Okna: PVC ali les?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Meni sploh ponudbe AJM ni poslal glede na povpraševanje. Sam sem naročil pri 3MBA Kranj. Je bil med cenejšimi, lepo je naredil, ponudba za zamenjavo vseh ostalih oken, vrat in vhodnih vrat pa tudi zmerna...

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
@all:
lesena okna imajo garancijo nekje 10 do 20 let, vendar kot so omenili je potrebno vzdrževanje... Poceni okna (ker kvalitetna lesena so dragga) pa znajo priti najdražja.
Pri plastiki pa takole... Načeloma vsi uporabljajo Sücho profile s sedmimi komorami, enak tip zasteklitve in enak tip okovja. Torej so tudi cene tam tam. Variirajo nekje do 15% (največ pri postavki ure dela). So pa tudi pacijenti ala AJM, ki se majo za "high-class" in so tudi do 40% dražji od ostalih najnižjih ponudnikov, izvedba je pa disaster...
Tako da sam bom dal plastična okna, zdržala bodo vsaj 10 let, ker sedaj z lesenimi dobesedno mečem kurjavo skozi okno...

Še lesena okna: Načeloma vsi uporabljajo les (ne morš verjet), cenejše izvedbe cenejšega, dražje pa dražjega
evil.gif
, enako ali podobno kvalitetno barvo in tehnologijo barvanja, enako zasteklitev in enako okovje. Cene se razlikujejo tudi do 100% za približno isti hec, glavni poudarek je pa itak pri montaži (tako kot pri plastiki ali ALU).

Itak pa vsak po svoje zapravlja težko ali malo manj težko prislužene €€€.
Sploh je pa zdej vseeno kakšna okna imaš, ker se je kurilc pocenil
cheer.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
a ti si tud našel Satlerja?
No potem bova že dva ki bova lahko primerjala ponudbe. Me prav zanima koliko bo AJM in koliko satlerjeva.

Kak pa je recimo sploh "normativ" oziroma kakšna so pričakovanja zaključnih del ob menjavi oken?
zaprejo s kanufom, večje luknje zamečejo in knauf mal pobandažirajo ali se od monterjev še kaj več pričakuje?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Ne bi še malo počakal na zimski popoust?

Kaj ga dajejo? Ne vem, nisem nikoli pozoren na to. Kdaj pa se začnejo zimski popusti?

Eno vprašanje: ALU Vs. Plastične rolete? Meni se zdi da se ALU precej segreje poleti in ti bajto dodatno ogreva (če spuščaš rolete sredi poletja sredi dneva-mi to počnemo z obstoječimi plastičnimi roletami da je hiša prijetno hladna).

Torej, se ALU rolete segrejejo kot običajne kovine?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:

Kaj ga dajejo? Ne vem, nisem nikoli pozoren na to. Kdaj pa se začnejo zimski popusti?

Eno vprašanje: ALU Vs. Plastične rolete? Meni se zdi da se ALU precej segreje poleti in ti bajto dodatno ogreva (če spuščaš rolete sredi poletja sredi dneva-mi to počnemo z obstoječimi plastičnimi roletami da je hiša prijetno hladna).

Torej, se ALU rolete segrejejo kot običajne kovine?

Alu, one ko imajo vmes izolacijo.
smile-1.gif

Lisica

Pripravnik
10. sep 2007
48
0
6
Kaj pa okna les/alu? Torej, da je na notranji strani lakiran les (recimo macesen), na zunanji pa aluminij, ki ga lahko barvaš po želji. Pozna kdo kakšnega dobrega, a hkrati cenovno sprejemljivega proizvajalca takih oken? Cene so namreč kar visoke, razlike med firmami pa verjetno tudi.

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Bližnji sosed je v svojo novo hišo vgradil okna Stabil. Mislim, da jih je direkt iz avstrijske Štajerske pripeljal. Kok pa so bla, pa ga še nisem vprašal.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Jaz imam alu rolete na zastekljenem balkonu in še nisem ugotavljal glede gretja poleti zaradi rolet.
Imajo pa Alu rolete prednosti v toči in ponavadi imajo notri izolacijo (neke vrste purpen) medtem ko so PVC votle.
Roltek oglašuje da z roletami lahko prihraniš do 30% energije?!

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:

Ja pozimi a ne?
grin1.gif

Mislim da do konca marca.

Potem pa še nekaj na gotovino in prideš kmalu na 20% popusta.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Jaz DIHAM, hiša mora DIHAT, če nimate rekuperacije oz. urejenega zračenja, je še samo DOBRO, da majo okna mal lufta.
wink-1.gif

Jao, folk se bi zapiral notr zarad vsacga centa...najbol da še sebe izolirate + plastično vrečko čez glavo.
crazy1.gif

Kdor dela novo bajto, al pa konkretno vse prenavlja pa si ne naštima en prezračevalni sistem je....
Svetla izjema, ki gleda na PVC okna tudi s tega vidika. Očitno je to za rajo višja matematika, pa se s tem ne obremenjuje. Že v osnovni šoli so nas učili koliko zraka se mora izmenjat v prostoru..... Folk pa se čudi od kje plesen in fajht v bajt...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Kaj naj ti rečem - ideja pasivnih hiš je, da so vakuumsko tesnjene.
smile-1.gif

Žal - posebej po bolezni - mene niti teoretično ne bodo prepričali v to smer, da bi dihala preko nekih umetnih filtrov....

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ahno...pretiravaš spet.

Kaj pa ko boš na intenzivni oz. v clean roomu, kjer zrak uravnava in čisti profi izmenjevalec, katerih tehnologija se že prenaša tudi na boljše klime dostopne vsem...

Da se poštimat zadevo, rekuperacija je pa vsaj v tujini eden od sestavnih delov nizkoenergijskih hiš, veliko prednosti in malo slabosti...še tako drago ni.

Slovenci pač trenutno tekmujejo v tem kdo ma manjšega (račun za ogrevanje), pri tem pa so pripravljeni žrtvovati dobro počutje svojcev zaradi svoje ignorance in tekmovalnosti. V kraju kjer živim so se taki razpasli kot gobe po dežju, toplotne črpalke kupujejo tud taki, kateri se jim ne bo povrnila v xyz let, samo da so IN.

Pogledamo tujino...dnevne sobe do strehe, da je čimveč zraka v bivalnem prostoru, rekuperacija, delo s soncem, kvalitetni kamini in stari zidani štedilniki ipd.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ko bodo zdravniki predpisovali, da je za ohranjanje dobrega zdravja treba čepet doma ob klimah (pardon - čistilcih zraka)...
zmaga.gif
.

Do takrat pa sorry ...
wink-1.gif

(s tem, da najbrž ne veš, zakaj na intenzivni prečiščujejo zrak, te pa ne mislim žaliti...).

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne spodbujam k nakupu klime, sploh ne zavoljo čiščenja zraka, s klimo se hladi po potrebi (jaz redko, tudi v avtu jo ne prebavljam) oz. tudi segreva, da ne pozabljaš.

Klimo omenjam, ker je povezana z izmenjevanjem zraka (segrevanje ali hlajenje svežega zraka), lahko pa zrak seveda samo spuščaš skozi izmenjevalec, brez da ga filtriraš ali dodatno ogrevaš/hladiš, sam pozimi zavoljo varčnosti hiše ni najboljša varianta odpret okno.

Če pa delaš hišo na novo, se bi pa zato MORALO poskrbeti, saj tudi Slovencelj to lahko omeni ob obisku "prijateljev", kot dobro lastnost, četudi izmenjevanja zraka ne bodo tako oh in sploh občutili ob 2 urnem obisku, kot 30°C temperaturi pozimi in predloženi fotokopiji elektro računa.
uf-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Kaj naj ti rečem - ideja pasivnih hiš je, da so vakuumsko tesnjene.
smile-1.gif

Pasivne hiše nikoli niso bile vakumsko tesnjene. Imaš v vsaki sobi prezračevalni sistem.