Okolju prijazni avtomobili

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.299
1.221
113
www.adriamedia.si
Ni problem elektrike, oz količina energije, "problem" je kako spraviti nekaj MWh na odjemno mesto po obstoječih žicah. Za ta namene bi pač vsako polnilno mesto moralo imeti ogromne lokalne hranilnike električne energije.

Tako kot ima ICE pumpa pod zemljo cisterne. Analogija s trenutno EV sceno je, da bi vsaka pumpa imela fi10 cev direktno iz luke koper in hoteli postreči 20 avtov hkrati...ne gre...zato mora bit energija shranjena lokalno.
Polnilni parki ob AC, prvi bo pri NM; bodo imeli nekaj (10+) MW moči na začetku, kasneje še več, seveda. Zato pa so planirani ob stičišču daljnovodov in AC. Ker so planirani tudi za kamione (MCS).

• Všeč mi je
Reactions: CLIO15

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.769
833
113
Če bi ti vedel da je pri meni vse pravilno napisano, se nebi delal pametnega...

Prva in druga cifra sta obe moč... 70GW in 300MW

Aha, se posipam s pepelom, prehitro prebral.

Ja pa zanimivo, da kljub temu ne doživljamo blackoutov, kar pomeni da tehnično gledano je sistem dovolj robusten da to prežvi, posledica je visoka cena elektrike v takem obdobju. Kako je to mogoče, da imamo kljub vsemo tako močan backup? Zato ker ga potrebujemo ne glede na to s čim se dela baseload energija.

V 2022 je Francija imela samo 40% razpoložljivih kapacitet svojih nukleark (manjkalo ca. 25 GW glede na tipično), ampak za razliko od dunkelflaute je ta manjko trajal več mesecev, ne samo nekaj dni.
Jeseni 2023 se je naš NEK zaustavil, proizvodnja iz 600 MW na 0 MW, za več kot en mesec.

Torej pod črto tale zadnji dunkelflaute je trajal koliko? Dva, tri dni? Posledica je bila da smo imeli 11. in 12. decembra višjo ceno elektrike. Ja izzivi sigurno so, ampak kaj bi pa delal človek brez izzivov :D

19. jul 2007
2.869
1.592
113
Če bi se želelo - res želelo, kot se je npr. s "kovid cepivi", bi imeli tehnologijo v enem letu porihtano. ;)
Kaj takega, kot " avto na vodo".

"Vse je bilo, samo je naftna industrija sabotirala".

Pri večini stvari je res samo domišljija meja, pri eni parih stvareh je pa smiselno tudi fiziko ter kemijo vključit (npr. baterije so v glavnem kemija ne fizika).

• Všeč mi je
Reactions: sad in mosseero

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.919
9.484
113
Tudi tvoj KWB še je "nezrela" tehnologija.
PM ima 100, kje še je 2,5.
Za 2,5 bo treba xy € dodati in se spet ne splača.
Kaj ma KWB za avtomobilizmom? Al to drekaš sam da drekaš. Prej ti z mokrimi drvmi da od njih teče ni ratal, pa si PM zgooglal?
Dokler laufa kolm, da maš ti toplo, se ne obremenjuj z mojim PM. Kot novinarčku zgoraj ti predlagam kampink trip na Velenjsko jezero.

Nazadnje urejeno:
  • Haha
Reactions: jonny77

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.121
7.019
113
Hja, nečaloma so tvoji PM bolj problematični (škodljivi) za "nas", kot koln na poljskem.

Priceless je ko zvečer želiš malo zluftat, odpreš okna, in potem vdari not smog vseh ignorantov, ki veselo kurijo na trda goriva.

mr. snick

Majstr
5. mar 2020
304
397
63
Priceless je, ko hočeš večer zluftati pa ti vdari not dim od teh cigaretarjev na balkonih. Pa še pepel stresajo, da ti ga na balkon prinese.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.919
9.484
113
Hja, nečaloma so tvoji PM bolj problematični (škodljivi) za "nas", kot koln na poljskem.

Priceless je ko zvečer želiš malo zluftat, odpreš okna, in potem vdari not smog vseh ignorantov, ki veselo kurijo na trda goriva.
Zanimivo je, ko ti spet nimaš pojma o čem govoriš. Si razliko med močjo in energijo že predelal, al je to pase in si dons na drugih bedarijah? Ne rabiš na Poljsko, greš lohk v Šoštanj.
Si pa upam trdit, da si ti več ljudi zagiftal s svojim cigaretnim dimom, kot pa jaz z gretjem.

• Všeč mi je
Reactions: BLABLABLA

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.121
7.019
113
Za probleme z PM10 pa v marsikateri slovenski kraj in ne samo šoštanj. a iz šoštanja tja potegne dim ali je kaj drugega problem lokalno?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.121
7.019
113
Zdaj pa že štrom poleg mešaš, prvo je problem moč, potem so problem daljnovodi, potem pa je problem štrom.

Odloči se že...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.919
9.484
113
A ni štrom energija, kar ni materija?
Štrom je oboje. Električna moč, električna energija......

Probi en čip agregatek z ene 500w moči kupit, pa nanj s kablom za telefon filat priklopi 2kW indukcijsko plato, pa si probi kofe skuhat. Pol pa na ta isti kabelček priklopi 3kW agregat, pa poizkusi enako. Pa poročaj kako je šlo. Ker energije imaš v tistem prvem agregatku dovolj , sam moči ti sfali, pa daljnovod je tud ekstra prešvoh.