odobritev pravnega posla - kmetijsko zemljišče

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Aha,vidim ja...ampak a je zdaj potrebno vse spet na novo,ali gre lahko skozi tudi če je zamudil vložitveni rok? Če je bil edini kupec bi mogoče ta rok malo spregledali,ali se strogo držijo zakona? (drugih strank v postopku kot prodajalca in enega kupca itak ni,torej odpadejo tudi morebitne pritožbe...?)

Če bi zamudil rok iz upravičenega razloga, bi morebiti lahko zahteval še vrnitev v prejšnje stanje ...

Drugače pa je stvar jasna, sicer brezveze, da določamo roke

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Jaz bom prošnjo dal v vsakem primeru, več kot zavrnit mi je ne morejo.

Lahko ti jo zavržejo, ker si zamudil
evil.gif

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Vidim da obvladaš tole...še nekaj me zanima,če mogoče veš: kaj se naredi,če se prodajalec premisli in ti noče prodat zemljišča,kljub temu,da je UE pravni posel odobrila,pa noben se ni protožil,torej je zadeva pravnomočna.
Recimo da reče prodajalec "vmes sem se premislil in hočem dvojno ceno" ali pa preprosto noče prodat. Kaj ostane kupcu,ki ima v rokah pravnomočno odločbo UE?

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja.

Že s trenutku sprejema ponudbe, se šteje, da je pogodba sklenjena in tako nastopijo obveznosti in pravice iz pogodbe.

V kolikor je prodajalec "pameten" in ne želi posla izpeljati do konca, overitev itd., lahko vložiš tožbo na izstavitev z.k. listine, da se boš lahko vpisal v z.k. kot lastnik

Seveda je tudi pogoj, da plačaš kupnino ... torej izpolniš svoj del obveznosti

-----------

Skratka na sodišče ...

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Zato se sklene, pogodba z odložilnim pogojem odobritve pravnega posla in pogodbo se pač spoštuje.
Če pa se prijaviš in se prodajalec ne odloči zate, ti pa vseeno vložiš vlogo za odobritev pravnega posla (čeprav v MB zahtevajo pogodbo), si pa lahko z odločbo rit obrišeš.

I

Izbrisan uporabnik #488

V MB ne zahtevajo več pogodbe, že imajo nove smernice v skladu s sodno prakso
smile-1.gif
in na to tudi UE opozori, kot je bilo zgoraj navedeno.

Lahko vprašaš Selinška
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Zato se sklene, pogodba z odložilnim pogojem odobritve pravnega posla in pogodbo se pač spoštuje.
Če pa se prijaviš in se prodajalec ne odloči zate, ti pa vseeno vložiš vlogo za odobritev pravnega posla (čeprav v MB zahtevajo pogodbo), si pa lahko z odločbo rit obrišeš.

ne, samo vložiš tožbo na izstavite z.k. listine (z.k. klavzula), v tem primeru je "pogodba" odločba o odobritvi pravnega posla, kjer sta navedeni cena in predmet, bistveni sestavini pravnega posla.

pogodba pa je bila sicer veljavno sklenjena z odložnim pogojem ob sprejemu ponudbe