Ograja iz stirodurja....

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
včeraj sem se mal po Beli Krajini vozu in slučajno ne eni novogradnji opazil, da je tipo balkonsko ograjo kar z stirodurjem pozidal.... ne siporeksom pač pa stirodurjem...
kaka mnenja, ideje, predlogi? pri ograji iz siporeksa me predvsem skrbi luščenje zaključnega sloja, odstopanje, .... ma kolega, pa je po par letih precej grdo za pogledat....

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
siguren, da je bila cela iz stirodurja in ne morebiti samo oblečena vanj, za zmanjševanje toplotnega mostu?

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Ce se zadeva lusci od siporeksa pomeni da nekje voda prihaja med sloja, kar pomeni nekvalitetno izvedbo.

Kar se tice stirodurja... ne vem. Vem pa da danes marsikaj obstaja in se marsikaj dela, ampak ce ni problem v kaki nosilnosti, širini ipd, bi vseeno vstraju pri siporexu.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
siguren, da je bila cela iz stirodurja in ne morebiti samo oblečena vanj, za zmanjševanje toplotnega mostu?

Meni so na siporex nalimali 2cm stiropor, tako da bi to lahko bilo to. Ne bi se jaz zanesel na stirodur pri 7 + 5 metrih.

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Pomoje je bila tudi samo oblečena v stirodur. Že siporex je treba ustrezno armirati, povezati... Na ograjo iz stirodurja pa bolje, da se nikoli nihče ne nasloni ali pa, da bi kakšen vetrič zapihal.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Sami poznavalci. Balkonske ograje se delajo iz stirodurja ker se je siporex pokazal za zelo slabega ker vlece vlago. Poglejte kje kaksen blok kaksni so balkoni po par letih vse pisano in fasada odstopa.
Kolega dela fasade v avstriji in ze nekaj casa se ne uporablja siporex za ograjo, v sloveniji pa se to uveljavlja zadnje case ker se kazejo napake.

Nazadnje urejeno:

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Sam imam ograjo iz siporexa in pol oblecena v stirodur,mrezica,lepilo in zakljucni sloj,ne verjamem da je samo iz stirodurja

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Sami poznavalci. Balkonske ograje se delajo iz stirodurja ker se je siporex pokazal za zelo slabega ker vlece vlago. Poglejte kje kaksen blok kaksni so balkoni po par letih vse pisano in fasada odstopa.
Kolega dela fasade v avstriji in ze nekaj casa se ne uporablja siporex za ograjo, v sloveniji pa se to uveljavlja zadnje case ker se kazejo napake.

jabolka pa hruške? veš kaj tudi vleče vlago za znort? opeka pa beton. Če je zanič narejeno kot pri teh blokih ki jih omenjaš, ko s siporexa fasadni omet dol pada, me zanima, s kako skrbnostjo bi delali ograje iz stirodurja tam v sedmem štuku. Bogi tisti, ki so celo bajto sezidali iz siporexa, ker niso vedeli, da jim bo fasada dol padla.

Tudi tisti link tam spodaj, če prav vidim ni balkonska ograja. so tla bistveno bližje, če se kdo slučajno gor nasloni... Eno je stabilna nosilna konstrukcija, drugo je preprečevanje vlage, tretje pa preprečevanje toplotnih mostov. Bog pomagej, 4-5 različnih materialov rabiš za to. pa še šestega (fasada oziroma fasadani sistem z enimi parimi stvarmi), da je zadeva lepa.

Nazadnje urejeno:

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Na tistem linku je kar lepo balkonska ograja v prvem nadstropju. Nosilnost daje konstrukcija, stirodur je pretežno v funkciji polnila.

Ne vem, a si vsi predstavljate, da bo kar samo plošče lepil skupaj kot lego kocke al kaj?

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
sem montiral klime na novozgrajenih blokih v Celju... Zunanje "stene", ki zapirajo balkone so vse iz stirodurja, čez pa mrežica in zaključni sloj. Nimaš kam obesit zunanje enote.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
Imaš prav. Sem najprej samo slike pogledala, potem sem pa tudi prebrala post. V oči bodeta dve stvari:
- mogoče se komu zdi ideja drzna (se pravi ni to, da bi kar vsepovprek delali in ni zadeva samoumevna, kot npr siporex)
- ki je po vrhu fasaderjeva

Je imel takole narisano v projektu? Ko bi vsaj kako prečko dal med nosilce, pa potem "oblekel" v stirudur. kot to velja za ostale ograje. Pač ena nosilna konstrukcija oblečena v stirodur, ki lepo fino izolira in lepe stene dobiš. Nikakor pa stirudur ni sam po sebi OK kot nosilna konstrukcija, tako kot ni OK delat bajt brez enega vertikalnega stebrička, kot še marsikje vidiš. nima veze to, da ljudje dejansko to počnejo.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
mene moti samo to, da bi moral biti stirodur konta obrnjen, da če se nasloniš na amraturo iz balkona navzen. Stroškovno pa mislim da je siporeks cenejši, ali?

Nazadnje urejeno:

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
OK hvala vsem.... verjetno potem kljub vsemu pade oz. se bo postavla ograja iz siporexa, pa mal stiroporja/ stirudurja + zaključni sloj gor....

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Stroškovno pa mislim da je siporeks cenejši, ali?

Samo tudi siporeks je treba obleči v nekaj. Ni nujno, da je na koncu ceneje. Toplotni mostovi so rak rana balkonov. Lahko pa isokorb uporabiš, pa daš kakršnokoli ograjo, ampak spet dvomim, da je kaj ceneje na koncu. Baje je zadeva draga ko pes.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Dva fasaderja sta mi rekla da se balkoni delajo danes iz stirodurja zdaj ce lazeta lazem tudi jaz
smirk-1.gif