No, sedaj ko si odstavljen, je kruta realnost... Ej, tudi sam sem začel z minimalcem, davnega 1996. Povišanja, ki bi mi se štel v pokojninsko osnovo, nisem videl v prvi službi. Ja, povišanje preko potnih stroškov oz. fake kilometrin. Ki pa so bile izplačane ali pa ne. Sem se pa pridno učil, izobraževal, nabiral izkušnje. In ko je bila kapa polna sem šel. Sicer za 4 mesece, končal v majhnem d.o.o. Z milo rečeno, čudnim lastnikom/šefom. Od takrat sem si rekel, da kaj takega no more. Se javil na razpis v tej firmi. Bil sprejet, 6 mesecev na probi. Po prvem uspešno zaključenem projektu je padla bokjša pogodba (nedoločeno) in malenkostna korektura plače. Po dveh letih sem uspešno zaključil miljonski projekt, prvega takega v SLO. Sledila je povišica (vendar brez napredovanja). Potem pa vzponi, kakšen padec, pred petimi leti sem ujel zadnjo povišico in napredovanje. Potem pa do danes nič, razen vedno večjih zahtev in zadolžitev. Glede na gospodarsko situacijo tudi v bodoče ni za pričakovati kaj bolje. Imam pa zaenkrat še stabilno službo in redno plačilo ter regres. Kot gospodarstvo nisem videl božičnice nikoli...
Nihče me ni vprašal po diplomi (brw, tudi sam sem hodil na strojno fakulteto), pač pa po uporabnem znanju in izkušnjah. A ti to lahko izkažeš?
Delo v tujini je zanimivo, veliko je novih izzivov. Vendar ne, kot sem že povedal, za nekoga ki je ravnokar končal študij. Če nisi bil že pred tem vključen v razne izmenjave in si ustvaril kontakte ter nabral vsaj nekaj izkušenj. Sem se prijavil na kar nekaj prostih mest v tujini. Nazadnje sem bil med top 3 kandidati. Izpadel sem samo zato, ker nisem bil domačin. Ker me ostali del tima ni poznal in je preferiral kandidata, ki je bil domačin. Pa sem imel interne reference in priporočila. Taka je realnost, pa razmisli malo. Dobro, perspektivno službo boš dobil na priporočilo oz. vabilo. Kar nekaj pa na blef. Ampak 'na blef' je lažje živeti doma, kjer so še starši v bližini pa poln hladilnik, kajne?
Če si pa resno in trdno odličen pa to ne boš spraševal na forumu. Tu iščejo potrditve samo cincarji, katerim je bilo predstavljeno samo med in mleko, ki se cedi takoj preko Karavank. Teoretikov je veliko, pravih izkušenj malo. Tisti ki so pa 'je.va.li ježa' pa niso pripravljeni deliti svojih grenkih izkušenj. Imam občutek da jih je sram deliti svojo naivnost...