa spet gor. No takrat bom jaz že 10k€ v plusu s soncnico in če bo ceneje brez, jo kamot izklopim... Sej meni je vseeno, bomi fer podjelili vsi malo višje osnovne stroške. Ko se boste nekateri gruntali, zakaj je od elektroomrezja vse manj, stroški pa vedno višji. Nimata elektrotehnika in fizika kaj dosti veze tule, to dvoje prihranite, da resujeta svoje probleme, kar politika in premetavanje denarja nista...

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.025
11.450
113
Ja, in kažejo, da vztrajanje pri zastarelih, dratarskih rešitvah pač ni vzdržno. Kot ni vzdržno leno, počasno premikanje dratarjev, ki ne znajo planirat v krajšem obdobju kot leto ali pet. Potem so pa blackouti.
Je pa dobro, da se ponekod po EU to že hitreje spreminja, ampak na koncu bodo SLO tu prehitevali po levi in desni.
Če pa rabiš primer, si pa poglej kako si je Elektro Lj zamislil prilaganjanje odjema/oddaje na preobremenjenih trafotih.
Ja, napisal si bistvo problema. Sam teb ni jasno da si ti velik del problema, oziroma je tvoj problem odnos do vede ki se ji reče elektroenergetika. Do tega nimaš niti tolk spoštovanja, da bi se v vseh teh letih bluzenja naučil osnov elektrotehnike.

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.025
11.450
113
Če mi pa pokažes kako novo tehnologijo, kjer se štrom prenaša po luftu, proizvaja pa kako drugače kot s turbino, potem pa lahko rečeš "dratarjem" da so zastareli, prej pa ne. Do takrat pa ti kr prodajaj 6 kvadrat kable do polnilnic, da bo zaziher.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
6.099
1.365
113
Ja, napisal si bistvo problema. Sam teb ni jasno da si ti velik del problema, oziroma je tvoj problem odnos do vede ki se ji reče elektroenergetika. Do tega nimaš niti tolk spoštovanja, da bi se v vseh teh letih bluzenja naučil osnov elektrotehnike.

Kaksnega spostovanja? Tu je relacija firma - stranka. Elektro firme komercialno nudijo oz. prodajajo produkt (elektrika), katerga ustrezno zaracunavajo in to je to. Pri tem se ne trudijo kolikor bi se lahko, boli jih patka (monopol). Seveda kapo dol (to mislim zelo resno) za stabilno delovanje omrezja, tu nimam kaj jamrat, stvar dela! Ceprav dalo bi se vec, predvsem hitreje. Ampak so gospodje in se ne dajo motit. Ze skoraj kot SŽ, drzava v drzavi. Ne da se kaj hudo sekiram, imam urejeno vse kar si zelim tako da naceloma zadeva kar spila, ampak kot stranka bi si vcasih res zelel vec agilnosti z njihove strani. Pa po eni strani jamranje kake vse so to investicije in od kje vzeti denar..., po drugi pa dnarja za obmetavat konec leta. Ne vem kaksno spostovanje mislis, gre za popolnoma normalen poslovni odnos.

Prenos stroma po luftu? SE kar dobr dela, sicer sam prejema ampak je tudi to dovolj ;)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.042
1.487
113
Če mi pa pokažes kako novo tehnologijo, kjer se štrom prenaša po luftu, proizvaja pa kako drugače kot s turbino, potem pa lahko rečeš "dratarjem" da so zastareli, prej pa ne. Do takrat pa ti kr prodajaj 6 kvadrat kable do polnilnic, da bo zaziher.
Kako lušno, ko vedno znova iste stvari ven vlečeš, ker nimaš kaj poametnega povedat, ker si pač na preseku dratov v življenju ostal ostal.
Osnoev (in pe kaj več), ki jih rabim (in ne, za moje delo ni treba, da znam izračunat presek kablov, v katerega si zgkeda tako zaljubljen), sem se pa z veseljem naučil. Kakpna melnkost je pa tudi s faksa ostala, pri fiziki smo tudi kaj na to temo slišali. Skratka dovolj, da lahkomirno sedim za miszo s kom iz ELES, SODO, ELLj, ... na teme iz energetike, s katerimi se ukvarjam., In zanimivo, nihče se ne usaja, da nimam pojma. Ampakče ti je lažje metat eno diplomo naprej,hej, uživaj ...