Okolju prijazni avtomobili

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
55.316
7.398
113
net metering je nekaj kar je bilo, in nikoli več ne bo. Itak je bil samo zato, da se je nekaj ljudi navleklo in štartalo SE, sedaj pa dela probleme distributerjem. Zakaj bi se o tem sploh menili?

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.395
10.609
113
Kako pa to da nimaš opcije SE? trafo ne omogoča? Saj lahko vseeno narediš, pač off grid?
Enostavno, takrat ko se je to izplačalo to ni bila samo moja odločitev in SE na streho je bil absolutni no go, zdaj imam kar imam. Trenutno off grid ni opcija, ker se enostavno ne izplača. Da bi se šel pa montiranje nekih igračk samo zato, da bi lohk špilal ekologa mi pa na misel ne pride. Trenutni vozni park ima še kar nekaj let pred sabo in ga samo zaradi manije ne mislim menjat. Ko bo čas za menjavo, bomo pa videli kaj bo na voljo za normalen vložek, to je to.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
55.316
7.398
113
Ja če če če...eni smo eko že skoraj 10 let, ni vse v stroških ampak tudi v skrbi za okolje.

Gledano skozi stroške ima verjetno doma peč na drve, lastno šumo, uporablja deževnico, na streh salonitke, bajto pa od starih staršev? ali se samo pri EV delamo da gledamo skozi stroške?

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.395
10.609
113
Ja če če če...eni smo eko že skoraj 10 let, ni vse v stroških ampak tudi v skrbi za okolje.

Gledano skozi stroške ima verjetno doma peč na drve, lastno šumo, uporablja deževnico, na streh salonitke, bajto pa od starih staršev? ali se samo pri EV delamo da gledamo skozi stroške?
Eni so eko, ti nisi....

Steve

Guru
13. avg 2007
10.372
2.452
113

Greva se en mindfuck na tvojem nivoju...kdo je večji ekolog:

Ti, ki nasekaš nekaj 10k km letno tako malo za brezveze z energijo, ki očitno pade iz neba. Vmes si na smetišče odpeljal vsaj za 1 tono odpadlih gum. Da ne govorimo o mikro delcih gum in bremz, ki si jih v 10 letih spustil v okolje.

Ali jaz, ki 3/4 svojih mestnih poti opravim s peciklom, v garaži pa imam smrdljivega hibrida, ki se zažene samo ko se res potrebuje?

Da kupim EV ni računice nikoli in nikdar. Hiša praviš? Jap tam pa gre eko računica skozi. Nekoč 4k za nafto, zadnjih 15 let nikoli preko 1k €.
Ni pa računice nikoli in nikdar da se grem full eko retard mode s strešnini paneli, baterijo in podobnimi neumnostmi.

Zdaj pa nagradno vprašanje: koliko bi jaz, ti in vsi ostali bili ekologi, če bi plačal za črpalko letno 4k€ in za nafto 1k€? NOBEN!
Ker vsi mi smo ekologi samo do takrat, ko nas ne udari po denarnici. Vključno s tabo. Če bi tesla štrom bil dražji od nafte, bi ti vozil dizla

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
55.316
7.398
113
EV uporablja zelo malo zavor. Energije je dejansko iz neba ja...sonce je tam, a ne.

Štrom ne more biti dražji od nafte, iz zgornjega razloga.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
55.316
7.398
113
Ni se mi dalo računat, če je res 1T, ampak...gredo ene gume na sezono, včasih se še da podaljšat v naslednjo...torej 1 guma = 15kg * 4 = 60 kg...

daleč od tone bi rekel tako na pamet.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.701
1.379
113
tu je catch, ti se mal pelješ naokoli narediš 15 km in si ustvariš mnenje... ja tako je pri ICE, ker veš kje in kako boš in koliko boš tankal.
Pri električarju da si ustvariš pravo menjnje je pa lastniška izkušnja, kako bo z polnjenjem, katere so v reali kompatibilne javne polnilnice, kako je z appi, kako se obnaša polnjenje in rokovanje in podobnoe fore ki ti krojijo žalostno življenje. Tu je glavni catch električarja. Na konc daš vseeno 45kilo... Povprečnež mora 5 let na stran dajat da si to privošči...

Lahko pa sicer skoćiš pa bo kar bo. To je tudi opcija. Pač vsak je drugačen.
Kakšno žalostno življenje. Z EV se vozim želeta in ni nobene žalosti. Ne po praktičnosti uporabe ne pri ceni pogonskega energenta. Pač greš in se pelješ. Ko je treba, polniš. Glih ene 2 appa rabiš za to (pa še to zato, ker za Tesline polnilnice pač rabiš njihov app, če nimaš Tesle). Če hočeš bit varčen, lahko tudi več, seveda, ampak enako velja tudi za kartice / kupone v supermarketih in podobno. In ne glede na vse je za povprečnega upoprabnika EV cenejši. V Mežico in nazaj (250 km) za 7 eur (z domačim polnjenjem vred). S katerim ICE že? Pa ne rabiš EV za 45K za to, gre tudi z EV za 12K in z uradnim dosegom vsega dobrih 200 ali 250 km (ali koliko že ima 500e). Ne za vsak dan, ampak za občasno pa - zakaj ne?
Kompatibilne so že leta vse polnilnice (ker je v EU standardiziran natanko 1 tip priključka za AC in 1 za DC).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.701
1.379
113
Trenutni vozni park ima še kar nekaj let pred sabo in ga samo zaradi manije ne mislim menjat. Ko bo čas za menjavo, bomo pa videli kaj bo na voljo za normalen vložek, to je to.
Točno tako. In še 10 let te nihče ne bo silil, da je to EV. Pa še po tem, bo tudi rabljen lahko ICE. Torej še vsaj 15 let ...