Odplačilo stanovanjskega kredita

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Kot je razvidno iz naslova, imam namen poplačat stanovanjski kredit.

Na kaj vse mora biti človek pozoren pri tem, koliko načeloma prišparam, ali so s tem povezani kakšni stroški (banka je NLB).

Ali je kdo tukaj iz NLB, da mogoče poda info iz prve roke?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Najbolje bo vedela banka oz. ti sam (če znaš izračunat). Načeloma, ker delež obresti v anuiteti s časom pada, se ti tudi predčasno poplačilo splača tem manj, čim kasneje ga izvedeš.

Stroške predčasnega poplačila spet poznaš najbolje sam ali banka, so navedeni tudi v pogodbi. Ampak lahko se jim ogneš in enostavno plačaš banki preostali dolg in se bo zadeva samodejno zaprla. Prej še narediš informativni izračun na banki, da ti povejo, koliko dolguješ.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Informativni izračun ne pomaga prav dosti, saj predčasnega poplačila v informatuvnem izračunu ne obračunajo na krajše obdobje. Informativno stanje kredita tako lahko vidim tudi na kliku.

Kredit se odplačuje pet let prej kot je treba, kar pomeni praktično pol prej (namest 9 let se odplačuje po 4 letih).

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Meni je moja bančnica na NLB svetovala, da nakažem na kreditni račun praktično ves znesek (zmanjšan vsaj za vrednost enega-zadnjega obroka). Banka ti nato z nakazilom oz. trganjem zadnjega obroka (v bistvu naslednjega zaporednega) izvede avtomatsko, normalno poplačilo kredita brez stroškov in te o tem obvesti.
Tako sem predčasno poplačal kredit za avto in stanovanjski kredit...

Lahko greš pa na banko in prijaviš da boš predčasno poplačal kredit in si ustvariš stroške...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Pa si tole naredil "brez VIP vez" lali ne.
To si enostavno nakazal in bil "tiho", čez en ali dva mesca so ti trgali še "redne" obroke kjer so "ugotovili" da je kredit poplačan?

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Ali so ti kaj zmanjšali glavnico glede na to da si imel zaradi krajše dobe vračanja kredita praktično preplačilo obresti, ali si enostavno plačal tako glavnico kot je bil in mir?

Po kolikšnem času si potem dobil izbrisno pobotnico?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Plačal sem ostanek zneska, saj pri kreditu v prvem obdobju v glavnem obresti poplačuješ, glavnica pa stoji... Tako da si v prvi polovici dejansko poplačal že vse obresti na glavnico...

Sicer so na koncu naredili preračun in je bil dolžni znesek malenkostno spremenjen...

Pobotnico sem dobil v roku meseca (pa to je bilo zgolj obvestilo, da je kredit v celoti polačan; če imaš plačevanje preko administrativne prepovedi pri delodajalcu pa obvestijo še njega, da ne nakazuje več obrokov).

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Avtomobilskega na polovici (približno 2 leti)
Stanovanjskega (10 let) pa po prvem letu.
Vzel zaradi povečanega obsega adaptacij večji kredit, vendar pri drugem viru. Samo poplačal obstoječega.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
vidim da se bi se bilo pametno zmenit za "variabilne" obroke. najmanjši možni obrok bi bil določen, lahko pa bi recimo več odplačal.
To banke prakticirajo ali ne?
če da, ali "sproti" nižajo glavnico?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Informativni izračun ne pomaga prav dosti, saj predčasnega poplačila v informatuvnem izračunu ne obračunajo na krajše obdobje. Informativno stanje kredita tako lahko vidim tudi na kliku.

Ne pretiravaj. "informativni izračun" jemlji kot splošen pojem, ne kot cifro, ki ti jo prikazuje klik ali pošilja banka na izpisku. Se pravi, vprašaš banko (bančnika, klik...) koliko bi te stalo predčasno poplačilo. Misliš, da ti ne bi povedali???

Sicer pa je že Roberto lepo nazorno povedal.

19. jul 2007
2.894
1.609
113
Včasih je tako da je, predčasno poplačilo (v celoti vrneš kredit) dražje kot delno poplačilo (naenakrat nakažeš večjo vsoto, ne pa vse) . V tem primeru, če si ti ne mudi, nakažeš skoraj celotno glavnico , pustiš polovico obroka in pri naslednjem obroku zaključiš.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Lej bančnico sem vprašal, pa je točno to kot sem napisal. Samo informativno, za mesečne obresti različno od klika in trikrat poudarjeno, da je to samo informativni izračun. Kjer pa po mojem mnenju ne upoštevajo krajše dobe odplačevanja in s tem preplačane obresti ipd. Zato tudi vprašanje tukaj, če in kakšne so izkušnje z tem. Če jih nimaš, pač ne piši in ne modruj, ali pač.

Kaj ti torej ni jasno? In res je, Roberto je svojo izkušnjo lepo opisal.

V kratkem bom tako šel še na banko, pa da vidim, kakšna je dejanska razlika pri tem, saj bi se za kakšen evro pa že moglo poznati predplačilo, ki ga vrneš 5 let prej od ročnosti.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.669
3.943
113
Ljubljana
hmpg.net
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Plačal sem ostanek zneska, saj pri kreditu v prvem obdobju v glavnem obresti poplačuješ, glavnica pa stoji... Tako da si v prvi polovici dejansko poplačal že vse obresti na glavnico...
Jaz sem pa vedno mislil, da anuitetni način pomeni, da odplačuješ tekoče (mesečne, čeprav ime napeljuje na letne) obresti in del glavnice. Ker drugače ne bi nikoli odplačal, če bi bil obrok manjši od obresti.