Odpoved

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
a da se hudiča :p lahko preko ZS
wink-1.gif

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
Kraja in to sredi belega dneva, no upam da "jesenicani" ne bodo sli po isti poti

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
kdo pa so to jeseničani? aja mimovrste? kdo je sploh v ozadju, namen?

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
7
38
Rogaška Slatina
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik nuvi3790 pravi:
Da ne odpiram nove teme, bom kar tu vprašal.
Sem invalid 3 kategorije, pri zadnjem delodajalcu se delal 25 let. Invalidnost je nastala pri 15 letu delovne dobe, nato bil prestavljen na drugo delovno mesto. Po desetih letih dobim odpoved zaradi nesposobnosti upravljana določenega dela. Pol pristanem na zavodu (borzi) koliko mi je pripadalo, nato na zpiz in sem še vedno na zpizu.

Sedaj bi se pa jaz na novo zaposlil, ampak me je malo strah, po proceduri kar jih ima zpiz, da ostanem brez vsega.
Problem je v tem, da bi jaz moral iti delat takoj, kaj pa če mi zpiz ne odobri????? Kje sem pa pol....... brez vsega ???
Prosim za nasvete in mnenja. Hvala.
Kaj to pomeni da si pristal na zpizu in si še vedno tam?
Imas invalidsko penzijo (delno, kakšno nadomestilo). Ce ga imas, ti ga najbrz ne morejo vzeti dokker ne dobis primernega delovnega mesta.
Dvomim pa da se da odločbe kar "zamolcati". Lahko se ti samo zdravje cudezno izboljša. Ampak to je precej redko. Ali si blefiral ko si odlocbo dobil, ali zelis (moras) sedaj delati ne glede na posledice na zdravje, ali pa pa imas v igri službo kjer bi lahko pogojno opravljal (lazja) dela ki ti sicer v tezjih oblikah skodujejo zdravju.

Lahko ki odgovoris tudi na zs, ker sem bil v podobnem zosu kot ti.
Po novem letu se obetajo neke nove subvencije za invalide, dolgotrajno brezposelne..... (babacula)
Pozanimaj se se glede tega.
wink-1.gif

Ja imam nadomestilo iz zpiz-a
Samo problem je, če si prebral moj drugi odstavek, ker določeni delodajalci sploh ne vejo kak je postopek za zaposliti invalida.
Jaz sem našel novo zaposlitev, sam bi me takoj poslal na delo brez odobritve zpiz-a,,,,,, TU JE PROBLEM, oziroma kaj vi mislite???

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Pa se cutis sposobnega delat ponujeno delo, oziroma predvidevas da ne bo negativno vplivalo na tvoje zdravje?
Potem se ze napiše tista napotnica za zdravstveni pregled tako, da bo zoiz dal soglasje. Sama potem se zavedajta oba, da bolje da ne pride do nesrece na delovnem mestu ki ne bo v opisu nalog. Ker potem zna kdo it na zagovor po obisku inspektorja vpd.
Recimo: omejitev dela na višini, ti pa z lojtre pades.

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
7
38
Rogaška Slatina
Jaz se počutim sposobnega, za to delo, ker nimam ne vem nekih preteranih omejitev.
Problem je bil v tem ker novi delodajalec ni vedel kak je postopek za zaposlitev delovnega invalida, on bi me bil kar poslal na delo brez odobritve zpiza, to je pa lahko usodno zame.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Pred zaposlitvijo moras opraviti zdravniški pregled tam kamor te napoti delodajalec. To mu je najbrz jasno. V napotnico mora napisati opis dela, nevarnosti in zahteve pri delu.....
Zdravniki te bodo pregledali in poslali "spricevalo". Pri meni je potem zpiz samo poslal neko "soglasje" al nekaj takega. Nisem nic tja hodil na pregled.
Ne vem zakaj bi izgubil pravico do nadomestila na zpizu če ti zpiz ne da dovoljenja a za opravljanje ponujenega dela.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
N3790 bi lahko imel težave, če bi ga novi delodajalec prijavil PRED odgovorom SPIZa - pa ne rečt, da ni možno.

N3790 - pot pod noge z SPIZ - pa tam po polno informacijo. Pa pazite, da bo opis delovneg mesta ustrezal in da se, buhnedaj, zgodi kakšna nesreča na delu za katerega nimaš OK s strani SPIZa - boš ti ob del penzjon, ki ti ga bo (ozr. NE bo) plačeval tisti, ki te je na to delo razporedil, ti ga pa opravljal, čeprav si vedel, da si "nesposoben" zanjga.

Ja vem - worstcase scenario - kako se bo odločil, pa je itak njegovo.

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
7
38
Rogaška Slatina
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
N3790 bi lahko imel težave, če bi ga novi delodajalec prijavil PRED odgovorom SPIZa - pa ne rečt, da ni možno.

N3790 - pot pod noge z SPIZ - pa tam po polno informacijo. Pa pazite, da bo opis delovneg mesta ustrezal in da se, buhnedaj, zgodi kakšna nesreča na delu za katerega nimaš OK s strani SPIZa - boš ti ob del penzjon, ki ti ga bo (ozr. NE bo) plačeval tisti, ki te je na to delo razporedil, ti ga pa opravljal, čeprav si vedel, da si "nesposoben" zanjga.

Ja vem - worstcase scenario - kako se bo odločil, pa je itak njegovo.

Že v prvem stavku si uganil celo mojo zgodbo
smile-1.gif

Točno tako se je meni godilo, v četrtek me je klical novi delodajalec, da v ponedeljek grem na delo v Nemčijo, BREZ VSEH PAPIRJOV.

Ampak jaz se zavedam, da brez Zpiz-a nimam kaj mrdati in iti delat.
Nekateri delodajalci sploh ne vedo kakšen je postopek zaposlitve delovnega invalida, BODITE POZORNI!!!!!

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Eno vprašanje, kaj je bolje v danem primeru

- Opcija 1 , pri delodajalcu A prejeti odpoved iz poslovnih razlogov in vzeti odpravnino ter se zaposliti v novi firmi B (ki ima enakega lastnika kot podjetje A ), sklenitev pogodbe je bi bilo isti dan kot prekinitev pri podjetju A.
- Opcija 2, narediti prenos pogodbe k novemu delodajalcu B ( ki je mimogrede isti lastnik tudi podjetja A ), pozabiti na odpravnino.

Kaj so prednosti in kaj slabosti?
Kako je z delovno dobo in ostalim kar sem mogoče izpustil.

Teroretični primer
Če bi sli po principu opcije 1, pri podjetju B se dobi po npr 6 mesecih odpoved iz posl. razlogov, pripada odpravnina? Priprada tudi nadomestilo na zavodu, npr. če je že prej 10 let delovne dobe ali pa se šteje samo 6mesecev

Če bi sli po principu opcije 2, mi je pa jasno da ti pripada vse...

Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
90% takšnih primerov se zgodi, ko delodajalec B da novo pogodbo le za določen čas, delodajalec A pa ne plača odpravnine. Čez 1 mesec si brez šihta, brez odpravnine in iščeš pravno pomoč.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Primer 1.: odpravnine pri B ne bo ker te verjetno ne bo zaposlil za nedoločen čas, ampak glih za pol leta. Zavod za zaposlovanje nima veze s prehodi med delodajalci, torej dobiš glede na starost, delovno dobo in obdobje od zadnjega prejemanja nadomestila.