Odprtje SPja, malo razjasnitve?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Danes je vedno vec podjetji ki te zaposlijo preko SPja, torej ponudba je 10eur/h. Sedaj me pa zanima koliko od tega denarja na uro tebi konec meseca ostane v netto, ko odvedes vse davkarije, prispevke al karkoli ze je potrebno.

Ali potrebujes racunovodjo da ti opravi te zadeve ali lahko to naredis sam?

Kaj so se stvari na katere je potrebno biti pozoren da se v cem ne zafrknes?

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.261
7.048
113
Odvisno od dejavnosti in od tega koliko imaš stroškov.

Sam boš težko, imaš sicer online programe, kjer lahko vse že urediš, ampak tudi stanejo.

Nekje 50% ti mora ostati, od oka.

mat1j4

Pripravnik
24. jan 2011
31
0
6
Pri oblikovanju svoje cene ne smeš pozabiti na:

- prispevke za pokojninsko-invalidsko in zdravstveno zavarovanje - v prvem letu lahko plačuješ od minimalne osnove (trenutno to znese okoli 280 €/mes, vendar moraš vedeti, da bo potem tudi penzija minimalna), nato pa odvisno od osnove v prejšnjem letu (dobiček + prispevki), vendar manj kot od minimalne osnove seveda ne
- davek od dohodkov iz dejavnosti (po dohodninski lestvici), akontacijo plačuješ že med letom,
- fiksni stroški s.p.-ja (računovodstvo, banka, ajpes, ...)
- stroški, povezani z izvedbo posla (prevoz, prehrana, ...) in morebitni ostali stroški.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Uf, ste vsi pametni.

Računica:
10€/h = 1700€/mesec - 300€/mesec (prispevki in stroški bančnega računa) = 1.400€/mesec

Če se denar pravilno "porablja" je drugo leto namesto 300€/mesec mesečni strošek nekje 370-400€ / mesec, torej ostane 1.300€, pesimistično gledano med 1.100 in 1.200.

Sedaj je pa vprašanje - se za ta denar res ne splača delati?

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
da te ne bojo vsi samo strašili.... je nekaj stroškov, računovodstvo za 2 mesečna računa pa lahko brez težav narediš sam. Tudi plačo si boš lahko obračunal. Če boš imel 10€/h in boš delal 8 ur na dan, ti neko veliko bogastvo ne bo ostalo. Bo pa sigurno več kot minimalc...

mat1j4

Pripravnik
24. jan 2011
31
0
6
Še to sem pozabil, bodi pozoren tudi na to, da v primeru, da kot s.p. delaš pri naročniku v njihovih prostorih, z njihovimi sredstvi in po njihovih navodilih, lahko gre za t.i. odvisno razmerje - o implikacijah se pozanimaj pri kakem pravniku ali računovodji.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik mat1j4 pravi:
Še to sem pozabil, bodi pozoren tudi na to, da v primeru, da kot s.p. delaš pri naročniku v njihovih prostorih, z njihovimi sredstvi in po njihovih navodilih, lahko gre za t.i. odvisno razmerje - o implikacijah se pozanimaj pri kakem pravniku ali računovodji.

To je res edina a resna nevarnost, katere se vsi zavedajo in jo ignorirajo.
Meni je npr. zanimivo, da Data d.o.o. celo spodbuja k takemu delu (seveda, potem prodajo več računovodskih storitev). Pač neresno a vseeno.

In, če smo natančni odvisno razmerje lahko davčni inšpektor ugotovi že, če je velika večina vseh prihodkov iz enega naslova (torej kraj opravljanja storitve in oprema nimata nič zraven). A zopet - pod črto... biti brez službe ali dobiti kar nekaj čez jurja na mesec?

mat1j4

Pripravnik
24. jan 2011
31
0
6
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Uf, ste vsi pametni.

Računica:
10€/h = 1700€/mesec - 300€/mesec (prispevki in stroški bančnega računa) = 1.400€/mesec

Če se denar pravilno "porablja" je drugo leto namesto 300€/mesec mesečni strošek nekje 370-400€ / mesec, torej ostane 1.300€, pesimistično gledano med 1.100 in 1.200.

Sedaj je pa vprašanje - se za ta denar res ne splača delati?
Pozabil si upoštevati:
- dohodnina
- povečanje prispevkov v naslednjem letu

Če nimaš nobenih drugih stroškov (malo verjetno, sigurno se najde še kaj iz mojega prejšnjega posta), je to potem približno takole:

Prvo leto:
1700€/mesec - 300€/mesec (prispevki in stroški bančnega računa) = 1.400€/mesec, letna osnova za dohodnino: 16800
dohodnina (če nimaš nobenih drugih prihodkov razen s.p.): 2.870
Ostane: 1160/mesec

Drugo leto:
Na podlagi dosežene osnove v prvem letu ti prispevki skočijo na 562 EUR/mesec (to preseneti marsikoga)
1700€/mesec - 580€/mesec (prispevki in stroški bančnega računa) = 1.120€/mesec, letna osnova za dohodnino: 13440
Dohodnina: 1963
Ostane: 956 / mesec

Je pa seveda odvisno tudi od tega, kako "kreativno" je računovodstvo in koliko stroškov uspeš prikazati.

Če se splača ali ne - to ne vem, želim le naslikati realno sliko.

EDIT: popravljen napačen izračun dohodnine.

Nazadnje urejeno:

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik mat1j4 pravi:
... kar nekaj ...

Prosim preberi, kaj sem napisal:
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:

V dohodnino pri s.p. gre "le" njegov dobiček. Torej od vseh prihodkov odšteješ prispevke, bančne s stroške, mobitel, stroške za internet, kilometrino, posamezne nabave, ipd. (kar lahko argumentiraš) in potem je zgodba, katero "prodajaš" precej drugačna.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik mat1j4 pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Tudi plačo si boš lahko obračunal.
Ne bo držalo, s.p. nima plače.

Jp res je, v mislih pa sem imel, da bo lahko sam, brez računovodskega servisa uspel plačati prispevke in si poknjžiti strošek.

mat1j4

Pripravnik
24. jan 2011
31
0
6
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Citat:
Uporabnik mat1j4 pravi:
... kar nekaj ...

Prosim preberi, kaj sem napisal:

Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:

V dohodnino pri s.p. gre "le" njegov dobiček. Torej od vseh prihodkov odšteješ prispevke, bančne s stroške, mobitel, stroške za internet, kilometrino, posamezne nabave, ipd. (kar lahko argumentiraš) in potem je zgodba, katero "prodajaš" precej drugačna.

Zdaj pa prosim ti preberi, kaj sem napisal:

Citat:
Uporabnik mat1j4 pravi:
... Če nimaš nobenih drugih stroškov ...
... Je pa seveda odvisno tudi od tega, kako "kreativno" je računovodstvo in koliko stroškov uspeš prikazati. ...

Poanta mojega sporočila je bila, da se ne sme pozabiti na stroške, sicer je dobiček hitro lahko "prevelik".

In ničesar ne prodajam, ampak želim samo predstaviti faktične podatke takorekoč iz prve roke.

Upam, da je to razumljivo brez da bi moral tudi jaz uporabiti napadalen slog pisanja.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Bistvo: zakaj predstavljaš kalkulacije, ki nimajo realnih osnov? Šolska teorija?
Tvoje kalkulacije so tudi ob predpostavki, katero si podal napačne, saj lahko potem uveljavlja 25% normirane stroške in se mu to potem predlaga in poda v kalkulacijah in ne, da se predstavlja, da so edini stroški prispevki.

In, če bi že želel prikazati neko kolikor toliko realno napoved bi pregledal dobičke samostojnih podjetnikov z nizkim osnovnim kapitalom ter prihodki v okvirnem rangu teh o katerih se pogovarjamo. In boš presenečen, da je povprečje zelo nizko... kar posledično negira temelje tvojih kalkulacij.

Pa brez zamere a:
1. če deliš nasvete le te približaj realnim razmeram in ne zgolj teorijam,
2. če že repliciraš in negiraš neko pisanje potem to delaj ob enakih predpostavkah kot jih je imel prispevek, katerega negiraš, ker drugače primerjaš jabolka in vampe in le zamegljuješ situacijo.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz
Hvala obema vsaj za priblizno razjasnitev.

Gre za prevoznika s kombijem, njihov kombi, 10 eur/h, 8 urni delovnik in to je to. Malico ,prevoz, regres, itd si vrjetno priskrbis sam?

Najbolj me matra da se ne gre v to in nakoncu zivis od nekih 600eur netto ko placas vse prispevke itd.

Sp se vrjetno splaca imeti kr na domacem naslovu pa imas potem lahko tako racunalnik za stroske, pa internet lahko nastimas kot potrebne za sp, telefon itd? Pri prikazanju stroskov se gre vrjetno samo zato da cimvec stvari prikazes kot potrebno za firmo da si zbijes vrjetno konci letni izkupicek in da tako pades v manjsi razred?

Recimo sem videl kako si je nek spjevec kupil novega espaca za 100.000 dem samo zaradi tega da je imel vec stroskov prikazanih. Kje je potem meja, a gre to v nedogled al kako? Je avto lahko tudi rabljen, je stos samo v temu da ga prikazes in upravicis kot tvojemu spju potrebnega?

Zakaj je naslednjo leto vec prispevkov? Je naslednja leta potem vedno vec tega?

Citat:
Poanta mojega sporočila je bila, da se ne sme pozabiti na stroške, sicer je dobiček hitro lahko "prevelik".

Kje je pa ta meja preveliko ali ne preveliko, to je kaksna lestvica kje?

Ali lahko podjetje zapres kadar ti pase, so kaksni stroski? Gres lahko potem normalno delati k nekemu delodajalcu naprej in da nimas vec spja?

mat1j4

Pripravnik
24. jan 2011
31
0
6
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
ksz
Hvala obema vsaj za priblizno razjasnitev.

Gre za prevoznika s kombijem, njihov kombi, 10 eur/h, 8 urni delovnik in to je to. Malico ,prevoz, regres, itd si vrjetno priskrbis sam?

Najbolj me matra da se ne gre v to in nakoncu zivis od nekih 600eur netto ko placas vse prispevke itd.

Sp se vrjetno splaca imeti kr na domacem naslovu pa imas potem lahko tako racunalnik za stroske, pa internet lahko nastimas kot potrebne za sp, telefon itd? Pri prikazanju stroskov se gre vrjetno samo zato da cimvec stvari prikazes kot potrebno za firmo da si zbijes vrjetno konci letni izkupicek in da tako pades v manjsi razred?

Recimo sem videl kako si je nek spjevec kupil novega espaca za 100.000 dem samo zaradi tega da je imel vec stroskov prikazanih. Kje je potem meja, a gre to v nedogled al kako? Je avto lahko tudi rabljen, je stos samo v temu da ga prikazes in upravicis kot tvojemu spju potrebnega?

Zakaj je naslednjo leto vec prispevkov? Je naslednja leta potem vedno vec tega?

Citat:

Kje je pa ta meja preveliko ali ne preveliko, to je kaksna lestvica kje?

Ali lahko podjetje zapres kadar ti pase, so kaksni stroski? Gres lahko potem normalno delati k nekemu delodajalcu naprej in da nimas vec spja?

Kot strošek lahko upravičiš nekaj, kar je neposredno potrebno za opravljanje dejavnosti. Tako da v nedogled sicer ne gre, se pa seveda splača v stroške obesiti vse, kar lahko opravičiš kot strošek (internet, telefon, ...).

Višino prispevkov ti določi DURS na podlagi dosežene osnove v predpreteklem letu. Tabela je tukaj. Osnovo pa predstavlja dobiček+obračunani prispevki.

Davek od dobička plačaš po dohodninski lestvici, ki je tukaj. Zato se splača prikazati čim več stroškov (ki jih lahko upravičiš), ker zmanjšujejo dobiček.

Zapreš lahko brez nekih dodatnih stroškov, se pa moraš držati predpisanega postopka (predhodno obveščanje posl. partnerjev, ...)

Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.189
3.622
113
Marlbor
Zakaj raje vzamejo s.p.-ja je jasno ... dela ni toliko, da bi se jim splačalo nekoga redno zaposliti, zato želijo da si s.p. in te brez kakršnih koli dodatnih obveznosti pokličejo le ko te rabijo.
Če si s.p. odvisen zgolj od ene stranke, potem ni to nek dolgoročni posel.

1700€ na mesec pa so lahko le sanje, ker potem sigurno raje nekoga zaposlijo za minimalno plačo in je dosti manj stroškov, pa še možnost kakšnih subvencij on podobno.

Podobne teme