Odvetniške tarife in priznani stroški

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Okej, nekaj mi ni najbolj jasno. En bedak te toži za brezvezno stvar, itak spuši in bi ti moral poravnati stroške odvetnika. Ampak tukaj se pa zaplete. Priznani stroški s strani sodišča so nikakvi, kar pomeni, da hoče odvetnik še dodatno, sicer te pač ne bo zastopal. V čem je torej fora? Izgubiš čas, se živciraš in na koncu itak vse dobiš in spušiš še par 1000 EUR. Jebe.š tak sistem.
Torej, sem dejansko še na začetku take zadeve, ampak kot izgleda bo v najboljšem slučaju šlo jurja EUR za to, v najslabšem pa govorimo o cca. 3.000 EUR stroškov. Gre za lastništvo nekega zemljišča, precej straight forward zadeva. A odvetniki vse take zadeve obračunavajo po svoji tarifi ali so tukaj kakšne fleksibilnosti? Se da kaj dogovorit glede cene? Konkretno gre za PET tožb o eni in isti zadevi (lastništvo ene parcele). Se da na ta način kaj dogovorit z odvetniki, da se tarifa zniža, saj se morajo spoznavati s primerom zgolj enkrat in ne 5x. Tako da mi ni najbolj jasno, zakaj bi plačal 5x polno ceno. Kakšne so praktične izkušnje?

PS: Pozna kdo kakšnega odvetnika z Obale, kateri se ukvarja s takimi zadevami? Namreč parcela je na Obali, pa verjetno odvetnik iz LJ ali Štajerske ne pride ravno v poštev, da se bo na take brezvezne zadeve vozil v Koper.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Citat:
Uporabnik krnekejjeto pravi:
sej se lahko zagovarjaš sam....
Ja, najbolje. Da straight forward zadevo zafuram zaradi kakšnega postopkovnega lapsusa, katerega pač običajen človek ne pozna.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Citat:
če je straight forward zadeva zgubit ne morš.....
A si recimo že kdaj slišal, da se ključno pričo, če je bila na mediaciji prisotna, lahko izloči, ker je ''okužena'' z informacijami? Ta zadnji del sem napisal po svoje, ker sem pozabil točno kako se temu strokovno reče. No, jaz nisem, odvetnik jo je pa poslal ven. Vidiš, če bi se sam zastopal bi straight forward zadeva zame, postala straight forward zadeva za bedaka.
Tako da, prosim ostanimo pri mojih vprašanjih.

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
Na mediaciji se ne more nič odločit, če se stranki ne strinjata, koker jest vem in se nobenega ne pošilja ven, če se obnaša primerno...

najprej to...

Drugo če se ne strinjata, gresta v pravdo..... Če je zadeva jasna nimaš kej izgubit, zgleda pa da je samo za tebe, kar zna biti problem. Noben ti ne bo znal svetovat, zakaj odvetniki računajo več... Maš tudi take, ki računajo kot je tarifa, verjetno imaš na koncu tudi tolko od njih, kot je tarifa...

Iz posta bi ti rad, da ti plačamo razliko al kaj, ali potrditev, kako je svet krivičen... Vprašanj nisi postavil. Očitno bi ti cenkal z odvetniki preko foruma....

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik sad pravi:
Okej, nekaj mi ni najbolj jasno. En bedak te toži za brezvezno stvar, itak spuši in bi ti moral poravnati stroške odvetnika. Ampak tukaj se pa zaplete. Priznani stroški s strani sodišča so nikakvi, kar pomeni, da hoče odvetnik še dodatno, sicer te pač ne bo zastopal. V čem je torej fora? Izgubiš čas, se živciraš in na koncu itak vse dobiš in spušiš še par 1000 EUR. Jebe.š tak sistem.
Torej, sem dejansko še na začetku take zadeve, ampak kot izgleda bo v najboljšem slučaju šlo jurja EUR za to, v najslabšem pa govorimo o cca. 3.000 EUR stroškov. Gre za lastništvo nekega zemljišča, precej straight forward zadeva. A odvetniki vse take zadeve obračunavajo po svoji tarifi ali so tukaj kakšne fleksibilnosti? Se da kaj dogovorit glede cene? Konkretno gre za PET tožb o eni in isti zadevi (lastništvo ene parcele). Se da na ta način kaj dogovorit z odvetniki, da se tarifa zniža, saj se morajo spoznavati s primerom zgolj enkrat in ne 5x. Tako da mi ni najbolj jasno, zakaj bi plačal 5x polno ceno. Kakšne so praktične izkušnje?

PS: Pozna kdo kakšnega odvetnika z Obale, kateri se ukvarja s takimi zadevami? Namreč parcela je na Obali, pa verjetno odvetnik iz LJ ali Štajerske ne pride ravno v poštev, da se bo na take brezvezne zadeve vozil v Koper.

Sodišče prizna pravdne stroške za odvetnika v skladu z odvetniško tarifo.
Če podpišeš običajno pooblastilo pri advokatu, ti lahko ta obračuna le v skladu z odvetniško tarifo in nič več.

Če pa gre za dogovor, pavšal, procent, kakšna druga tarifa itd. pa mora biti dogovor spisan. Skratka da se cenkat.

Poišči kakšnega normalnega, ki ne bo olupil in se zmeni za fiksno ceno zastopanja.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Citat:
Na mediaciji se ne more nič odločit, če se stranki ne strinjata, koker jest vem in se nobenega ne pošilja ven, če se obnaša primerno...

najprej to...
Nisi prebral točno. Moja ključna priča je bila prisotna na mediaciji in moj odvetnik jo je poslal ven, da ne bi slučajno v pravdi jo izločili.
grims-1.gif
Baje da je to možno. Ej ne vem.

Na drugo pa tole:
Citat:
Gre za lastništvo nekega zemljišča, precej straight forward zadeva. A odvetniki vse take zadeve obračunavajo po svoji tarifi ali so tukaj kakšne fleksibilnosti? Se da kaj dogovorit glede cene? Konkretno gre za PET tožb o eni in isti zadevi (lastništvo ene parcele). Se da na ta način kaj dogovorit z odvetniki, da se tarifa zniža, saj se morajo spoznavati s primerom zgolj enkrat in ne 5x. Tako da mi ni najbolj jasno, zakaj bi plačal 5x polno ceno. Kakšne so praktične izkušnje?

Vprašanja sem odebeljil. Upam, da so jasna, če bo ravno zahteva jih pa lahko tudi narišem. Ni mi problem skeširat, ampak preden skeširam za neko storitev se rad prepričam, da nisem na suho nategnjen. Ne samo to, tudi z vazelinom ne paše. Torej, rad bi ugotovil kakšna je PRAKSA pri tem.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:Sodišče prizna pravdne stroške za odvetnika v skladu z odvetniško tarifo.
Če podpišeš običajno pooblastilo pri advokatu, ti lahko ta obračuna le v skladu z odvetniško tarifo in nič več.

Če pa gre za dogovor, pavšal, procent, kakšna druga tarifa itd. pa mora biti dogovor spisan. Skratka da se cenkat.

Poišči kakšnega normalnega, ki ne bo olupil in se zmeni za fiksno ceno zastopanja.
To sem rabil, hvala. Torej se da pri odvetnikih zmenit tudi za fiksno ceno ne glede na število obravnav, itd. ali si mislil kaj drugega?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Hmm, če boš zmagal, bo itak nasprotna stran plačala stroške, če se ne motim?

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Preberi prvi post. V tej zmoti sem tudi sam živel.
rolleyes-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
A si recimo že kdaj slišal, da se ključno pričo, če je bila na mediaciji prisotna, lahko izloči, ker je ''okužena'' z informacijami? Ta zadnji del sem napisal po svoje, ker sem pozabil točno kako se temu strokovno reče. No, jaz nisem, odvetnik jo je pa poslal ven. Vidiš, če bi se sam zastopal bi straight forward zadeva zame, postala straight forward zadeva za bedaka.

V mediaciji ni prič, so samo stranke s pooblaščenci in mediator.

Če mediacija propade pa sledi normalna pravda pred sodnikom, priče pa se ne izločajo, ampak dokler niso zaslišane, čakajo zunaj.

Tisto o okuženosti je kazenski postopek, ne mešat zadev.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:Sodišče prizna pravdne stroške za odvetnika v skladu z odvetniško tarifo.

To sem rabil, hvala. Torej se da pri odvetnikih zmenit tudi za fiksno ceno ne glede na število obravnav, itd. ali si mislil kaj drugega?

Od leta 2008 je v skladu s tarifo plačano:

- "nagrada" za postopek (to je sestava vloge, seznanitev z zadevo.. vse je tu not zajeto)
-"nagrada" na narok (plača se samo ena obravnava in srečno)

Ker pa se zna zgoditi, da bo že v štartu več obravnav oz. narokov pa odvetnikom ne paše takšno 1x plačilo, zato kasirsajo vsak narok oziroma stranko postavijo pred dejstvo = vzemi ali pusti.

Pač najdi takšnega, s katerim boš lahko sklenil pisni dogovor o plačilu.

Citat:

4. člen

(dogovor o višini nagrad)

(1) Odvetnik se lahko s stranko dogovori za plačilo višjih nagrad, kakor so določene s tem zakonom. Dogovor o višjem plačilu mora biti sklenjen pisno ter ločen od pooblastila in drugih dogovorov. Vsebovati mora opozorilo glede določbe iz četrtega odstavka tega člena in ne sme biti v nasprotju s tretjim odstavkom 17. člena Zakona o odvetništvu (Uradni list RS, št. 18/93, 24/96 – odločba US, 24/01 in 54/08).

(2) Če je določitev višine nagrad prepuščena eni stranki dogovora iz prejšnjega odstavka, se štejejo za dogovorjene zakonske nagrade.

(3) Odvetnik se lahko s stranko dogovori za plačilo pavšalnih zneskov ali zneskov po porabljenem času, ki so nižji od zakonsko določenih nagrad. Dogovor o nižjem plačilu mora biti sklenjen pisno. V primeru spora o obstoju takšnega dogovora je dokazno breme na stranki.

(4) Sodišča in drugi organi, ki v okviru svojih pristojnosti odločajo o odvetniških nagradah, pri odmeri odvetniških nagrad ne smejo upoštevati dogovorov iz prvega in tretjega odstavka tega člena, razen v sporu med odvetnikom in njegovo stranko, ki izvira iz tega dogovora.

(5) Odvetniške nagrade se v primeru zastopanja stranke po uradni dolžnosti ali v primeru nudenja brezplačne pravne pomoči odmerijo samo po tem zakonu. Drugačni dogovori so nični.

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
Tole kar murkec govori je bulšit. Nam odvetnik računa več ko prizna sodišče nam kod upniku. Seveda tudi plačamo... Na mediaciji ne rabite prič, ker tam se pogajate, če se to sploh da... Ne rabiš nobenih prič, ampak gre za različne interese, ki jih poskušate uskladiti. Odvetnik, verjetno sumi, da mediacija ne bo šla skoz.

To o različnih tožbah dvomim, pejt do odvetnika in se zmeni za ceno, tukej ti noben ne bo znal pomagat. Najboljše je če te en odvetnik zastopa v povezanih tožbah, če to sploh so?

Govorim kot laik z nekaj izkušenj valanja po sodiščih, seveda prepuščam to vedno odveniku. Mediacije so bolj plunk v morje problema, sploh če gre za lastnštvo zemlje ali pa za kakšno služnostno pravico. Maš tudi take, kjer ti nasprotna stran govori po uživan po Gorenjsko...

Še enkrat sam boš moral stopiti do advokata, poceni pa ne bo, kaj smejo oni in kaj ne se pa poserjejo na odvetniške tarife. Sudišče bo stroškovno priznalo poražencu le tarifne stroške in nič več, ostalo boš plačal ti......

žal je pri nas tako...

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Numy pravi:

Sodišče s sklepom o stroški prisodi le priznane stroške v skladu z odvetniško tarifo.
Če je bilo z odvetnikom dogovorjeno drugače, odvetniški stroški niso pokriti.

V simpl zadevah je dejansko tako, da nasprotna stran vse plača.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:

Če mediacija propade pa sledi normalna pravda pred sodnikom, priče pa se ne izločajo, ampak dokler niso zaslišane, čakajo zunaj.

Jebentiš odvetnikov
wink-1.gif
. Torej moja ključna potencialna priča v normalni pravdi je bila zraven na medicaiji. Baje bi jo lahko na tej podlagi izločili v bodočem normalnem pravdnem postopku. Upam, da sem prav napisal.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Tole kar murkec govori je bulšit. Nam odvetnik računa več ko prizna sodišče nam kod upniku. Seveda tudi plačamo... Na mediaciji ne rabite prič, ker tam se pogajate, če se to sploh da... Ne rabiš nobenih prič, ampak gre za različne interese, ki jih poskušate uskladiti. Odvetnik, verjetno sumi, da mediacija ne bo šla skoz.

To o različnih tožbah dvomim, pejt do odvetnika in se zmeni za ceno, tukej ti noben ne bo znal pomagat. Najboljše je če te en odvetnik zastopa v povezanih tožbah, če to sploh so?

Govorim kot laik z nekaj izkušenj valanja po sodiščih, seveda prepuščam to vedno odveniku. Mediacije so bolj plunk v morje problema, sploh če gre za lastnštvo zemlje ali pa za kakšno služnostno pravico. Maš tudi take, kjer ti nasprotna stran govori po uživan po Gorenjsko...

Še enkrat sam boš moral stopiti do advokata, poceni pa ne bo, kaj smejo oni in kaj ne se pa poserjejo na odvetniške tarife. Sudišče bo stroškovno priznalo poražencu le tarifne stroške in nič več, ostalo boš plačal ti......

žal je pri nas tako...

Lep primer uporabnika, ki plačuje nekaj kar ni bilo dogovorjeno.
Če si podpisal običajno pooblastilo, ti lahko obračuna samo po odvetniški tarifi, če pa imaš poseben pisni dogovor pa drugače.

Saj znaš prebrati in razumeš določbe v členu, ki sem ga citiral.

Če si tele pač plačuješ
evil.gif

p.s.
Drugače je pa res, da Murko zagotovo ne računa po uradni tarifi.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:

Jebentiš odvetnikov
wink-1.gif
. Torej moja ključna potencialna priča v normalni pravdi je bila zraven na medicaiji. Baje bi jo lahko na tej podlagi izločili v bodočem normalnem pravdnem postopku. Upam, da sem prav napisal.

V pravdi lahko izločiš le sodnika, izvedenca, ne pa prič.
Saj pričo hitro ujameš s pravim vprašanjem, da je naučena, tako da s tem ni težav.
Po drugi strani pa kje živiš, vsaka priča se pred zaslišanjem posebej "pripravi" kaj mora točno povedat
smile-1.gif
tvoje priče ena zgodba, nasprotne druga pravljica, a vsi po resnici...

Mediacija je tajen postopek tako da dejansko kaj ste se tam menli nima vpliva na zadevo, pa tudi ne vidim v čem bi bil problem, če bi priča kaj tam slišala?

I

Izbrisan uporabnik #488

Sicer pa ti predlagam, da raje opišeš zadevo, da vidimo v čem je problem, ne pa da se ubadaš primarno s stroški.