Odvisnost

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Hey, hey!

Zanima me, če je kdo že boril kdaj s kakšno odvisnostjo (telesno, psihično ali psihološko)? Verjamem, da je to dokaj retorično vprašanje, ker če ne drugega, se vas je veliko že odvadilo cigaret (ki naj bi bili po zasvojljivosti že na nivoju heroina). A je imel kdo že kdaj probleme s kakšni drugimi substancami? Alkohol, trava, koka ...? Ali pa mogoče kakšne novodobne zasvojljivosti? Kako ste se spopadali s tem, ste imeli veliko problemov, vas je "psiha" zelo jebala??

No, razpišite se.
wink-1.gif

lp

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Odvisnosti so si precej različne med sabo (razen neki osnovnih kriterijev same besede).

Morda bomo lažje kaj konkretnega napisali, če malo bolj specifično poveš, za kaj se gre.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Kolikor je meni znano, ima težave s canabisom. No ja, lahko pa da je šel na higher level.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.256
7.048
113
Tudi cigareti niso. Kadilci imajo večjo odvisnost v glavi, kot pa fizično.

Enako kofetarji
wink-1.gif

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Hey, hey!

Zanima me, če je kdo že boril kdaj s kakšno odvisnostjo (telesno, psihično ali psihološko)? Verjamem, da je to dokaj retorično vprašanje, ker če ne drugega, se vas je veliko že odvadilo cigaret (ki naj bi bili po zasvojljivosti že na nivoju heroina). A je imel kdo že kdaj probleme s kakšni drugimi substancami? Alkohol, trava, koka ...? Ali pa mogoče kakšne novodobne zasvojljivosti? Kako ste se spopadali s tem, ste imeli veliko problemov, vas je "psiha" zelo jebala??

No, razpišite se.
wink-1.gif

lp

Kaj te muči trava,alkohol ali kokain.
Trave se hitro rešiš,alkohol je že težje,kokain je pa pomoje najtežje pozabit.
evil.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Zelo preprosto povedano...

Odvisnost - o odvisnosti se lahko pogovarjaš samo takrat, ko je to problem. Je pa to spolzek teren - isti kozarec pijače (če dam primer alkohola) je za nekoga že odvisnost, za drugega pa niti slučajno ne. Stvar je torej precej odvisna od posameznika in od okolice v kateri živi (včasih okolica začne nekaj dojemati kot problem in omejevati posameznika, posledično posameznik nastrada). Načeloma pa pomeni, da nekaj, kar posameznik dela (uživa, inhalira,...) ima negativne posledice na njega samega.

Reševanje je pa tako:
a) najprej sploh vedeti, da je to problem (posameznik mora to razumeti, kot problem)
b) rešiti problem.

V gromozanski večini primerov se ustavi v prvi točki.
Ko enkrat dojameš prvo, je več 3/4 posla že opravljenega.

In to je moj "kmečko pametni" pogled na to zadevo. Daleč od nekega strokovnega pogleda, ampak za moje potrebe zadostuje.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Evrokrat pravi:
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
cigaret (ki naj bi bili po zasvojljivosti že na nivoju heroina).
LOL, dej nehi s takimi

Ma na nek način prav. Jaz sem kadil 10 let po cca 10-15 cigaret na dan, pa je zdaj več kot 8 mesecev
odkar sem kadil nazadnje, pa mi je še vedno mala kriza na cajte...

Ko recimo spijemo s frendi par piv, pol pa si dva okol mene nakurita cigaret,...
Ampak mine dokaj hitro.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Recimo imam kolega, ki se je sam spucal heroina (sicer z metadonom, je pa prišel iz 100ml že na 20), trave pa se nikakor ne more rešiti. Pravi, da mu je to number 1 in da ga zelo jebe psiha, če ne kadi. Zdej me pa zanima, kaj je finta tega.
smile-1.gif

Poleg tega pa poznam še mlade ljudi, za katere bi se lahko reklo, da so že alkoholiki. Napijejo se ga ob vsaki priložnosti in to do konca (potegnejo tudi po 2 dni). Kje je tista meja? Kdaj bodo imeli ti ljudje probleme?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.910
113
večina nikoli, ker se spravijo k pameti. Tistih nekaj pa bo nadaljevalo kariero in bodo propalice.
Tisti tip z travo pa ima to v buči. Naj se ga nadeha par dni zaporedoma z enimi 15 kom na dan, pa mu bo minlo.

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Recimo imam kolega, ki se je sam spucal heroina (sicer z metadonom, je pa prišel iz 100ml že na 20), trave pa se nikakor ne more rešiti. Pravi, da mu je to number 1 in da ga zelo jebe psiha, če ne kadi. Zdej me pa zanima, kaj je finta tega.
smile-1.gif

Poleg tega pa poznam še mlade ljudi, za katere bi se lahko reklo, da so že alkoholiki. Napijejo se ga ob vsaki priložnosti in to do konca (potegnejo tudi po 2 dni). Kje je tista meja? Kdaj bodo imeli ti ljudje probleme?

Jih že imajo.

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Jst se že cel lajf borim z grizenjem nohtov..zdejn sem v obdobju, ko se močno odvajam in mi nekako ratuje, sam sem hitro na starih "grizljajočih" poteh....eeehhhh, beda....cel kup bacilov vsak dan v usta, da ne omenjam neestetike rok...but I'm trying
priden.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Glede trave gre najverjetneje res bolj za psihično odvisnost. Sicer ima canabis vseeno določene efekte tolerance in odtegnitvenega sindroma, pa le ti niso niti pod razno tako hudi kot pri trdih drogah.

Tale graf mi je bil všeč, ker zanimivo pokaže te odnose:

Canabis-graf.png

Glede mladih in alkohola je pa tako, da je to pač slovenska kultura. "Varno" uživanje alkohola je za moške do 3dl vina dnevno oziroma 5dl naenkrat. (oziroma primerljive količine piva in žganja). Za ženske je treba to vrednost deliti z 2. Nad tem dolgoročno prihaja do ireverziblnih poškodb telesa. Oziroma drugače - ti ljudje bodo zelo verjetno imeli probleme v življenju zaradi pitja alkohola.

Seveda noben pod 30 let ne bo umrl zaradi jetrne ciroze ali pa raka požiralnika. Ampak tu je povsem enako kot z vsemi podobnimi zadevami (npr. kajenjem). Dinar na dinar palača...

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Ena najhujših odvisnosti (pa ne se smejat, ker sploh ni smešno) je odvisnost od odnosov.

Zakaj? Ker je pri tej odvisnosti vpleteno mnogo, mnogo čustev. Gre za partnerske odnose, odnose poročen moški-ljubica, poročena ženska-ljubimec, odnose med odraslimi in otroki, pa tudi odnose v firmah.

Dodatna heba je, da to v Sloveniji (uspešno?) zdravi le Sanja Rozman in mogoče še največ dva strokovnjaka...

Nazadnje urejeno: