odvodnavanje

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
poln kufer imam majstrov z bagarčki in kamionči okol bajte, ki računajo k srčni kirurgi in atomski fiziki skupaj, al pa še več.....

sem se odloču, da bom vzel kramp v roke in lopato in probal sam zrihtat..... speljan imam odtok do meteornih voda in moram sedaj od žleba do tja napeljat zadevo.
gledam pri drugih novogradnjah, imajo iz žleba v betonsko cev v tleh speljano.... meni to ne sede najbolj, je kaka druga varianta?
bi šlo to z "plastičnim peskolovom"
jasek-peskolov-pp-80100-2061817_1024x768.jpg

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Tudi s tem gre. Rešitev je več. Uporabi pa PVC cev DN 160mm in ta jašek poveži na tvoj meteorni odtok. Padec cevi naj bo min. 1%.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.637
3.090
113
v lokalni ostariji
abeta ne vem če je 25€/uro veliko za stroj... morda se ti zdi drago a vendarle.. .je treba kamion, bager itd KUPITI vzdrževati in TANKATI!

drugače pa jaz peskolove delam iz betonskih cevi.. najcenejše in preverjena tehnologija...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Jaz imam take. Oz. tistega na desni, katerega se vidi samo delček.

Kar se bagra oz. kombinirke tiče; raje dam 25€, kot da se jebem na roke dva dni, kolikor on naredi v eni uri. Čeprav sem "mojega" moral včasih čakat par dni, da se je peljel mimo in mi ni računal premika.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Tale plastični peskolov boš polomil pri prvem čiščenju, če ne pri vgradnji.
Kot ti je napisal alkoholik; naredi peskolov iz betonske cevi. Najceneje in vsaj očistil ga boš lahko.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
jaz imam s hiše narejno iz betonskih cevi. Iz nadstreška pa tole s tvoje slike (levo). Oboje deluje. Narediš pa s tistim, kar se ti zdi da boš lažje speljal.

Mogoče...pri veliki kvadraturi bi sam vseeno dal prednost betonski cevi (manjša verjetnost da bo 'vrelo' ven na tem deluob hudem nalivu).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
če bo kaj v pomoč
wink-1.gif

Plastika:
SDC15622.JPG

Betonska cev (slikano med delom..narejeno na pol..kolikor se pač vidi)

SDC11329.JPG

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Ker nekaj podobnega želim narediti tudi sam, mi prosim povejte, čemu služijo ti plastični peskolovi iz prvega posta
confused-1.gif

Čisto zares ne vem

grezilo

Fizikalc
13. avg 2009
246
28
28
Služijo za zajem in kontrolirano odvajanje meteorne vode.
Podobno kot betonski.
Jih je lažje vgraditi (za investitorja malce neveščega , kako vgraditi betonsko cev fi 30/40). Tudi zalikanje mulde odpade v tem primeru.
Vsekakor je potrebna pa precejšna natančnost pri plastiki; poglej vincentov spletnik.

LP

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.968
113
pri taščici
Ne vem pa če je pametno z avtom po njih voziti. Se pravi za nek pločnik okoli hiše kjer ne prideš z avtom niti po pomoti zraven ok,.sicer raje betonskega.
Me pa zanima kako betonskega narediti vodotesnega (sifon efekt). Hidrozan ali še kaj drugega?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Mogoče...pri veliki kvadraturi bi sam vseeno dal prednost betonski cevi (manjša verjetnost da bo 'vrelo' ven na tem deluob hudem nalivu).

Imam cca. 300m2 strehe, pa nič ne vreje ven.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ne vem pa če je pametno z avtom po njih voziti.

bonk.gif

Pa dobro, se ti voziš 20-25 cm stran od žleba?

Potem najbolje, da daš 40 tonske pokrove, če se boš slučajno peljal s tovornjakom:

bonk.gif

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Pozdravljeni

Da še jaz pristavim piskrček k tej temi.
Ker nimam (vsaj še nekaj časa) možnosti priklopa na kanalizacijo, bi moral iz hiše narediti nek odvod vode. To je samo voda iz kuhinje in pomivalnega stroja. Torej nič kaj resno umazanega. Cev že imam napeljano iz hiše, sedaj edino še ne vem, kako naj rešim odvodnjavanje te odpadne vode. Naredil sem jašek fi 50/100, vendar mi je po enem mesecu nehalo ponikati (kar mi sploh ni jasno zakaj, ker živim na gramoznem terenu)
Torej kaj naj naredim? Razmišljal sem, da bi potegnil tisto rumeno drenažno cev, in da bi imel narejeno ponikovalnico.
Kaj pravite?
Hvala

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.968
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ne vem pa če je pametno z avtom po njih voziti.

bonk.gif

Pa dobro, se ti voziš 20-25 cm stran od žleba?

Potem najbolje, da daš 40 tonske pokrove, če se boš slučajno peljal s tovornjakom:

bonk.gif

ja, se fino tolčem po glavi, ker ne vem kaj naredim s pvc jaškom (30/30) 30 cm stran od stene.... ko smo z viličarjem peljali peč do vrat kurilnice je leppo zapeljal do/na njega in... ti mi ga pridi zamenjat... da boš videl
bonk.gif

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Sem že napisal da so betonski za to da funkcionirajo, plastični pa zato da so lepi pa da se polomijo.

@grez:
Drugače pa peskolovi niso za nikakršen "zajem in kontrolirano odvajanje meteorne vode", ampak za tisto, kar pove njihovo ime: lovljenje peska.
Pravilna izvedba je taka, da je vtočna cev (jasno) nad iztokom, ta pa vsaj kake 20-30 cm nad dnom jaška. In tu ni nobenega likanja mulde, ker je sploh NE SME biti. V tem delu se namreč usede oz. ulovi pesek in ostala svinjarija, ki ga dober gospodar dvakrat letno ven pobere. To pa zato da ta svinjarija ne dela budalaštin po nizvodnih ceveh.
Temu je namenjen peskolov. Zajemu, kontroli, vrtinčenju, spiraljenju, turbo-čiščenju in povratku na EGR-ventil pa so namenjeni revizijski jaški ter kolena, fazonski kosi in raznovrstni priključki.

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.637
3.090
113
v lokalni ostariji
jodlarček ponikat ti je nehalo zaradi praška in ostale svinjarije...;)))

pa še premer 50/100 je mala ponikalnica.. vsaj 2x 100 spodaj drenažno bi moral položiti... potem ko odkoplješ narediš okoli posteljico iz kugel...

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
hvala vsem....
saj vem, da 25 €/uro ni veliko, pa 80 € premik, pa to pa ono, pa ode plača
grin1.gif

Ok ne bom več o tem. vsekakor se tudi sam raje poslužujem bagrčka kot pa krampa & lopate.....
žal mi je samo, da nisem upošteval kolegov nasvet, ki mi je svetoval pred pričetkom gradnje nakup malega bagra..... bi se mi do sedaj že poplačal, pa če bi ga potem takoj šenkal naprej....

dobro. torej če razumem pravilno. speljem žleb v peskolov, ki ga vgradim v zemljo.
72.jpg

predvidevam, da se dno cevi zabetonira? se naredi manjša betonska plošča na katero se položi ta peskolov?
lahko speljem od enega peskolova v drugega in iz drugega v meteorne vode? kake cevi uporabit fi 110?