Ohlajanje vode

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Na včerajšnji fešti, ko smo se ob 6h zjutraj odpravljali domov, se je našel nekdo, ki je bil sveto prepričan v naslednje: če imaš 2 kozarca vode, v enem kozarcu ima voda 10 stopinj, v drugem pa 20, bo prej zmrznila tista voda, ki ima 20 stopinj (seveda oba kozarca ohlajamo enako, recimo da sta postavljena zunaj na -4 stopinjah).

V glavnem z modelom sem šel stavit za 20e in mi je žal, da se nisem stavil za več
tongue-1.gif

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Odvisno od količine vode in kozarca. Dva deci vode v enakih kozarcih bi zmrznila skoraj istočasno.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
U, hvala za tale link! Zelo zanimivo sicer, še posebej tisti del o zgodovinskih zapažanjih, ki omenja tudi antiperistazo[/COLOR], ki je pri urah filozofije pred leti konkretno nikoli nismo omenjali. Torej, če z veliko plusi obdamo minus, sploh ni (vedno) nujno, da bomo (vsaj na kratki) rok nevtralizirali minus in ga obrnili v plus ...

Nazadnje urejeno:

catwoman

Pripravnik
3. sep 2007
115
0
16
..: LJ :..
uff, mi smo dal 2 vrečki za led v zmrzovalnik, istočasno, v eni je mela voda cca. 7°C, v drugi pa 15, pa je tista, v keri je bla toplejša voda, zmrznla občutno hitrej...
smile-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Jaz če imam obiske, pa mi zmanjka ledu, dam vročo vodo pa v skrinjo, ful hitro zmrzne. Sta pa tudi na discoveryu v oddaji mythbuters to probavala, vroa voda je prej zmrznila.

LP

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Ko te glih vidim tukaj: še vedno čakam na posnetek dvigajoče se mize!

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Jaz če imam obiske, pa mi zmanjka ledu, dam vročo vodo pa v skrinjo, ful hitro zmrzne. Sta pa tudi na discoveryu v oddaji mythbuters to probavala, vroa voda je prej zmrznila.

LP

Logika je pa kje
confused-1.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Nisem, ker se mi ni dalo...
Samo še vedno mi ne gre skupaj...

Fiziko pa mislim, da precej obvladam.
confused-1.gif

Aja Tanzanijec dela nekaj s sladoledom.
tongue-1.gif

In to leta 1963
cheer.gif

Samo z vodo, mislim, da ne gre.

Res pa nisem bral vsega "s....".

Je pa res, da je voda pri 4 stopinjah celzij najgostejša (npr. v jezeru) in se zato "potopi".
Ko pa pride nekje pod 1 stopinj celzija, se pa "zredči" in se dviguje na površje, kjer kasneje zmrzne.

Lekcije fizike na PM

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:

LP

Logika je pa kje
confused-1.gif

Izparevanje pobere več energije in se zato hitreje ohladi.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Hja..to je vroča voda potem, oz vrela. Avtor pa sprašuje o 10 in 20 stopinjah vode?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Voda izpareva takoj, ko ni v trdnem stanju (no, pa še takrat lahko), pri višji temperaturi pač hitreje. Zakaj pa misliš, da obstaja megla, pa zakaj nastajajo oblaki?

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Izpareva pri vretju, izhlapeva pa pri nižjih stopinjah, tudi, ko je led.
Samo kako bo voda izhlapevala iz vrečke za led
17758-icon_confused.gif

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Najbolj korektna razlaga, vse drugo kar so eni tukaj zapisali, je eno govoričenje na pamet.
Citat:
Najprej naj razčistimo z naslednjim. Če postavimo na balkon dve enaki posodi z isto količino vode, ne bo vedno zamrznila najprej voda, ki je imela na začetku višjo temperaturo. Prvotno bolj vroča voda lahko hitreje zamrzne, le če so pojavi, ki pripeljejo do tega dovolj izraziti. Glavni vzrok je večje izparevanje, s čimer se masa vode, ki preostane in na koncu zmrzne, zmanjša. Zaradi izparevanja se navadno spremeni tudi razmerje med površino in volumnom, ki je sedaj morda bolj naklonjeno hitrejšemu ohlajanju. Pri ohlajanju je pomembna tudi konvekcija vode v posodi. Če so temperaturne razlike velike, se lahko v posodi sprožijo konvekcijski tokovi, ki znatno povečajo ohlajanje. Ti tokovi lahko zamrejo pri nižji temperaturi, tisti ki jo ima voda v drugi posodi, kjer temperaturne razlike niso bile dovolj velike, da bi sprožile konvekcijo. Hitrost ohlajanja je odvisna tudi od konvekcijskih tokov, ki jih segreta voda sproži v zraku.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Dajmo si bit na jasnem: vse to so le teorije, in to takšne, ki pojava ne pojasnijo popolnoma. Resne in znanstveno potrjene (dokazane) razlage tega fenomena še ni.
Pravilen odgovor je lahko le: je, je možno in ne, ne vemo (še), zakaj.