Okolju prijazni avtomobili

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.229
530
113
kranj
Dobro preberi, kaj sem napisal: ČE IMAŠ MOŽNOST POLNJENJA DOMA. Nima veze ali imaš SE ali ne. Ker tudi če plačuješ elektriko po nižji tarifi, si najmanj na polovici stroška goriva, verjetno še manj.
Ker če nimaš možnosti polnjenja doma, potem je EV popolna bula. Ker si na strošku dizla ali čez, pa še je... se moraš s polnilnicami vsak dan (ali vsak drugi dan), namesto da bi enkrat tedensko napolnil rezervoar.
Razen, če imaš takšno srečo, da imaš zraven stanovanja javno polnilnico po 20 centov na kWh, ki je vedno prazna.
Ja, ja, saj se razumeva

sad

Guru
24. avg 2007
23.468
12.313
113
Mnja, miselni preskok iz tankaj in pelji (1000 km v enem šusu...) v tankaj 2x in pelji (1000 km...) bo še dolgo v glavah. Ja, če bi pa zmetal skup stroške dizla (pa četudi ostane ista cena več let), bi pa verjetno vsak šel na pumpo po malo štroma 2x do 3x na furo. Izgubiš od pol ure do uro (če ves čas polniš od 20-80) sicer pa še to ne. Ampak, ne pridigam, tudi sam imam še dizelco. Vendar, izračun je jasen, več voziš, več prihraniš.
Še enkrat. Sploh ne gre za polnjenje. Gre za to, da si moraš nenormalno poslabšati kakovost življenja, zato da si na istem ali višjem strošku.
To butli delajo in to taki, ki imajo preveč časa v življenju. Imam enega takega znanca. Tip par ur na teden zabije za EV. Ampak prišpara, kvazi.
Jaz sem na EVju že precej časa, ampak me BK, ker ga vštekam in zjutraj je pripravljen. V bistvu še tistih 5min na teden prišparam. Ok, ajd 1 minuto, ker vseeno moram vtikat kabel.
Da bi pa moral na javnih polnilnicah polniti non stop in to za isti ali višji strošek, si pa raje takoj šus v glavo spustim.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in Hanzi

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.674
7.669
113
Vec = vec. Drugace pa je strom tudi pri 1km letno cenejsi. Edino ce iz nekega cudnega razloga polnis samo na AC hitre polnilnice

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.229
530
113
kranj
Še enkrat. Sploh ne gre za polnjenje. Gre za to, da si moraš nenormalno poslabšati kakovost življenja, zato da si na istem ali višjem strošku.
To butli delajo.
Jaz sem na EVju že precej časa, ampak me BK, ker ga vštekam in zjutraj je pripravljen. V bistvu še tistih 5min na teden prišparam. Ok, ajd 1 minuto, ker vseeno moram vtikat kabel.
Da bi pa moral na javnih polnilnicah polniti non stop in to za isti ali višji strošek, si pa raje takoj šus v glavo spustim.
vse ok, le to "nenormalno poslabšanje kakovosti življenja" ne kupim :) morda stalno preračunavanje najcenejše črpalke vsakodnevno (ČE nimaš doma opcije filat). to zna biti malo stresno ja, ampak...pri vseh aplikacijah.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.024
1.483
113
Kdorkoli, ki kupi EV, pa ve, da bo v taki situaciji (torej nima možnosti rednega overnight polnjenja po ceni elektrike ali ne dosti višje, ali ugodnega polnjenja v službi), pač ali res želi EV in se je temu pripravljen prilagodit, ali pa ne ve, v kaj se je podal.

sad

Guru
24. avg 2007
23.468
12.313
113
vse ok, le to "nenormalno poslabšanje kakovosti življenja" ne kupim :) morda stalno preračunavanje najcenejše črpalke vsakodnevno (ČE nimaš doma opcije filat). to zna biti malo stresno ja, ampak...pri vseh aplikacijah.
Ne gre za aplikacije. Gre za to, da vsakič izgubiš okrog pol ure časa.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.882
3.116
113
V primeru elektrarne si s subvencijo z EV takoj v plusu, brez subvencije pa nekje čez štiri leta glede na bencinarja, v enako opremljenem in kakovostnem razredu in 12kkm prevoženih letno.

To ti je Blaž šlogal? Vsi ti silni izračuni ne upoštevajo tistih brezveznih, ampak ključnih 2 podatkov:

Primerljiv ev je ob nakupu kar nekaj dražji in ob prodaji je izguba vrednosti večja kot ice

• Všeč mi je
Reactions: sad

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.674
7.669
113
Zakaj silis to prodajo poleg…povp je star slo avto 11 let…takrat razlika ne bo vec tako velika. Ice in ev…za jurija, dva.

Clancy

Majstr
20. avg 2007
952
447
63
To ti je Blaž šlogal? Vsi ti silni izračuni ne upoštevajo tistih brezveznih, ampak ključnih 2 podatkov:

Primerljiv ev je ob nakupu kar nekaj dražji in ob prodaji je izguba vrednosti večja kot ice
Če, kupim bencinarja, bi ga čez 5-6 let sigurno menjal za EV. Če sedaj kupim EV, bom ga imel vsaj do penzije, ozirome vsaj 8 let.