Ohlajanje vode

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Izpareva pri vretju, izhlapeva pa pri nižjih stopinjah, tudi, ko je led.
Samo kako bo voda izhlapevala iz vrečke za led
17758-icon_confused.gif

Iz zaprte vrečke bolj težko, bo pa verjetno znotraj vrečke tudi nekaj malega vodne pare (čisto vse molekule nimajo enake energije).

Drugače pa je v visokogorju dosti izhlapevanja ledu (torej sublimacije), saj je tam nižji pritisk. Seveda se to dogaja večinoma samo na soncu.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
Pri ohlajanju je pomembna tudi konvekcija vode v posodi. Če so temperaturne razlike velike, se lahko v posodi sprožijo konvekcijski tokovi, ki znatno povečajo ohlajanje. Ti tokovi lahko zamrejo pri nižji temperaturi, tisti ki jo ima voda v drugi posodi, kjer temperaturne razlike niso bile dovolj velike, da bi sprožile konvekcijo. Hitrost ohlajanja je odvisna tudi od konvekcijskih tokov, ki jih segreta voda sproži v zraku.
Dobro, da si tole objavil. Točno o tem sem premišljeval in si razložil, zakaj bi se vroča voda hitreje hladila. Po moje konvekcijski tok veliko bolj vpliva na hitro ohlajanje, kot pa izhlapevanje.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Dajmo si bit na jasnem: vse to so le teorije, in to takšne, ki pojava ne pojasnijo popolnoma. Resne in znanstveno potrjene (dokazane) razlage tega fenomena še ni.
Pravilen odgovor je lahko le: je, je možno in ne, ne vemo (še), zakaj.

Saj sem tudi jaz na strani "fizike", saj je možno, da se hitreje ohlaja zaradi večje temperaturne razlike, samo nekje mora "prehiteti" posodo s hladnejšo vodo, če je to na račun izgube mase potem pač to ne šteje.

Je pa zelo zanimiv eksperiment, če pri recimo -30-40°C vržeš iz kozarca v zrak hladno vodo, padejo na tla kapljice, če pa vročo pa "kup snega".