Zanima me pri LCD TV za gledanje hitrih posnetkov, recimo gledanje formule1, nogometa itd. je bolj pomebno odzivni čas (3ms) ali osveževanje(50,100Hz).
Za gledanje TV ti je vseeno. Danes imajo že vsi LCD hiter preklop. V Evropi je standard 50i. Če se spomniš starih LCDjev, kjer je črka bila še nekaj časa tam, tudi če si jo pobrisal. Danes je vse par milisekund.Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Zanima me pri LCD TV za gledanje hitrih posnetkov, recimo gledanje formule1, nogometa itd. je bolj pomebno odzivni čas (3ms) ali osveževanje(50,100Hz).
Enkrat pojdi v trgovino pa poglej z lastnimi očmi.Citat:
Uporabnik pumaxx pravi:
Kot fizično prvo. Drugo je bolj kotne nateg.
Če imaš standard 50i je to 50 različnih sličic na ekranu v sekundi (OK, na pol različnih). To je 1000ms/50, torej je ena taka sličica na ekranu 20ms. "Packarija" je takrat, tiste 4ms (ali kolikor pač že), ko se preklaplja med eno in drugo sliko.Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Ce imata dva TVja enako frekvenco osvezevanja slike (denimo 100 Hz), v oba pripeljes enak video izvor, edina tehnicna razlika med njima pa je v odzivnem casu matrike (recimo za 100%), ti trdis da se bo videla razlika med enim in drugim ?
Nope. Vsako premikanje, ki ga ti kot človek zaznaš na TV je ravno spreminjanje barve in svetlosti pixlov.Citat:
Uporabnik doto pravi:
V praksi to ni res. Definicija odzivnega časa je čas, ki je potreben, da se pixel vklopi in izklopi. Med dvema framoma v TV signalu pa so takšne spremembe zelo redke
Spet ni res: 50i ni 25p. Sicer pa sem v oklepaju napisal, da je to 50 polovičnih slik. Izmenično se enkrat naredi update lihih vrstic, drugič sodih.Citat:
Uporabnik doto pravi:Pa pri 50i se prikaže samo 25 slik na sekundo, se pravi, da je vsaka prikazana 1000ms/25 = 40ms
Definicja odzivnega časa je čas, ko svetilnost naraste iz 10 na 90% + čas ko pade iz 90% na 10% . To je ta čas, ki ga poda proizvajalec, recimo 4ms. Video posnet s kamero pa nima takšnih velikih sprememb v času med dvema frame-oma. To je tudi en izmed razlogov, da je mogoče doseči tako velike kompresije digitalnega videa. Zato v praksi zelo redko pride do situacije, ko se mora pixel spremeniti za 80% med dvema frame-oma. Zato tudi lahko brez problema gledaš tv/film tudi na na starejših TV-jih, ki so imeli odzivni čas tudi več kot 20ms.Citat:
Uporabnik Bush pravi:
Nope. Vsako premikanje, ki ga ti kot človek zaznaš na TV je ravno spreminjanje barve in svetlosti pixlov.
Citat:
Spet ni res: 50i ni 25p. Sicer pa sem v oklepaju napisal, da je to 50 polovičnih slik. Izmenično se enkrat naredi update lihih vrstic, drugič sodih.
Citat:
Response time 4 ms
It is the minimum amount of time taken for a pixel to turn on or off.
wikipediaCitat:
Response time is the amount of time a pixel in an LCD monitor takes to go from black to white and back to black again. It is measured in milliseconds (ms). Lower numbers mean faster transitions and therefore fewer visible image artifacts.
Jaz sem pisal o drugi stvari (FPS) ne prvi (odzivni čas).Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Ce imata dva TVja enako frekvenco osvezevanja slike (denimo 100 Hz), v oba pripeljes enak video izvor, edina tehnicna razlika med njima pa je v odzivnem casu matrike (recimo za 100%), ti trdis da se bo videla razlika med enim in drugim ?
1.) Pri kakem pan-u (premik kamere) se komot zgodi, da en piksel v eni sliki kaže del črnega ozadja, v naslednji sliki pa del bele srajce napovedovalca.Citat:
Uporabnik doto pravi:
V praksi to ni res. Definicija odzivnega časa je čas, ki je potreben, da se pixel vklopi in izklopi. Med dvema framoma v TV signalu pa so takšne spremembe zelo redke, zato je ta sprememba stanja pixla precej hitrejša od nazivne vrednosti in procent "Packarije" na ekranu precej manjši.
Pa pri 50i se prikaže samo 25 slik na sekundo, se pravi, da je vsaka prikazana 1000ms/25 = 40ms