Ogrevalni režim v 2 nadstropjih

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Prosim za pomoč pri nastavitvi ogrevanja.

Problem;
Hiša v 2 štuka. Ogrevalni režim pa bi imeli vsak svoj.
Spodnji štuk penziči, ki so pa niso doma. Zgornji pa družina s hišnim psom.
Termostat (analogni) na steni je v spodnjem štuku v jedilnici.
Peč je na nafto v kleti. 13 radiatorjev.

Želje;
Da si lahko vsak štuk posebi nastavi kdaj se bo ogrevalo. Fino bi bilo za vsak radiator posebi. Čez vikend je drugačen režim, kot čez teden.

Da vsak dan vrtimo ventile je mal tko-tko. Sigurno se bo kdaj kej pozablo.
Stroškovno seveda čim bližje nuli:
tongue-1.gif

Hvala za vse nasvete in ideje!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
V osnovi rabiš dve ločeni ogrevalni veji z lastno pumpo, termostat itak daje samo 1/0 in jih lahko poljubno število vežeš na isti vhod po OR/AND (vzporedno/zaporedno) logiki. Če ločenih vej nimaš to skoraj gotovo pomeni štemanje in na na novo napeljat vse cevi do radiatorjev (domnevam da so sedaj postavljne tako da gredo v višino iz glavnega razvoda ki je v pritličju). Skratka precej dela in svinjarije!
grims-1.gif

Dalje imaš temostatske sisteme ki lahko krmilijo več prostorov za to rabiš pa elektronski ventil na vsakem radiatorju. Samo vprašanje če si pripravlje to nastavljat predvsem pa plačat, klasični mehanski termostatski ventili in pa glavni termostat na pravem mestu (pravem prostoru) ponavadi delujejo 90% dobro za vse potrebe.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ne vem no..verjetno je point hiše da je čim bolj konstatno ogreta vseh 24 ur dnevno. Za vikend, ko ste malo več doma pa se nagreje bolj že sama po sebi (zaradi vaših dejanj povezanih s potrošnjo el. energije).

Najbolj boste rešili zadeve s termostastkimi glavami (In ventili).

Kjer pa imate višje zahteve pa zmontirate (na tista 2 radiatorja) el. glave ki omogočajo tedensko nastavitev po mili volji.

Bistvo je da je toplota na razpolago od do (lahko od jutra do večera) potem naj si pa vsak sam zase za svojo sobo prek termostata določa kak temperatura mu ustreza.

Če pa se ne morete zmenit kdo koliko porabi in koliko bo plačal pa reskirate denar za delilnike, jih vržete gor ter z njihovo pomočjo določate deleže porabe. Volk sit koza breja
smile-1.gif
.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Idejo so imel, da ko koga ni doma, se temp. zniža. Kar se tudi men zdi logično. Seveda se to lahko dela na roke z vrtenjem ventilov.
Želja pa je, da bi se to kako "avtomatiziralo".

Sanjsko bi bilo, da greš od doma, klik pri vratih in se vsi raditaorji delno zaprejo,
prideš domov, klik in se odprejo, oz med tednom bi to lahko bilo vezano na uro.
Po mojem bi kaj takega bilo veliko ceneje od štemanja oz porabe nafte, če bi bilo stalno na full.

Navadne termostatske glave je še vedno potrebno vrteti na roke, ko greš v službo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.272
7.051
113
Čuj, btw, v čem je finta da si izpostavil psa v OP? Razmišljam, kaj bi imel pes veze pri ogrevanju, pa mi ni jasno
wink-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
Najbolj enostavna regulacija je takšna. Termostat je v dnevni, in tam imaš radiatorje odprte na polno, vsepovsod drugje imaš termostatske ventile. Regulacijo imaš potem dva režima dnvni 22 stopinj in pa nočni 19 recimo. Podnevi je v dnevni tako 22 stopinj, po bajti pa nastaviš ventile tako da ustrezajo željenim tempraturam po posameznih prostorih(spalnice pripreš malo bolj, tako da je noter vedno nižja temp, kot pa drugje). Ko greš z doma, rukneš v nočni način 19°in je to to.

Problem rata pri novejših hišah kjer so sobe v steklu, in lahko v neki dnevni zelo variira temp cez dan, peč je potem skoz izklopljena, v drugih sobah je mrzlo ko satan.To se mi pa zdi da je potrebno drugače reševat.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Pri nas je situacija enaka, kakor jo je opisal avtor teme, le da je pes v pritličju.
Za vsako nadstropje je svoja črpalka in svoj termostat, najenostavnejši, kar jih je.
V prvih dveh letih smo imeli elektronske termostate, pa termostate na radiatorjih in krmiljenje mešalnega ventila.
Potem sem počasi vse to pobral dol in sedaj enakomerno ogrevamo celo hišo, podnevi, ponoči, ob delovnikih in praznikih.
Ko se je pred nekaj dnevi za nas pričela sezona, sem odprl ventile pri peči, vklopil črpalke in to je do konca sezone vse.
Koliko nas to dodatno stane (če sploh), ne vem, vem pa, da se z termostati, ki se jim zaradi različnih nastavitev popolnoma zmeša, ne bom več ukvarjal.
Ampak to je moja (naša) praksa in ni recept za ostale.

Še posebej ne za tiste 'ta šparovne'
wink-1.gif

LP

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Čuj, btw, v čem je finta da si izpostavil psa v OP? Razmišljam, kaj bi imel pes veze pri ogrevanju, pa mi ni jasno
wink-1.gif

Ker ga zebe. Vem ja, da se čudno sliši, tudi sam nisem vrjel, dokler nisem videl. Tko, da hočjo v eni sobi imeti cel dan malo bolj toplo.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.171
1.157
113
Dve črpaliki, dva termostata, dva ogravalna kroga.

Zdaj pa ti povej, kako so speljane cevi po nadstropjih do radiatorjev.
Ali lahko enostavno narediš dva ločena sistema.
Če gre najprej vertikala od peči v obe nadstropji, potem pa od te vertikale v vsako nadstropje in do radiatorjev.
Če pa gre cev najprej po spodnjem nadstropju do vseh radiatorjev, potem pa od vsakega radiatorja cev v zgornje nadstrpje do radiatorja, bo pa težje.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ideja je v osnovi zgrešena....sploh če je hiša neizolirana. Ker v trenutku ko ti zapreš gretje se ti hiša nahlaja in mora potem sistem dlje časa na polno delat, da se vse skupaj nazaj stabilizira. Na tak način imaš stalno podhlajene stene in zaradi tega potrebo po višji temeperaturi, kot bi jo dejansko rabil.

Idejo imejte tako da je 24 ur dnevno konstatna temperatura po prostorih, ki jih lahko s termostatskimi ventili od sobe do sobe po svoje nastavljaš.

Če že nastavite nočno znižanje.

Razlika porabe med izklapljanjem in stalno nagreto hišo je v procentih.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
To je trdil tudi mojster, ki je zadnji urejal napeljavo pri meni - mislim da kar drži.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
No sej zato sem odprl temo, da se predebatira situacija.
Jst mal drugač razmišljam, res pa se nisem nikol v to poglabljal;)

dugi

Fizikalc
2. sep 2011
228
46
28
ljubljana
Mi imamo od začetka zime pa do konca stalno temperaturo 21-22,podnevi in ponoči.Ne vidim razloga,da bi kakorkoli spreminjal temperaturo.Razen če nas ni doma več dni,potem zmanjšam na 18.
Dosedaj mi ni še nihče razložil logično razložil prednosti sistema podnevi višja,ponoči nižja temperatura.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska

Stroškovno seveda čim bližje nuli:
tongue-1.gif

imaš dobro zamisel
vse se da narediti po tvojih željah točno na minuto se vse odpre in zapre
zgornji stavek pa je problem,ta vložek ni majhen

pozdrav.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.562
113
Marlbor
Ksz

Imaš bloke kot klasični primer, kjer so vsi priklopljeni na isto toplotno črpalko. Si pa vsak regulira svoje stanovanje z ventili na radiatorjih. Ne vem kaj je tu za komplicirati?

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ksz

Imaš bloke kot klasični primer, kjer so vsi priklopljeni na isto toplotno črpalko. Si pa vsak regulira svoje stanovanje z ventili na radiatorjih. Ne vem kaj je tu za komplicirati?

malo bolj si preberi njegove želje pol pa komentar

pozdrav.gif