Še prej se je končalo, kot sem sam mislil da bo.
Prepoved za vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem naj bi bila preklicana. To naj bi bilo objavljeno v torek.
www.zurnal24.si
Sem že kakšen mesec, dva nazaj napisal, da bo ta prepoved padla.

Sprejeta je bila v času popolnega EV hajpa (neumnost avtomobilske industrije in politikov) in nabitih cen vozil zaradi pomanjkanja vozil na trgu. Avtomobilski proizvajalci so se že zdavnaj vsi obrnili od tega, ker od hypa se ne da živeti, je treba tudi kaj prodati, tako da je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo politika pokleknila pred lobisti.
Ne se prehitro veseliti, ker hudič se skriva v detajlih. Piše da je Merz hero, ki je to zrihtal. In kaj točno je Merz predlagal? Samo ice v obliki pluginn hibrid in ev range extender
Echoing appeals from industry, Merz said plug-in hybrids and "range extender" vehicles should play a role in the transition, as well as biofuels and efforts to reduce emissions in production, for example with the use of green steel, which is produced using renewable energy.
Hibridi in phevi so pa žal nova resničnost, saj je umazani dizel postal nezaželjen (če sem prav videl, je sedaj nekje na slabih 20% trga in še vedno strmo pada). In žal na drug način ni možno ponuditi vsaj približno enake porabe.
Bo pa to zagotavljajo precej težav v prihodnosti. Umaknili se bodo injektorji, adblue in ostale zadeve, prišle bodo pa baterije in elektromotorji, itd.
Po mojem mnenju bodo lastniki rabljenih avtomobilov na slabšem.