Okolju prijazni avtomobili

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.610
14.446
113
Tesla za vlivanje velikih aluminijastih delov šasije (t. i. gigacasting) uporablja gigantske stiskalnice Giga Press, ki jih primarno proizvaja italijansko podjetje IDRA Group (v lasti kitajskega koncerna LK Technology).

Evo
Sej to je tudi zgodba, samo drugo razredni Italijan se je v to spustil. Nemske casting masin firme so musku dale sredinec, ces da je to nemogoče, brezveze in podobno...
X let later pa imamo v EU dramo... Kak so drugi grdi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.086
8.822
113
pri taščici
Saj tudi tesla ne bo zrla 20 pri 200+.
Je pa res da ima povprecno hitrost tako kot jaz s transit custom. Porabo pa ima 50% vecjo. Avto pa "pol" manjši
Relacija krsko Ljubljana se pravi se nekih 100m visincev sem pridelal.
Obratno bi slo verjetno pod 30.

Priponke

• IMG_20260430_100933.jpg
    IMG_20260430_100933.jpg
    708,6 KB · Ogledi: 12

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.948
9.052
113
Ne bluzi.
Ce moras spigat 100 kosov moras imet 100 orodij pa 100 robotov da potem to zlozi skup in zavari...
Gigacast... Pa v enem susu.

Kr tolazte se.. to so pac inovacije ki danes zmagujejo tradicionalno sestavo vozil. Solze bodo še dalje.
En kos, ki se napravi z gigakastom, se pač ne nadosmesti z 100 obdelanimi kosi pločevine. Ti zdaj govoriš tako, kot da gigakast vlije avto v celoti, kar pa veva, da ni tako.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.610
14.446
113
Sem gemini vprasal ker se mi ne da googlat

Tesla's gigacasting process in the Model Y replaces around 170 to 370 parts across the vehicle's body structure depending on the specific combination of front and rear castings:
Rear Giga Casting: Replaces roughly 70 individual stamped, welded, and riveted metal parts with a single cast piece of aluminum.
Front Giga Casting: Replaces another ~70 parts with a single cast component.
Combined Front/Rear & Structural Battery Pack: When combined with the front casting and structural battery pack integration, Tesla eliminated over 170 parts (and eliminated up to 370 individual components and hundreds of spot welds/fasteners compared to the original Model 3 design).
Beyond drastically reducing the part count, these gigacastings eliminated roughly 1,600 spot welds, simplified factory automation, reduced overall body weight, and improved torsional rigidity.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.948
9.052
113
To so samo domneve, ker v bistvu ne veva kako bi tesla izgledala brez gigakastinga. Si pa tudi sam ugotovil, da ne gre za en sam stroj.

Kaj pa si računal kaj na ceno aluminija napram pločevini? Kar lep faktor, ne.

Še enkrat. Gigakasting se izplača pri masovni proizvodnji, za butične kose, ki jih posamični EU proizvajalci trenutno delajo še očitno ni primerno. Ko bo, pa verjemi, se bo v Nemčiji med 83 milijoni ljudi našel en Sajkek in bo rekel, "Dečki čas je da gremo na gigakast!"

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.610
14.446
113
To so samo domneve, ker v bistvu ne veva kako bi tesla izgledala brez gigakastinga. Si pa tudi sam ugotovil, da ne gre za en sam stroj.

Še enkrat. Gigakasting se izplača pri masovni proizvodnji, za butične kose, ki jih posamični EU proizvajalci trenutno delajo še očitno ni primerno. Ko bo, pa verjemi, se bo v Nemčiji med 83 milijoni ljudi našel en Sajkek in bo rekel, "Dečki čas je da gremo na gigakast!"
sej te razumem, pač ne boš priznal, da imam prav.
hu kers...

oni ki imajo gigacast že vedo, zakaj ga imajo in prosperirajo.. Tisti ki ga nimajo tudi vedo, pa solze tudi.

ti pa goni svoje.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.948
9.052
113
Saj sem ti razložil. Ti imaš prav, le če gledava da spregedaš dejstva, ki sem ti jih navedel.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.610
14.446
113

pa ker sem ravno v alu industriji je to razlika v strošku med jeklom in aluminijem cca faktod 2 do 3... tako da pri (The total weight of aluminum in a Tesla Model Y is estimated to be between 250 kg and 350 kg) 350 kg je to max cca 700€ razlike, kar pa v reali seveda ni taka razlika (verjetno vse skup cca 200 do 300€ v materialu), ker tudi legacy avtomobili imajo dosti alu komponent, strehe so steklene in podobno....

torej tudi tokrat ti ni šlo.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.948
9.052
113
Primerjama ceno pleha in ceno gigakasting aluminija. Pusti ti zdaj steklene strehe, ki btw tudi niso poceni in so dražja kot pleh. Glej še vedno velja kar sem napisal. Ne bodi pameten no bolj kot cela industrija. Ko bo VW vsaj približno toliko ID-jev prodaj kot Tesla trojk in Y-lonk bodo pa takoj na gigi. Ne skrbi ti na to.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.610
14.446
113
ne velja,

sumim da je stekl. streha cenejša v končni obliki kot kovinska.. Vsi so šli na steklene pri volumnu.. očitno z razlogom.

kako cela industrija??? staro šolo se gre samo še stelantis in nemci...vidimo pa kam to gre... in zdaj jaz ne smem komentirat kar vsi vidimo. Ne zatiskaj si oči.