Ogrevanje stanovanjske hiše

Car

POSTman
4. avg 2007
8.497
1.654
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Imam vprašanje glede pravilne uporabe peči za centralno na plin! Včasih smo imeli peč na olje, čisto klasično, je kar dobro delala, če je bilo premraz, si vklopil pumpo, ki je pognala vročo vodo po spodnjem delu radiatorjev in je bilo toplo.
Sedaj pa imamo peč na plin s termostatom, ki je pri meni v zgornjem nadstropju v dnevni sobi in je nastavljen na 20 stopinj. Fotr, ki živi spodaj, ves čas teži, da je mraz, jaz pa mu moram vsak dan razlagati, da peč deluje na sledeči nači: Ko temperatura pri meni pade pod 20 st., se peč vklopi, radiatorji se segrejejo in ogrejejo pač vse prostore, kjer so radiatorji vklopljeni. Ponoči je isto, le da se vklopi pri 15 st. in so pač takrat radiatorji vroči. On pa teži, da peč ponoči greje, podnevi pa ne. Da so radiatorji mrzli. Seveda so mrzli, če jih tipa takrat, ko peč ne dela!
Se da tudi na plinsko peč montirati pumpo oz. se da kako drugače nastaviti, da bi bolj grelo, razen da nastavim višjo temperaturo?

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Imam vprašanje glede pravilne uporabe peči za centralno na plin! Včasih smo imeli peč na olje, čisto klasično, je kar dobro delala, če je bilo premraz, si vklopil pumpo, ki je pognala vročo vodo po spodnjem delu radiatorjev in je bilo toplo.
Sedaj pa imamo peč na plin s termostatom, ki je pri meni v zgornjem nadstropju v dnevni sobi in je nastavljen na 20 stopinj. Fotr, ki živi spodaj, ves čas teži, da je mraz, jaz pa mu moram vsak dan razlagati, da peč deluje na sledeči nači: Ko temperatura pri meni pade pod 20 st., se peč vklopi, radiatorji se segrejejo in ogrejejo pač vse prostore, kjer so radiatorji vklopljeni. Ponoči je isto, le da se vklopi pri 15 st. in so pač takrat radiatorji vroči. On pa teži, da peč ponoči greje, podnevi pa ne. Da so radiatorji mrzli. Seveda so mrzli, če jih tipa takrat, ko peč ne dela!
Se da tudi na plinsko peč montirati pumpo oz. se da kako drugače nastaviti, da bi bolj grelo, razen da nastavim višjo temperaturo?

grin1.gif
in potem ni cudno da tezi .....

imas dve varianti. ali da prestavite termostat k njemu dol, ali pa da ti navijes visjo temperaturo in rocno nastavis ventile na radiatorju tako, da ti ne bo prevroce. v nobenem primeru ne bo optimalno......

ali se pri plinskih peceh ne da narediti dveh vodokrogov z dvema pumpama za vodo?

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
ali se pri plinskih peceh ne da narediti dveh vodokrogov z dvema pumpama za vodo?

Ne vem sicer kako imate drugi razvejano mrežo za ogrevalno vodo, ampak pri nas (bajta stara cca 25 let) so cevi napeljane tako, da gre voda v zgornje nadstropje po ceveh, ki gredo nadometno skozi pritličje (od tal do stropa), na teh ceveh pa so priklopljeni tudi radiatorji v pritličju. Torej bi dve ločeni črpalki ne imeli smisla, ker prehaja ogrevalna voda po vertikalah skozi etaže in ni ločenih vej za pritličje in za nadstropje.
Sem pa že videl razvode iz plinske peči, ki so bili razpeljani nadometno z bakrenimi cevmi. Takšno omrežje se da narediti tudi naknadno, ampak je najbrž drago (zaradi bakra) poleg tega pa je meni še zelo neestetsko.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Tam k imas termostat,zapri ventil na radiatorju npr. na 50% ali pa se bolje,da das gor tiste avtomatske ventile ki se odpirajo/zapirajo glede na temp. prostora.

S tem bos v svojem prostoru kasneje dobil željeno temp., ostali prostori bodo pa lepo topli.

Jst imam sobno enoto v sobi za katero mislim da je "najbolj hladna" oz. vem da če je tukaj dovolj toplo,je povsod dovolj. Po celi hisi sem pa zmontiral termostatske ventile, in so nastavljeni na cca 22-24°C ,tako da ko se ogreje na to temp., se ventil avt. zapre, tako da "ne kuri" tople vode v ceveh.

Sobni termostat imam pa nastavljen večinoma na 22°C , ce želim da je pa toplo fajn,pa dam na 23,5°C pa je cel stanovanje zelo lepo ogret.Imam pa radiator do max. odprt v tej sobi k je sobna enota.

Upam da resis problem, če ne pa senzor premakni k njemu dol pa bo,sebi pa nabavi termostatski ventil in to je to.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
najenostavnejše: dajte na vse radiatorje termostatske ventile.....pa naj peč celd an dela - in si bo vsak za vsako sobo posebej nastavil željeno temperaturo. Ponoči pa naj peč miruje.

volk sit in koza breja.

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
ce prav razumem problem ti predlagam da das v sobo kjer je termostat na radiatorje termostatski ventil in ga postopoma zapiras tako dolgo dokler nebo tudi spodaj zeljena temperatura.

lahko so spodaj premjhni radiatorju (ali pa zgoraj preveliki (ali pa kaj drugega)) in zato ti zgoraj hitro ogreje na 20°c in se peč izklopi, spodaj pa ne uspe doseči zeljene temperature.
ce zgornji radiator omejiš ( s termostatskim ventilom) se peč nebo tako hitro izklopila in se bodo lahko ogreli tudi spodnji prostori.
skrajnost bi bila, ce zgoraj zapres radiator, v sobi nebo nikoli 20°c in bo pec delala nonstop

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
smisel temostatskega ventila oz. glave je ravno v tem da s pomočjo glave za vsak radiator nastaviš željeno tempraturo..torej v sobi X želiš imeti 21 stopinj - toliko tudi nastaviš na termostatski glavi (nper. oznaka 3), drugje je dovolj 19 (torej obrneš na 2) kopalnica pa mora biti zahajcana...pa želiš 23 stopinj (Torej obrneš na 4).

S tem si vsak v hiši lahko za posamezno sobo nastavi točno željeno temepraturo - hkrati pa moraš trenutni termostat, ki je v neki sobi nastaviti tako (da ne dela oz da ne izklopi peči).

To je to.

Je pa vgradnja tev ventilov in glav malenkosten strošek (z vidika kregarije praktično zanemarljiv)....200 do 300 EUR za celo hišo.

Primer ('moje') termoststake glave (in ventila):

21348495644773acba0ac06.jpg

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
smisel temostatskega ventila oz. glave je ravno v tem da s pomočjo glave za vsak radiator nastaviš željeno tempraturo..torej v sobi X želiš imeti 21 stopinj - toliko tudi nastaviš na termostatski glavi (nper. oznaka 3), drugje je dovolj 19 (torej obrneš na 2) kopalnica pa mora biti zahajcana...pa želiš 23 stopinj (Torej obrneš na 4).

S tem si vsak v hiši lahko za posamezno sobo nastavi točno željeno temepraturo - hkrati pa moraš trenutni termostat, ki je v neki sobi nastaviti tako (da ne dela oz da ne izklopi peči).

Točno tako imamo tudi pri nas, povsod termostatski ventili pa naj si vsak štela kakor mu paše. Nimamo nobenega termostata po hiši,ki bi ugašal peč-pumpo. Zvečer se preko ure centralna ugasne, zjutraj pa prižge.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Pol če maš VSE ventile termostatske ti pumpa laufa 24/7? To mi ni najbolj jasno
confused-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
V bistvu laufa cel dan le ponoči se ugasne tako kot peč. Na najnižji hitrosti mislim, da je moč 30W. Poraba elektrike je seveda nekaj večja, vendar ima vsak prostor svojo nastavljeno temp. in ni nobenega nihanja temp. v prostorih.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Najbolj prav boš naredil tako: termostat v najhladnejšo sobo, v ostale pa termostatske ventile na radiatorje.
Tako bosta na toplem ti in tvoj oče.
Sicer so že samo termostatski ventili dovolj, samo je brez veze, da ti ponoči laufa peč, ker se v njej shladi voda zaradi izgub.

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
zakaj bi ponoci laufala pec
ce je v sobi s termostatom 20°c(15°c) se bo ugasnila

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Pol če maš VSE ventile termostatske ti pumpa laufa 24/7? To mi ni najbolj jasno
confused-1.gif

peč bo delovala toliko časa kot boš nastavil!

(na trenutnem termosttu nastaviš program - od do...temp. pa na npr. 30 stopinj...da v času programa ne izklaplja peči).

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Citat:
Uporabnik jgfd pravi:
zakaj bi ponoci laufala pec
ce je v sobi s termostatom 20°c(15°c) se bo ugasnila

Ker so nekateri svetovali, da bi potreboval samo termostatske ventile na radiatorjih - vsaj tako sem razumel. V tem primeru bi peč stalno vzdrževala ustrezno temeperaturo vode, ne glede na to, koliko stopinj imaš v sobah in tudi pumba bi laufala 24h/d. Zato sem napisal, da je potrebno obdržati termostat, ki vklaplja/izklaplja peč, samo da se da v najhladnejšo sobo.

Aja, pa v sobi, kjer je glavni termostat, ni smiselno dajat termostatskega ventila, ker potem glavni ne opravlja svoje vloge.

Nazadnje urejeno:

Car

POSTman
4. avg 2007
8.497
1.654
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Mislim, da je to najboljša rešitev. Sicer pa trenutno poskušam tako, da sem v sobi, kjer imam termostat ugasnil enega od dveh radiatorjev. S tem se soba počasneje ogreje na določeno temperaturo, peč dlje časa laufa in posledično je po hiši topleje! Vsaj tako si teoretično predstavljam.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik Mato
Aja, pa v sobi, kjer je glavni termostat, ni smiselno dajat termostatskega ventila, ker potem glavni ne opravlja svoje vloge.

tudi tam ga je treba dati!

ko imaš enkrat term. ventile potem glavni stenski termostst uporabljaš zgolj kot programator - temp. pa nastaviš tako, daje načeloma sam radiator nikoli ne doseže (s tem ne zapiraš dotoka tople vode ostalim raditorjem..ne vem..nastaviš na 28 stopinj). Samo temepraturo te sobe pa potem seveda uravnaš s termostaskim ventilom!

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik Mato

tudi tam ga je treba dati!

ko imaš enkrat term. ventile potem glavni stenski termostst uporabljaš zgolj kot programator - temp. pa nastaviš tako, daje načeloma sam radiator nikoli ne doseže (s tem ne zapiraš dotoka tople vode ostalim raditorjem..ne vem..nastaviš na 28 stopinj). Samo temepraturo te sobe pa potem seveda uravnaš s termostaskim ventilom!

Zakaj potem rabiš termostat?
Potem lahko kar na peči nastaviš vtikač-uro in sprogramiraš, kdaj naj ti peč laufa in kdaj ne.

Če bi prebral moje poste, bi videl, da sem napisal, da je potrebno dati termostat v najhladnejšo sobo. Ko to narediš, potem nimaš težav v drugih sobah, ker se prej segrejejo.
Sam prakticiram svojo logiko in imam po celi hiši tako toplo, kot si nastavim. Pa še peč mi deluje samo takrat, ko je potrebno - ne greje sama sebe.

Pa še nekaj, ko je pri tebi v vseh sobah dovolj toplo in se vsi ventili zaprejo, ti pumpa še kar poganja vodo, ki pa ne more krožiti. Peč ti pa tudi stalno dogreva vodo, tudi če so vsi ventili zaprti.

Tak sistem, ki si ga napisal, je super, samo ob predpostavki, da imaš razdelilno omarico in na njej el. ventile in po sobah termostate. In da potem, ko so vsi ventili zaprti, javijo peči, da se vgasne. Potem si pa zmagal.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik Mato pravi:

Zakaj potem rabiš termostat?
Potem lahko kar na peči nastaviš vtikač-uro in sprogramiraš, kdaj naj ti peč laufa in kdaj ne.

Če bi prebral moje poste, bi videl, da sem napisal, da je potrebno dati termostat v najhladnejšo sobo. Ko to narediš, potem nimaš težav v drugih sobah, ker se prej segrejejo.
Sam prakticiram svojo logiko in imam po celi hiši tako toplo, kot si nastavim. Pa še peč mi deluje samo takrat, ko je potrebno - ne greje sama sebe.

Pa še nekaj, ko je pri tebi v vseh sobah dovolj toplo in se vsi ventili zaprejo, ti pumpa še kar poganja vodo, ki pa ne more krožiti. Peč ti pa tudi stalno dogreva vodo, tudi če so vsi ventili zaprti.

Tak sistem, ki si ga napisal, je super, samo ob predpostavki, da imaš razdelilno omarico in na njej el. ventile in po sobah termostate. In da potem, ko so vsi ventili zaprti, javijo peči, da se vgasne. Potem si pa zmagal.

- termostat rabiš zato ker je že montiran..torej zakaj bi komliciral če zadeva že obstoja?

- to da peč greje sama sebe?...peč preko dneva tako ali tako vzdržuje nastavljeno temepraturo v kotlu...tudi če jo izklopiš se mora izgubljena toplota v kotlu takoj spet nadoknaditi ...torej si na sitem

- fora termoststkih ventilov je ravno v tem da zaprejo radiator ko se doseže željena temperatura! Kar pa ni moč doseči z enim termosttsom ki je v neki sobi - troej s termoststkimi ventili zgolj prihraniš na energiji!

- to da se vsi radiatriji zaprejo zna res biti problem...ki pa ga rešeši na način da imaš v koplanici radiatro do konca odprt (tam mora biti najtopleje in zato voda stalno kroži).

Pri tvojem sistemu imaš zagotovljeno zgolj to da je tudi v najhladnejši sobi dovolj toplo...drugo pa je lahko pretoplo, torej po nepotrebnem trošiš energijo...kar pa ne mroeš regulirati (npr. da se pokaže sonce...imaš v trenutku 25 stopinj...pa bo radaitor kar grel - saj ga ne mroeš regulirati, pri termoststki glavi se bo le ta zaprl - seveda pa je najhladnejša soba običjano daleč stran od sončnega obsevanja).