Odškodnina - izliv vode

sale66

Zelenc'
31. jan 2013
11
0
1
Pozdravljeni! Imam tri vprašanja. Zaradi uveljavljanja škode pri izlivu vode me zanima ali so tuš kad, kopalna kad in tuš kabina del kpalniške opreme ali del zgradbe? Kdo je dolžan fotografirati nastalo škodo - stranka ali cenilec? V kolikem času se mora odzvati cenilec po prijavi škode? Vnaprej se zahvaljujem za odgovore.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
če imaš zavarovano za izliv vode, pride cenilec, fotografira, oceni in izplačajo. Tako je bilo pri meni z ZT. Mi je enkrat pipa spustila, enkrat pa ploščice odstopile in nisem takoj opazil. Rezultat...... poplava
tongue-1.gif

sale66

Zelenc'
31. jan 2013
11
0
1
To mi je vse jasno. Vendar cenilca ni bilo 13 dni. medtem smo začeli s sanacijo. Problem je, kot vedno pri izplačilu. Pravi, da so kad, tuš kad in tuš kabina deli stavbe in ne oprema. O tem sem vprašal tudi dva različna agenta, ki sta mi oba odgovorila, da je to del opreme. Vse sem tudi poslikal, vendar omarice pod lijakom nisem. Vmes smo material odpeljali na deponijo. Sedaj pravi, da omarice ni videl in jo enostavno ne prizna. Prav tako tudi ne zgoraj omenjenih stvari. Pravi, da so del zgradbe, tam pa smo že na limitu 2500€. Zanima me, kaj sploh je kopalniška oprema, če je vse del stavbe?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Moja iskušnja je bila ta, da sem vse moral pustiti na mestu, dokler ni prišel cenilec. Res pa da je prišel naslednji dan. Priznal mi je v kuhinji tudi parket (x m2), omarico.
Po mojem mišljenju je kad ali kabina del kop. opreme. Ker če ni, je lahko kop. oprema samo še šamponi, brisače, depilatorji....
tongue-1.gif

Vprašaj cenilca, kaj po njegovem spada v opremo. Napisal sem ti samo mojo izkušnjo, ki sem jo imel.

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Kot prvo bi bilo dobro da poveste za katero zavarovalnico se gre, ker ima vsaka svojo razlago. En cemilec mi je enkrat laično rekel da vse kar lahko ven neseš je oprema, kar pa ne pa del zgradbe.
Je pa res da zavarovalnice v svojih super duper paketih ponujajo več različnih kritij izliva vode, eden je za objek o katerem govorite da ste že v limitu, drug je pa za opremo kjer je kritje podano ponavadi s skupno zavarovalno vsoto za opremo, le ta pa je lahko zopet omejena za enkratne škode glede na to za kaj gre, stroški čiščenja, oplesk, obloge,...
V pogojih moje zav. piše: Pri zavarovanju zgradb so zavarovani vsi deli zgradbe, tudi temelji in kletni zidovi ter vse vgrajene instalacije in vsa vgrajena oprema, torej sva pri tisti prvi laični razlagi cenilca in spada kad, tuš kad in podobno v sklop objekta in ne opreme.

lp bluub

glede dela cenilca, jaz bi zahteval, glede na njegov dolg časovni odziv in nepopolne cenitve, ponovno cenitev

sale66

Zelenc'
31. jan 2013
11
0
1
No, ko sem vprašal na spletni strani Triglav.si preprosto vprašanje- so kad, tuš kad in tuš kabina del opreme, so mi odgovorili, da so. Da to spada pod kopalniško opremo. Komu zdaj verjeti?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
a imaš pr Triglavu zavarovano??? Če imaš, pokaži ta odgovor cenilcu.

sale66

Zelenc'
31. jan 2013
11
0
1
Saj mu tudi bom. Odkar so me vprašali, za kaj bolj točno gre in sem jim postavil še nekaj dodatnih vprašanj pa že nekaj zavlačujejo s konkretnimi odgovori. Znano?

sale66

Zelenc'
31. jan 2013
11
0
1
Za tiste, ki vas zanima:
Poslal sem jim nekaj splošnih vprašanj, na odgovore čakam od prejšnjega četrtka. Želijo številko škodnega primera, vendar mislim, da so vprašanja splošna in enostavna, da bi morala biti pravila enaka za vse primere da lahko odgovorijo tudi brez tega.

- Ali so kopalna kad, tuš kad in tuš kabina deli stavbe ali kopalniška oprema? (Samo na to vprašanje sem prvič dobil nekakšen odgovor. Citiram: Pozdravljen,
glede na spodnje vprešanje vam lahko odgovorim da je kopalniška oprema, zanima pa me kaj je vaše konkretno vprešanje z to kopalniško opremo)

- V kolikem času se je cenilec dolžan odzvati na prijavo škode?
- Kdo je dolžan fotografirati nastalo škodo?
- Ali se pri obravnavi škode odbitna franšiza odbija 1x po škodnem primeru ali po
posameznih postavkah: pri škodi na stavbi in pri škodi na opremi. Torej dvakrat. Gre pa za
isti škodni primer in isto polico - izlitje vode v kopalnici.
|- ali nam je cenilec (na našo zahtevo) podrobneje (predvsem finančno)
dolžan obrazložiti postavke pri obračunu škode oz. poravnavi? Razvidne so
samo postavke - brez vrednosti. Samo na koncu so navedene skupne
vrednosti. Kljub izrecni prošnji pa teh razlag ni podal. Povečal je sicer
ponudbo za poravnavo, vendar spet brez podrobnejše razlage, ki smo jo želeli.
- pod katero postavko spada čiščenje prostorov in odvoz odpadnega
materiala?

Je kdo na tem forumu strokovnjak, ki bi mi znal odgovoriti, in pojasniti protislovja, če se že pristojni izmikajo konkretnim odgovorom?

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Moje laično mnenje:
Ali ti želiš, ker ti je spustila voda v kopalnici, obnoviti celo kopalnico skupaj s kadjo, tuš kabino in ostalim? Jaz mislim, da to z izlivom vode ni moglo biti poškodovano, torej se take stvari po moje ne priznajo. Se tebi ne zdi, da imaš malo prevelike želje?
Zakaj cenilec ni prišel toliko časa, je seveda res vprašanje. Poslikal bi celotno kopalnico pred začetkom sanacije, pa ti cenilec verjetno ne bi nič izpodbijal, vsaj pri meni je tako bilo.
LP!

sale66

Zelenc'
31. jan 2013
11
0
1
Ni stvar v tem. Obnovil sem celotno kopalnico. Strošek je bil 7000€+. Ne zahtevam stvari, ki mi ne pripadajo. Vendar, ko smo iskali napako, smo dvignili kad in tuš kad, ki sta bili obzidani s keramiko, ker je pritekla voda v spodnjo kopalnico. Ko dvigneš tuš kad, moraš odstraniti tudi kabino. Kopalnica je precej velika in obzidana s keramiko do stropa. Nisem zahteval povračila škode za tisto, kar sem zamenjal in ni bilo potrebno. Cenilec se je odzval po 13-ih dneh. Agent mu je takoj poslal prijavo škode s slikovnim materialom, ki sem ga pošiljal dnevno, kakor so potekala dela.
V mojem prejšnjem postu je naštetih nekaj preprostih vprašanj, na katera bi želel dobiti profesionalen odgovor. Nič več. Če imaš možnost, oziroma si zaposlen na kateri od zavarovalnic, mi lahko odgovoriš tudi ti. Ampak preprosto.
Ko plačujemo premije , smo v redu, ko pa želimo tisto, kar nam pripada, potem imamo pa prevelike želje in ne poznamo predpisov? Mogoče sem tečen, vendar samo želim, da mi poravnajo tisto, za kar pošteno plačujem več kot 15 let. Kopalnica je imela opremo višjega cenovnega razreda in tako želim imeti tudi sedaj. Enostavno. Drugače pa nisem slabo situiran in se mi gre bolj za princip, kot za denar. Nisem bedak in ne bodo me odpravili z 2000€. Sorry.

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Sorry, izgleda, da sem tvoj začetni post narobe razumel, zato sem postavil takšno vprašanje. Nisem zaposlen na zavarovalnici, zato ti lahko le še zaželim srečno pri reševanju problema. Vem le to, da gre vse skupaj le do zavarovalnih vsot, od česar se odšteje vrednost rešenih stvari.Kam pa kaj paše, bodo morali pa zavarovalničarji ugotoviti.
LP!

Nazadnje urejeno:

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
sale66, a ti niso dali splošnih pogojev zraven police? V njih namreč vse piše. Jaz sicer lahko rečem, da se dobro spoznam na zavarovalniške zadeve ampak ko sem bral tvoja sporočila je bilo iz sporočil bolj opaziti očitke kot vsebino.

Drugače pa je zadeva enostavna. Ko nastane zavarovalni primer je najprej treba poskrbeti, da se škoda ne širi. Nekatere zavarovalnice imajo tudi asistenco, ko ti na kraj pošljejo "mojstra", ki strokovno odpravi napako. Beseda strokovno ne pomeni, da razkoplje celo kopalnico. Za pojasnilo besede "mojster" pojdi še na stran obrtne zbornice. Pa še kar se tiče škode. Zavarovalnica povrne le nastalo škodo in nič več. Pa še to v okviru omejitev ali v plošnih pogojih ali v polici.

Jaz sem zavarovalni zastopnik in svojim strankam pomagam ne le pri sklepanju zavarovanj, temveč tudi pri uresničevanju njihovih pravic. Z vsemi strankami imam tudi dogovorjeno, da v vseh primerih prej pokliče mene. Predhodni stavek sem napisal, ker nas je v tem forumu kar nekaj zastopnikov, ki počnemo enako, vendar marsikdo raje izbere nekoga tretjega, ki ni tak.
smile-1.gif
Kaj pa pravi tvoj zastopnik?

sale66

Zelenc'
31. jan 2013
11
0
1
Takoj sem poklical zastopnika, ki se je takoj odzval. Rekel mi je, da lahko začnemo s sanacijo in o tem obvestil cenilca. Ker nismo vedeli, kje pušča, smo začeli z iskanjem napaka. Ker je bila količina iztekle vode velika, nam je svetoval, naj najprej dvignemo kad in nato tuš kad, ker tam najprej pride do napake. Cenilec se je odzval čez 13 dni. V glavnem, sedaj, ko je treba plačati škodo, pa je nastal problem, aj je oprema in kaj je škoda na stavbi. Cenilec trdi, da kad, tuš kad in tuš kabina NISO kopalniška oprema, ampak deli stavbe. Agenti, ki jih poznam (vklj. tudi moj) so mi zatrdili da gre to v opremo in ne v dele stavbe. Cenilec mi pravi, da naj grejo agenti še enkrat na šolanje. Odgovor na moje vprašanje preko spletne strani triglav.si je prav tako pritrdilen s strani vodje območne enote Ljubljana. Ko pa podrobneje pojasnim svoj primer, potem nastopi tišina in odgovorov ni več. Ne vem zakaj vsi zahajate striktno v moj primer, če so moja vprašanja v zgornjem postu čisto preprosta in splošna. Ali lahko odgovoriš (ker se razumeš v to) na ta vprašanja, brez da bi se spraševal, kaj stoji zadaj? In ko bom dobil odgovore na to, bo (tudi) moj primer jasen in čist. Če obstajajo odgovori v kakšnih pravilnikih o delu cenilcev ali kaj podobnega, bi želel te odgovore videti. Pa mi jih nihče ne da, oz. noče dati. Preprosti odgovori na nekaj preprostih vprašanj. Če mi kdo dokaže in pokaže, da nimam prav, se opravičim in v isti sekundi podpišem poravnavo. Ne morejo se pa sklicevati samo na pravila, ki omejujejo izplačilo škode. Verjetno obstajajo tudi pravice zavarovanca in ne samo pravice zavarovalnice, mar ne?

sale66

Zelenc'
31. jan 2013
11
0
1
Aja, pa še nekaj: če bi te poklical, kot zastopnika, da mi zavaruješ kopalniško opremo, kaj bi mi zavaroval?

vesper

Pripravnik
9. feb 2008
122
0
16
Pozdravljen,

Kot je meni znano se v zgradbo štejejo vsi trdno vgrajeni elementi (kot npr. kad, tuš kabina, WC školjka, bide, pipe, ventili....), tako, da v tvojem primeru to velja tudi za tvojo kad in tuš kabino.

Med opremo (premičnine) se smatrajo kopalniške omarice, mila, šamponi, brisače in podobno, skratka vse kar se lahko v objektu premakne (že ime zavarovanja pove dosti: zavarovanje premičnin in nepremičnin).

Glede na to, da je podobno, zelo enostavno razlago že podal cenilec bi se z njim strinjal in bi zastopnika (pa tudi njegovega šefa) res poslal še enkrat na izobraževanje, da si razjasnita nekatere pojme.

Kar se pa konkretne škode tiče pa je v primeru izlitja vode plačana škoda, katera je posledica izlitja vode in (seveda glede na pogoje po katerih je zavarovanje sklenjeno), stroške iskanja škode in odbije morebitno franšizo.
V danem primeru ne vem, če je bilo zaradi loma cevi potrebno menjati tuš kabino in kad ali da jih je voda tako poškodovala, da niso več uporabni. Odstranjevanje teh dveh elementov bi po moje bolj spadalo med stroške iskanja napake. Mogoče bi po odpravi (menjavi) počene cevi ta dva elementa celo ponovno vgradil nazaj.

Seveda bi se lahko skliceval na odgovor (čeprav napačen) zavarovalnice, katera potrjuje da so kad in tuš kabina premičnine, vendar vedno ostaja odprto vprašanje ali je bila menjava sploh potrebna.
Vse to pa lahko izvemo samo iz celotne dokumentacije, katere pa žal nimamo na vpogled.

LP

sale66

Zelenc'
31. jan 2013
11
0
1
Hvala za odgovor. Če je to podprto s kakšnim pravilnikom, se lahko strinjam. Torej, če zavarujem npr. (hipotetično) kopalniško opremo, potem sem v bistvu zavaroval omarico pod lijakom, (ki mi jo noče priznati, ker, da jo ni videl) duschbad, brisače in ženin depilator.
smile-1.gif
Ok. Rad bi, če mi lahko kot poznavalec odgovoriš še na tole vprašanje glede odbitne franšize. Ali se odbitna franšiza, ki jo imam v polici (100€) odbija dvakrat po škodnem primeru (1x pri škodi na stavbi in nato še 1x pri opremi), ali samo enkrat po škodnem dogodku? Meni so jo odbili obakrat.(2x po 100€) Zavarovalna polica je ena, Dom B, Triglav. Hvala.