Ogrevanje z klimatsko napravo

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Pozdravljeni.

Živim v stanovanjski hiši z cca. 200m2 bivalne površine. Za ogrevanje imam centralno na drva. Izolacija je razmeroma dobra (fasada 10cm+, tlaki z toplotno izolacijo, termopan stekla). Problem pa je v tem ko me cele dneve ni doma in potem ko se vrneš je potrebno cca. 1 uro do 2 da se prostor segreje kot je treba.

Za primer: zjutraj grem ob 5 od doma, vrnem se zvečer ob 10. Po navadi niti ne zakurim, ker grem spat, potem pa je potrebno naslednji dan npr. ob 9 segret prostor na primerno temperaturo, kar pa ni to. Oz. greš zjutraj ob 5 od doma, vrneš se ob 6 popoldan, bajta pa mrzla.

Ne potrebujem ogrevanja z klimo za celotno površino. Potreboval bi jo samo za dnevno in kuhinjo, ki sta povezani in v skupni izmeri cca, 30 +/- m2. Lušno bi bilo da greje do zunanje temperature tam - 15 oz. -20, kolikor so nekje najhujše špice. Pač klimo bi potreboval, samo da vzdržuje temperaturo, medtem ko ni nobenega doma in do trenutka ko bi jaz zakuril peč. Cena, naj bo čimnižja, vendar mi ni težko dati malo več pa da je stvar kvalitetna. Okvir za začetek mi je 1000€ +/- kakih 100 za montažo ipd.

Ajd znalci kaj priporočate, znamke, cene in še na kaj kar je potrebno biti pozoren? Kako je z porabo elektrike? Ipd.

Za odgovore se zahvaljujem.

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
Tkole od oka se mi zdijo mogoče primernejša rešitev tisti radiatorčki, ki se našraufajo na steno in koštajo cca. 150€ kos, ker ogrevanje s klimo je po mojih izkušnjah bolj tako tako..lahko pa da se motim.

P1000%20W-pomanj%C5%A1ana.jpg

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Hja kaj pa vem. Baje da imajo klime boljši izkoristek, pa še hladijo te lahko.

Takile radiatorji se mi ne zdijo primerni za "trajbanje" 4-5 ur dnevno, sploh pa ne v prazni hiši.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Jaz imam inverter klimo, ki jo uporabljam za dogrevanje spomladi in jeseni, ko so dnevi že nekoliko hladnejši. Vendar zadeva dela samo nekje do ničle (oz. par stopinj pod ničlo), pri nižjih temperaturah pa začne zunanja enota zmrzovati, zato elektronika poseže v delovanje in preklopi v način odtaljevanja. To lahko traja kar nekaj časa, v tem času gretja ni. Za nizke temperature zadeva torej ni primerna. Razen če se v zadnjih treh letih ni kaj drastično spremenilo...

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
873
63
28
Klime delujejo tudi do -10ÿC(mogoče še kakšna stopinja manj), tako da ob kakšnih večjih ekstremih, bi znal priti domov na hladno. Je pa res, da so klime ponavadi mišljene za gretje samo v prehodnih obdobjih.
Za zimsko ogrevanje, so verjetno boljši električni kamni. Pa postaviš vsakega v svoj prostor in med vtičnico dodaš še timer. Pa kamen bo še nekaj časa grel potem ko ga boš izklopil.
Ali pa če renoviraš centralno in vgradiš kombinirano peč na olje in drva, in ko te ni doma, greješ na olje.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
Razmere so se v zadnjih 3 letih bistvenospremenile, sedaj delajo že do -25 stC , da ne omenjak kako se je povečala učinkovitost, mislim poglejte si COP faktorje !

bobrock

Pripravnik
15. sep 2008
124
0
16
Pri meni greje Panasonic inverter klima celo zimo.
Panasonic deklarira delovanje do -10C, preverjeno pa deluje tudi pri -13 do -14C.
Poraba el. en. pa je za moje pojme sprejemljiva (klima spada v energijski razred A).

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Hmm, kaj pa če bi se zadeve lotil na drugem koncu in si poleg peči na drva omislil še zalogovnik toplote? Primerno dimenzioniran zalogovnik in nekaj avtomatike ti lahko prinese precej več udobja.

Tak sistem sicer presega predvideni proračun, ampak vseeno razmisli.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Raje si naštimaj enoto, na kateri boš nastavil timer ogrevanja, midva imava pozimi narejeno tako, da zjutraj preden vstaneva greje, da je pač toplo in naštimava recimo preden se pride iz službe kakšno uro do dve prej in do zvečer, tako da dejansko greje toliko kot rabiva.

Nazadnje urejeno:

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Ok kot prvo hvala vsem za odgovore.

Kot drugo, klimatske naprave, vsaj na papirju prenesejo zelo visoke minuse, višje kot je pri nas povprečna zimska temperatura.
Za primer, JE NPR. TALE KLIMA , ker -25 je pri nas morda 2x ali 3x na leto oz. še to ne.

Kolega ogreva 50m2 stanovanja z eno klimatsko napravo, katera ima nazivno moč delovanja do -15, ampak je zaradi njegove nadmorske višine zunanja temperatura velikokrat pod -20 ali še preko.

Tako da iščemo dalje. Za okoli 30m2 bivalne površine, katero klimo ki bo grela do cca. -20 ali preko.

Aja pa še glede zalogovnika. Kot prvo je draga investicija, kot drugo imam peč ki ima razmeroma majhno kurišče (3-4 polena z 30 do 35 cm dolžine) in tudi zalogovnik mi ne pomaga pri daljših odsotnostih, ki pri meni lahko trajajo tudi 2-3 dni z tem da samo spim 6-7 ur doma (takrat pač ne kurim). Zalogovnik bi mi bil smiselen z toplotno črpalko z visokim izkoristkom, oz. uplinjevalno pečjo, ne pa na trenutnem sistemu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Sicer se ne grejem s klimo ampak se hladim. Žal mi je da je nisem kupil takoj ob nakupu flata.
Ti jo lepo naštimaš na timer (da ti zalaufa recimo eno uro prej preden prideš domov) in imaš zadevo rešeno. Micke imajo slab timer (nimajo tedenskega, nimajo ponavljajočega)
počakaj na igija

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Jaz imam klimo, ki tudi greje, sicer je doma šele dva meseca, zato težko rečem, kako je učinkovita pri ogrevanju, je pa res, da ko prestavim na gretje, takoj začne prijetno toplo pihat in pomoje zna bit kar učinkovita, ampak ne vem če za toliko m2. Pomoje bolj za prostor v katerem je oz. prostore segreješ z radiatorji nato pa klimo samo naštimaš na avtomatsko delovanje in ti pač vzdržuje želeno temperaturo.
Z nakupom takšne klime nimaš kaj zgrešit, ker ima še itak polno drugih uporabnih funkcij.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Prostor bi jaz že segreval z centralno. Klimo bi potreboval samo da mi ohranja že pridobljeno temperaturo. Nebi rabila nič segrevati, ampak le dogrevati. Tudi ne potrebujem 25 stopinj v prostoru, tistih udobnih 20 bo že več kot odlično.

Po moje bo naslednja investicija v takole klimo. Na centralni imam že predpripravo za priklop peči na nafto, ampak po tehtnem premisleku se za kaj takega nisem odločil, kajti sama peč in cisterna nekaj staneta, nafta tudi ni poceni, za gret samo 2 radiatorja je pa tudi brezveze delat 2000€ stroškov.

Klima se mi tukaj kaže kot idealna rešitev. Pozimi mi dogreva, poleti pa hladi. Za enkrat WIN-WIN situacija.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
plami.doo

Jaz sem se pogovarjal s tem tipom in me je navdušil.

Poleg običajnega gretja, bomo imeli v največjem prostoru (ca. 50m2) še klimo ..

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Zmeni se z Igijem.
wink-1.gif

Drugače pa nekaj v zgornjem razredu od Mitsubishija (najtišja..kar je super) ali Toshibe. Logiš da kupiš klimo če misliš na dolgi rok kaj prihranit - pa še celo pleti se boš hladil.

igi

Guru
13. okt 2007
5.605
1.206
113
Celje
mah pusti tiste, ki pravijo, da klime na grejejo pri -10... lahko prideš k meni preveriti... ogrevam se samo s klimo... je res, da moč občutno pada s padanjem zunanje temperature (ampak to občutiš šele pod -10) ampak greje pa še vedno! in to VSAJ 3x ceneje kot kakšni električni radiatorji.

Res je moteče pri večini klim, da nimajo tedenskega timerja! Da se ga dograditi (za modele GE in FD). Nisem pa testiral tega! Ampak jst imam enostavno skozi vklopljeno
smile-1.gif

Sam imam sicer toshibo super deiseikai ampak Mitsubishi sploh model FD bo dosegel vsako toshibo ali pa jo celo presegel
smile-1.gif

Sem to poletje svojim in ženinim staršem namontiral vsakim po eno FDjko, tako da če bi bila slaba je verjetno nebi
wink-1.gif

V glavnem če rabiš pokliči, pa se bova zmenila kaj in kako!

bander

Pripravnik
7. nov 2009
261
0
16
Tudi jaz nameravam montirati klimo za dogrevanje oz vzdrževanje temperature vendar mi za gretje bolj svetujejo talno enoto.
Kaj pravite?
Poznate kakšnega ugodnega monterja?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Kaj pa je to talna enota?

Ne kompliciraj preveč...kupi navadno klimo, ker je največja izbira (oz. najkonkurejčnejše cene).