Ko se govori o izgubah vrednosti EV povejmo pošteno. Cene zbija tudi država(e) s svojimi všečnimi, a nepremišljenimi ukrepi.
Zato sem sam zagovornik tega, naj se države na nivoju EU nehajo ukvarjati s spodbujanjem elektromobilnosti na način subvencioniranja nakupa vozil. EV trg je dozorel. V Sloveniji bo prodaja do konca leta zagotovo upadla. Ampak, če bo leva in desna politika sprejela skupno stališče, da subvencij ne bo več, se bo trg postavil nazaj. Če pa bo ta stran zagovarjala eno stališče, druga drugega, potem bo trg zamrl do nastopa nove vlade.
Politika naj se raje dotakne polnilnic. Obveznost Plug&Charge protokola (da bodo lahko polnili tudi tisti, ki niso vešči uporabe aplikacij), morda omejiev cen roaminga. Faktor razlike v ceni na isti polnilnici je tudi ×3. Za 3-5% razlike se ne ukvarjaš s celo kopico aplikacij. za 200-300% se.
Zadnjič sem želel polniti nekje drugje v EU. Aplikacija, ki je bila napisana na polnilnici in je bila najcenejša, je imela geo blocking, kar me postavilo v velik neenakopravni položaj s prebivalci lokalne države. 6 drugih ponudnikov polnilnice ni ponujalo. Na koncu sem namesto 0,35 €/kWh plačal 0,75 €/kWh.
Temu naj se politika posveti še nekaj pozornosti.
Subvencioniranjem nakupa avtomobilov ne več. Če bo to veljalo za celo EU, se bodo cene temu prilagodile. Na dolgi rok je to tudi najboljša podpora evropski avtomobilski industriji. Kar se sedaja sedaj, sem povedal včeraj na primeru cene twinga. Pri potrošnikih ravnanje proizvajalecv in njihovih zastopnikov zbuja občutek nezaupanja, hkrati pa so subvencije voda na mlin kitajskih proizvajalcev. Ko boš moral za rikšo namesto 11 k€ plačati 19 k€, se boš bolj vprašal, če je vredna svojega denarja.