Odpoved dedovanju v korist sodediča

sad

Guru
24. avg 2007
21.496
10.159
113
To sem tudi jaz tako mislil, pa je na mojem linku zgoraj tole napisano:

Prvi dedni red
Prvi dedni red zajema otroke, posvojence ter zakonca. Vsi upravičenci po prvem dednem redu dedujejo enake deleže. Sodišče pa lahko odloči, da bo nekdo od zakonitih dedičev po prvem dednem redu prejel večji delež. Običajno se to zgodi takrat, ko po smrti zapustnika zakonci ali zunajzakonski partnerji nimajo sredstev za preživljanje.

Pa tudi na ostalih povezavah sem to našel.

Samo Svoj in pikapoka07: hvala za info, ampak bi vseeno rad kakšno povezavo na uradni dokument. Ker tu so zadeve tako nerazumljivo zapisane in dejansko pri odpovedi in prenosu na drugega ne gre za odpoved, ampak sprejem in potem prenos. In nekje sem glede davkov zasledil, da je le enkrat opravičeno plačila davka

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.246
3.094
113
Delitev na moža/zeno in otroke po mojem znanju ppteka tako, da partner dobi polovico,.otroci pa polovico.
V gornjem primeru mož polovico, 2 otroka pa vsak po 1/4
Ni res. Prvi dedni red po zakonu deduje v enakih deležih, razen kadar zakonec uveljavlja izločitev svojega deleža na v zakonu pridobljenem premoženju, ki pa je bilo pisano samo na drugega zakonca (torej kot da bi se pred smrtjo nekako ločila in si razdelila premoženje), vendar se to dela v ločenem postopku pred dedovanjem - le to se zamakne do odločitve.

Kadar zakonca nimata skupnih otrok pa deduje en polovico, ostalo pa drugi dediči po prvem (starši, bratje, sestre njihovi otroci).

sad še enkrat: če ne pristopiš k dedovanju je posledica zgolj to, da nimaš nobenih pravic in obveznosti, se pravi niti dolgov ne rabiš plačevat; če pa pristopiš in se z dednim dogovorom odpoveš v korist drugega dediča pa ni nobenih medsebojnih davkov - 100%, delal to en mesec nazaj!

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.228
-1.004
48
Valparaiso
Opcija2 (se odpovesta oba otroka) v praksi:
s sestro sva se odpovedali deležu po očetu v korist mame (žene). Ni bilo nobenih obveznosti, ... Pač vse je dobila ona in to je bilo to. Sva se torej odpovedali vsaka svojemu deležu. In je šlo vse na mamo. Sva pa zapisali notri, da se odpovedujeva v korist mame. Pisno, med korono. Ni bilo potrebno na sodišče. To je bilo to, niso nič komplicirali. Je še precej kmalu prišlo pisno s strani sodišča vse skupaj zaključeno.
odpoved v korist pomeni, da deduješ in nato daruješ... podvrzeno davku :) (v praksi ne komplicirajo na furs in ne opalijo)

odpoved obicajna pa pomeni, da si "umrl" pred zapustnikom in odpoved velja tudi za tvoje potomce, razen če se odpoves samo v svojem imenu, potem kličejo tvoje dediče po vstopni pravici...

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.228
-1.004
48
Valparaiso
Delitev na moža/zeno in otroke po mojem znanju ppteka tako, da partner dobi polovico,.otroci pa polovico.
V gornjem primeru mož polovico, 2 otroka pa vsak po 1/4
niti ne, vsi dediči I. dednega reda dobijo enak delež, razen tiste izjeme ki je zgoraj

morda te ne zavedlo to, da je vcasih skupno premozenje obeh napisano samo na enega, in potem zakonec v startu izloca 1/2 (ali vec, zavisi) druga polovica pa se deli in je zapuscina na tri dele...

zakonec na koncu 4/6, deca 1/6 vsak...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.228
-1.004
48
Valparaiso
Bom uporabil kar tole temo za bolj davčno vprašanje in še dodatno vprašanje.

Recimo situacija, da mati umre, ostaneta oče in dva otroka.
Po zakonu bi sicer vsak dedoval po tretjino premoženja, drži?

Sedaj pa bolj davčno vprašanje. Dogovor je, da vse deduje oče, otroka se odpoveta dedovanju.
Opcija 1: če se otroka odpoveta dedovanju (vključno s svojimi potomci), potem je z davčnega vidika vse jasno, vse deduje oče in plača se pač klasična sodna taksa.
Opcija 2: Kaj pa, če se otroka odpoveta v korist očeta. Razumem glede obveznosti otrok za plačilo morebitnih dolgov. Kako se to premoženje, ki ga otroka sprejmeta in takoj preneseta na očeta z davčnega vidika obravnava? Enako kot pri opciji 1 ali kot darilo in se posledično dodatno obdavči?

Enako vprašanje (Opcija 2) samo, da bi se en otrok recimo odpovedal dedovanju v korist drugega otroka, samo preverjam: tukaj sem prebral (še Šnecko, če se prav spomnim, šlo se je sicer za brata), da se v tem primeru, ker ne gre za dedovanje po prvem dednem redu, plača potem še davek na darilo. Torej, da se delež dedovanja šteje kot darilo. To drži? Namreč iz strani dveh oseb sem dobil informacijo, da to ne drži in da v primeru, da se pri dedovanju po staršu v primeru, da se en otrok odpove v korist drugega otroka, da se to z davčnega vidika ne smatra kot darilo in ni nobenih dodatnih stroškov, razen sodne takse.

Mi lahko kdo svetuje, v katerem zakonu si preberem kaj na to temo?

Sicer pa dobro razloženi dedni redi na nivoju Za telebane :): https://www.odvetnicasibila.si/dedni-red-in-davek-na-prvi-dedni-red/
da, pravilno je da se odpovesta, potem nista dediča, ne odgovarjata

ko pa umre oče pa erbata, razen če oče koga spozna, ki ga zajaha in pocuza erbarijo...

odpoved "v korist" pa je darilo, prvo deduješ in preneseš tako dalje... neodplačno

v teoriji je tako, v praksi pa ne, zamizijo, oz sodisce pravilno zapise vsebino

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.228
-1.004
48
Valparaiso
furs

9.0 ODSTOP PREMOŽENJA IN DEDNEGA DELEŽA

Davčni zavezanec, ki podeduje ali dobi v dar prejeto premoženje in ga brez povračila odstopi državi, občini ali pravnim osebam zasebnega prava, ustanovljenim na podlagi zakona za opravljanje verske, človekoljubne, dobrodelne, zdravstvene, socialno-varstvene, izobraževalne, raziskovalne ali kulturne dejavnosti, davka ne plača, vendar le pod pogojem, da je premoženje namenjeno izključno za nepridobitne namene prejemnika. Davek, plačan pred odstopom dediščine ali darila, se vrne, če je bil odstop izvršen v šestih mesecih po sprejemu dediščine ali darila.

Če davčni zavezanec odstopi svoj dedni delež sodediču, se plača davek ob prenosu premoženja samo enkrat, tako da se oprosti plačilo davka tistemu dediču, ki je prvi prejel dediščino, davek pa se odmeri glede na razmerje med zapustnikom in dejanskim prejemnikom dediščine.

pri dedičih prvega dednega reda torej ni problema...

• Ljubezen
Reactions: sad

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.246
3.094
113
Ja saj v drugem odstavku vse piše:
1. primer po očetu dedujeta brata, en odstopi vse drugemu, davek gre temu, ker je 1. dedni red davka ni.
2. primer po možu deduje žena in možev brat, ker ni bilo otrok; žena se odpove v korist moževega brata, ta plača davek po 2. dednem redu, čeprav ga žena ne bi plačala kot (davčni) 1. dedni red.
3. primer po možu deduje žena in možev brat, ki se odpove v korist ženi, ta ne plača davka ker je 1. dedni red.

• Ljubezen

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.076
211
63
Jaz sem dedoval po sestri, ki je umrla (ni imela otrok, ločena).... Dedovali smo pravzaprav skupaj s fotrom in matko, a onadva sta se odpovedala vsemu in prepustila meni. Davek na dedovan avto in spodnji štuk v bajti pa cca. 20000€. Mejduš tako državo.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.599
7.226
113
pri taščici
niti ne, vsi dediči I. dednega reda dobijo enak delež, razen tiste izjeme ki je zgoraj

morda te ne zavedlo to, da je vcasih skupno premozenje obeh napisano samo na enega, in potem zakonec v startu izloca 1/2 (ali vec, zavisi) druga polovica pa se deli in je zapuscina na tri dele...

zakonec na koncu 4/6, deca 1/6 vsak...
Verjetno je bil tole razlog

• Všeč mi je