Citat:
Uporabnik Kramer pravi:
Jah, nam ni treba novega sploh kupovat, ker ze 25 let Miele dela.
Glej, ne vem, kako naj vama z Miele fanom odgovorim, a se bojim da bo rahlo boleče za vaju: pred mnooogimi leti smo imeli pralni stroj Candy. Delal je (res) cca. 25 let. Naslednji Candy-ev pa ... recimo da ravno toliko časa, kot Gorenjev za njim. Nič posebnega, nekih 10 let.
Sem se pa kar nekako navadil, da vzamem pralni stroj z garancijo 5-ih let. Znamka niti ni prioritetna, prej cena. Zakaj? Ker stroj pere vsaj 1 x na dan, vse dni v tednu. Torej (recimo, da dneve odsotnosti, ko smo na dopustu, odštejem) je to letno vsaj kakih 300 pranj. In, če je stroj stal 300 EUR (OK, da bo lažji izračun), to pomeni, da je strošek enega pranja v obdobju 5-ih let 20 centov. Miele bi nas stal 1 EUR na eno pranje. In, smo kdaj umazani? Ne bi rekel. In, se cunje prej uničijo? Morda se, ampak ne kupujemo najslabše kvalitete cunj, zato se mi ne zdi, da bi bil z Miele-jem kaj na boljšem. Se prej naveličam cunj, grem kupit nove.
Zdaj pa, če kdo misli, da je Miele toliko boljši od konkurence (ki je, po mnenju fanatikov, pravzaprav nima), potem naj zavali 1,5 k za Miele-ja in naj ga menja na vsakih 25 let. Jaz pa bom raje v tem času kupil 5 strojev za 300 EUR. In, če se kdo spozna na verjetnostni račun: kaj je verjetneje, da bo 5 strojev skupaj delalo več kot 25 let ali bo Miele "premagal" vse in delal 25 + n let?
Aja, še nekaj: če se dobro prebere prvi odstavek, se lahko sklepa, da novi Miele tudi ne bo delal več 25 let. Proizvajalci namreč poleg kvalitete pomislijo tudi na prodajo novih strojev (pač ekonomski vidik), zato jim ni v interesu, da kupci v povprečnem lajfu kupijo zgolj 2 njihova pralna stroja ...
Da ne govorim o tem, kaj vse se lahko spremeni v 25-tih letih!
Za vse zagreteže pa tole: berite zgolj 3 odstavek, 1 stavek, vse ostalo pozabite.
In, dasiravno nisem prevelik zagovornik Mieleja (sodeč po napisanem), nikjer ne trdim, da Miele ni dober.