odprtje trgovalnega računa

mariombb

Pripravnik
21. sep 2007
179
0
16
zanima me kje je najugodneje odpreti trgovalni račun (delnice), npr. pri nkbm je 12,50e + letno vodenje 6,5e

lp

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Izvoli. Primerjaj ter si izberi najboljšega. Če si študent potem priporočam Certius, imajo posebne ugodnosti za študente.

KLIKENZI

mariombb

Pripravnik
21. sep 2007
179
0
16
punca je danes odprla trgovalni račun pri nkbm - tam je bila 45min...prvo so jo 15min vsi tam prepričevali da ne rabi odpreti trgovalnega računa (še varnostnik)...da ga noben ne odpira in da je brezveze, da to ga naj nakdnadno ko bo delnice prodala - kao nkbm, ne razmišljujoč ali še misli kakšne druge delnice kupit..po dobesednem že neprijetnem vztrajanju so ½privolili½...nato je bil problem ker ni komitent nkbm..in ta uslužbenka ni vedela če je to ok..klicala 3 druge, potem se je spet nekaj zalomilo...dali so ji neke papire na koncu pa adijo..pa punca vpraša kdaj treba plačat za vodenje računa...AJA točno reče bankirka
uf-1.gif

zdaj pa vidim to pogodbo ko je domov prinesla pa gor nič kaj ne piše...kaj t trgovalni račun bi moral imeti kakšno številko (predpostavljam), ker na tej pogodbi ni nobene številke trgovalnega računa...torej če grem jaz na neko borzno posredniško hišo pa naročim delnice jim moram dati svoj trgovalni račun..ki pa je v tem primeru kje????
čudni so ti na nkbm..nič ji niso znali povedati...

lp

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
trgovalni račun lahko odpreš pri katerihkoli borznih posrednikih in nima veze z tekočim računom..
dobiš številko trgovalnega računa in številko trr in sklic pri čemer je ta sklic št tvojega trgovalnega računa in nakažeš iz trr na trgovalni račun.. tako imaš sredstva na trgovalnem računu.. strošek odprtja je od 12 pa do 14 eur in mesečno vodenje računa al pa letno.. kakor se zmeniš pa tja od 5 pa do 7 eur letno.. ko delnice kupiš gredo sredstva iz trgovalnega računa in ko prodaš gredo spet tja..
razlika je edino če si komitent neke banke recimo skb in imaš tam trr in tam tudi odpreš trgovalni račun ne plačuješ mesečnega vodenja ker ti itak vodijo trr..

upam da sem kaj pomagal..

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Kaj pa ce mas delnice na KDD pa odpres trgovalni racun pozneje... te prenos s KDD na trgovalni racun kaj stane?

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
nimam pojma..
pomoje je najlažje zapret kdd..
pa odpret trgovalnega.. če ga sploh rabiš..

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Jst mam trgovalni racun odprt, sam nimam pojma kje mam un obrazec s stevilo tko da se mi ne sanja katera je stevilka mojega trgovalnega racuna. Sem prodajal Aktivo letos.
smile-1.gif

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
sej se naredi odprtje in takoj zaprtje če sam enkrat prodajaš.. če pa hočeš trgovat in to delaš redno pa se ga splača met odprtega.. sam pol so stroški vodenja.. k pa tut niso ne vem kaj.. ca 6 eur letno..

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
.ksz.

Vidim, da pišete same nepomembne zadeve.

Račun odpreš pri tistem, pri katerem misliš v glavnem delat. Ker vse ostalo noro nabija stroške. Kje pa misliš delat, je pa zelo odvisno od tvojih prioritet. Npr. SKB je pred parimi leti omogočala dobrim strankam, da si dal naročilo brez vnaprejšnjega vplačila, danes to ni več mogoče. Zame je pa najbolj pomembno to, da mi ni treba kar naprej nekaj vnaprej kreditirat, da bo gospoda nekoč mogoče izvedla naročilo (publikum je pa včasih silno rad ta denar - tudi po izvedenem naročilu - v nedogled svaljkal pri sebi - in zato z moje strani doživel le en sam samcat posel).

Potem pa delaš v glavnem preko tistega računa. Ker vse ostalo prinaša samo dodatne stroške (stroški preknjižbe, vodenja dodatnih računov, cirkus, ker moraš osebno urejat...).

Stroški vodenja (evro gor ali dol) so tu zelo sekundarnega pomena.

Cavalierka

Pripravnik
19. sep 2007
118
0
16
osrednje-slovenska
Citat:
Uporabnik peterm pravi:
nimam pojma..
pomoje je najlažje zapret kdd..
pa odpret trgovalnega.. če ga sploh rabiš..

Račun pri KDD-ju ni trgovalni račun. Trgovalne račune si lahko odpiraš pri različnih borznih hišah. KDD je centralno klirinško depotna družba, oni vodijo register vseh delničarjev delniških družb. Se pravi, ko si ti vlagal certifikat ali pa npr. če vplačuješ dokapitalizacijo, se ponavadi delnice vpišejo na registrski račun pri KDD. "Vodenje" stanja delnic pri KDD je brezplačno, vsako leto dobiš na dan 31.12. stanje tvojih vrednostnih papirjev. Če pa želiš delnice kdaj prodajat, si moraš nujno odpreti trgovalni račun pri borzni hiši (nekaj malega se plača za prenos iz registrskega računa na trgovalni račun).

Kadar pa kupuješ delnice preko borznih hiš, imaš pa te "knjižene" na trgovalnem računu te borzne hiše, kjer si kupoval.

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
to vem..
ampak ker sumim da bo fant kupoval NKBM in je nekje na forumu prebral da je fino met trgovalni račun in ker predvidevam da se mu ne da stati v vrsti 1 uro sem mu napisal če ga sploh rabi..

Cavalierka

Pripravnik
19. sep 2007
118
0
16
osrednje-slovenska
Aha. Nisem brala celotne teme. Delnice, ki jih bo kupil, se mu bodo vpisale, če bo povedal številko trgovalnega računa, na trgovalni račun, drugače pa direkt v KDD. Zdej si ne rabi odpirati trgovalnega računa, to bo delal potem, ko bo želel prodajat.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
V bistvu je trgovalni račun navajat totalna bedarija tudi če ga imaš.
Ker si s tem lahko totalno brezveze nakoplješ dodatne stroške.

Narode, če piše "ni nujno izpolnit", potem se NE IZPOLNI in pika.
In to je zlat primer, ko te tako brezvezno izpolnjevanje samo dodatno useka po žepu.

Cavalierka

Pripravnik
19. sep 2007
118
0
16
osrednje-slovenska
Ne, v tem primeru te ne useka po žepu. Če ti dajo delnice direktno na trgovalni račun, imaš en strošek manj, ker jih potem pri prodaji ne rabiš preknjiževat iz centralnega registra.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Vidim, da je pri večini nakup/prodaja vrednostnik papirjev hudo eksotična dogodivščina.

Stvar je taka, da čim navedem trgovalni račun, sem z določeno BPH poročena. Recimo z SKB. In me ločitev stane. Kot pač stanejo vse ločitve.

Konkretno, če mi kasneje nekdo dela prevzem preko Publikuma (in po možnosti se zmeni tako, da prevzemnik krije vse stroške), sem sama na kahli, ker imam papirje pač na računu pri SKB. In moram zato veselo plačevati provizijo kupu prisklednikov, zato ker imam pač smolo s tem, da imam papir pri napačnem trgovalcu. (konkretno me bodo opilili za minimalno 10 evričev).

Zakaj bi se že vnaprej poročala, če zaenkrat ne mislim s papirji nič počet?

Ko bom, bo pa plačala praktično nič (konkretno 2 evriča, lahko pa celo nič). Ker bom samo knjižila iz KDD na Publikum. Torej SKBjevi lončki odpadejo.

Sorči, mogoče zate ni veliko, ampak jaz za 8 evričev na šihtu dobim dve malici.

In raje imam 8 evričev trdno v žepu, kot pa morebiti 2 prihranjena na strehi.

(da o brezveznem letanju od poncija do pilata, da to končno preknjižiš, niti ne govorim).

Nazadnje urejeno:

Cavalierka

Pripravnik
19. sep 2007
118
0
16
osrednje-slovenska
No, ja, vidim, da tebi je pa resnično vse jasno.
bonk.gif
Se pa strinjam, če boš imela v svojem portfelju samo delnice NKBM, da se ti jih ne splača na trgovalni račun dajat.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Se opravičujem, če ne sodim ravno med običajne gospodinje, ki jih lahko nategne vsak študent varilstva, ki slučajno tisti mesec dela na šalterju.
(Se ti res zdi, da imam opravka samo z NKBM delnicami in s samo eno BPHišno pijavko?
smirk-1.gif
)

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

Zakaj bi se že vnaprej poročala, če zaenkrat ne mislim s papirji nič počet?

OK, kozarec, mogoče si vseen mal preozka in odveč vznemirjaš to gospo(dično), katere imena ne znam napisat
d055.gif

Kdor verjame, da bo prvi dan kotacije na borzi zgodba taka, kot je marsikdaj že bila, bo delnice želel takrat tudi prodati. In prodal jih bo lahko kvečjemu s trgovalnega računa. Ali jih nanj (do)kupil, če se mu bo zdelo, da mu jih je država prodala krivično malo.