odobritev pravnega posla - kmetijsko zemljišče

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Pred časom sem se prijavil na ponudbo o prodaji kmetijskega zemljišča (z izjavo, da sprejemam ponudbo). V obvestilu, ki sem ga prejel UE je zapisano, da je potrebno v roku 30 dni po poteku roka za sprejem ponudbe oddati vlogo za odobritev pravnega posla. Ker sem ta del v obvestilu spregledal sem sedaj ta rok zamudil. Preden sem prejel obvestilo od UE, sem namreč izhajal iz roka 60 dni, ki je zapisan v Zakonu o kmetijskih zemljiščih (22.člen). Po moji "kmečki pameti" menim, da bi moral veljati zakonsko določen rok. A ima morda kdo izkušnje s tem? Kaj naj sedaj?

Hvala

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja, ampak kaj te ni prodajalec kontaktiral, da skleneta kupoprodajno pogodbo? ...

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Se ravno ukvarjamo z nakupom nekega manjšega kmetijskega zemljišča...imamo pa mal drugačen problem: pravni posel nam je že odobren s strani upravne enote,noben se ni pritožil,ampak sem danes izvedel,da lahko davčna komplicira,če mine več kot 14 dni od odobritve (prodajalec je bil v tem času odobritve do sedaj v tujini) in lahko prodajalca celo kaznujejo (?). A kdo ve v čem je fora teh 14 dni,ker na odločbi tega ni omenjeno (je pa menda v zakonu,ampak le kdo bo šel zdaj brat vse te zakone,če kupuje neko zemljo enkrat na 10 let..??)

Glede tega,da si zamudil rok 30 dni,je stvar v tem,da če si bil edini kupec (torej da se ni prijavil nihče drug) na tem zemljišču,kontaktiraj prodajalca,naj še enkrat objavi prodajo na UE,pa se potem ti še enkrat prijaviš in stvar rešena!

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Ja, ampak kaj te ni prodajalec kontaktiral, da skleneta kupoprodajno pogodbo? ...

Problem je v tem, ker živi v tujini. Jaz sem pa tudi bil šlampast in nisem pravočasno odreagiral. No, je šola za drugič.

I

Izbrisan uporabnik #488

v 15. dnevih po odobritvi moraš pogodbo prijaviti na "davčno"

če ne prijaviš (prodajalec), lahko dobi kazen

vendar pa to še nisem "doživel", na obrazcu za prijavo preprosto napišeš številko v kvadratek = samoprijava in je zadeva rešena

----------------

če bi bil edini kupec, bi ga prodajalec ziher kontaktiral, a ne ....

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
v 15. dnevih po odobritvi moraš pogodbo prijaviti na "davčno"

če ne prijaviš (prodajalec), lahko dobi kazen

vendar pa to še nisem "doživel", na obrazcu za prijavo preprosto napišeš številko v kvadratek = samoprijava in je zadeva rešena

Aha,ok thnx,bomo tako probal uredit...sicer gre samo za par dni zamude,ampak pri davčni nikol ne veš...

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Hm,ni nujno,mogoče prodajalec sploh ne ve za njega...ni napisal,ali se je na ponudbo prijavil "na slepo" (torej ga prodajalec sploh ne pozna),ali se je že prej dogovoril vse s prodajalcem,potem pa se je samo pozabil prijaviti v 30 dneh na UE...imaš razno razne primere okoli tega...

Da ne govorim okoli tega,da imaš lestvico sedmih možnih prednostnih kupcev,če se jih za določeno zemljišče prijavi več (največjo prednost ima solastnik,potem je zakupnik,potem kmet-sosed,itd,itd...na koncu šele navadna fizična oseba brez statusa)

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Citat:
se je že prej dogovoril vse s prodajalcem,potem pa se je samo pozabil prijaviti v 30 dneh na UE..

To je v mojem primeru. Ker pa se nisem še nikoli ukvarjal s tovrstnimi zadevami, sem pač zafrknil.
bonk.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Hm,ni nujno,mogoče prodajalec sploh ne ve za njega...ni napisal,ali se je na ponudbo prijavil "na slepo" (torej ga prodajalec sploh ne pozna),ali se je že prej dogovoril vse s prodajalcem,potem pa se je samo pozabil prijaviti v 30 dneh na UE...imaš razno razne primere okoli tega...

Da ne govorim okoli tega,da imaš lestvico sedmih možnih prednostnih kupcev,če se jih za določeno zemljišče prijavi več (največjo prednost ima solastnik,potem je zakupnik,potem kmet-sosed,itd,itd...na koncu šele navadna fizična oseba brez statusa)

UE izda zapisnik o prispelih ponudbah (tudi vrstni red predkupnih upravičencev) s katerim obvesti prodajalca o prispelih ponudbah in le-ta VEDNO ve kdo se je prijavil - ni pa nujno, da vse pozna. Na podlagi zapisnika se sklene pogodba, ki jo KUPEC v 30 dneh po prejemu zapisnika vloži v postopek odobritve pravnega posla (manjše zamude se tolerirajo sploh če je edini ponudnik). Ko ti posel odobrijo je potrebno počakati na PRAVNOMOČNOST odločbe in po pravnomočnosti teče 15 dnevni rok za prijavo FURS-u. Tudi če rok zamudiš se samoprijaviš in praviloma kazni ni, so pa lahko zamudne obresti za plačilo davka.

Nazadnje urejeno:

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Piše sicer tudi, da lahko oddaš prošnjo za odobritev pravnega posla, brez da priložiš pogodbo, če le ta še ni pisno sklenjena.
Torej, če sem prav razumel:
1- prodajalec objavi na UE
2- kupec se prijavi
3- po 30 dneh UE obvesti prijavljene kupce o vseh prijavah (in tudi prodajalca)
4- kupec pridobi potrdilo o namenski rabi zemljišča
5- kupec potem v 30 dneh sklene pogodbo s prodajalcem in takoj odda prošnjo o odobritvi pravnega posla, kateri priloži pogodbo in potrdilo o namenski rabi zemljišča
6- ko je prošnja odobrena in pravnomočna, kupec prodajalcu plača kupnino, prodajalec pa prijavi pogodbo na davčno v roku 15 dni

Sem kaj izpustil?

Nazadnje urejeno:

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:

UE izda zapisnik o prispelih ponudbah (tudi vrstni red predkupnih upravičencev) s katerim obvesti prodajalca o prispelih ponudbah in le-ta VEDNO ve kdo se je prijavil - ni pa nujno, da vse pozna.

Ja,drži v primeru,če se potencialni kupec prijavi v 30 dneh!
Če kupec ta 30-dnevni rok zamudi,prodajalec ne more vedeti kdo je,ker ga sploh ni med prijavljenimi...

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:

5- kupec potem v 30 dneh sklene pogodbo s prodajalcem in takoj odda prošnjo o odobritvi pravnega posla, kateri priloži pogodbo in potrdilo o namenski rabi zemljišča

Sem kaj izpustil?

Tole ne vem če si prav napisal...najprej mora UE sploh odobriti,da določen posel dodeli konkretnemu kupcu,potem šele lahko ta kupec sklepa pogodbo s prodajalcem. Govorim seevda za priemre,ko je kupcev (ponudnikov) več...če si edini,potem je vse skupaj itak preprosto.
Nisi še napisal,ali je poleg tebe ponudbo za nakup oddal še kdo? Če se ni nihče prijavil,lahko prodajalec še enkrat odda isto ponudbo!

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:

Sem kaj izpustil?

Tole ne vem če si prav napisal...najprej mora UE sploh odobriti,da določen posel dodeli konkretnemu kupcu,potem šele lahko ta kupec sklepa pogodbo s prodajalcem. Govorim seevda za priemre,ko je kupcev (ponudnikov) več...če si edini,potem je vse skupaj itak preprosto.
Nisi še napisal,ali je poleg tebe ponudbo za nakup oddal še kdo? Če se ni nihče prijavil,lahko prodajalec še enkrat odda isto ponudbo!

Ne, že sprejem ponudbe se šteje, da je bila pogodba sklenjena in sicer z odložnim pogojem (do odobritve), zato pri odobritvi pogodbe, ni potrebno prilagati kupoprodajne pogodbe.

Če je pa nimaš, pa je to seveda znak, da je prodajalec sklenil kupoprodajno pogodbo z drugim in si tako sedaj konkurirata.

Nato UE v postopku odobritve posla ugotavlja, kdo je upravičen do sklenitve (ugotavlja rangirane predkupne upravičence) in nato izda odločbo.

To je zato, ker npr. prodajalec sklene pogodbo z nekom, ki npr. ni kmet in torej tudi ne predkupni upravičenec, ne pa npr. s kmetom, ki se je tudi prijavil.

Zato slednji vloži na "suho" odobritev posla in se potem ugotavlja kako in kaj.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Sem bil edini interesent, zato sem tisti del izpustil.

No, to je pa zelo nenavadno, ker kot je že omenil McGiver, UE enota pošlje obvestilo tako prodajalcu, kakor tudi kupcu po končani javni ponudbi...

Al sta se oba čakala, kdo bo koga zvrcnil
evil.gif
.... tudi to sem že videl

Pač še enkrat na oglasno desko, s tem da "spet" tvegaš še kakšnega interesenta.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:

UE izda zapisnik o prispelih ponudbah (tudi vrstni red predkupnih upravičencev) s katerim obvesti prodajalca o prispelih ponudbah in le-ta VEDNO ve kdo se je prijavil - ni pa nujno, da vse pozna.

Ja,drži v primeru,če se potencialni kupec prijavi v 30 dneh!
Če kupec ta 30-dnevni rok zamudi,prodajalec ne more vedeti kdo je,ker ga sploh ni med prijavljenimi...

Samo on se je prijavil, pozabil je le vložiti odobritev, tak da ...

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Predvidevam, da če ponovimo vajo, ne potrebujem še enkrat plačevati potrdila o namenski rabi zemljišča, glede na to, da ga že imam in gre za isto številko parcele.

Drugače pa hvala vsem za zelo koristne in izčrpne informacije.

Sebe pa grem zdaj sfockat zaradi šlamparije.
10.gif

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Aha,vidim ja...ampak a je zdaj potrebno vse spet na novo,ali gre lahko skozi tudi če je zamudil vložitveni rok? Če je bil edini kupec bi mogoče ta rok malo spregledali,ali se strogo držijo zakona? (drugih strank v postopku kot prodajalca in enega kupca itak ni,torej odpadejo tudi morebitne pritožbe...?)