Odbojna folija za grelna telesa

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Juh...

Danes imajo v Lidlu POWERFiX odbojno folijo za radiator. Ali te folije res "delujejo" ali je bolj stran vržen denar?!

Nisem tega foha in moje laično mnenje je, da je bolje toploto reflektirati v prostor kot pa greti zid.
Zanima me samo izkušnja s temi ali podobnimi foliajmi, če se pozna kakšen % na toploti oz. stroških ogrevanja?

Lp.-
cool-1.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
OK. Hvala. Sicer nisem imel časa it gledat v Lidl in je verjetno tudi ne bo več.
Mogoče zatlačim za radiator stiropor oblečen v alu folijo pa bom na istem...
smile-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Zelo dober toplotni izolator je tudi plutovina. Dobiš jo v obi/*haus-ih zelo poceni v obliki velikih plošč različne debeline.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.141
6.959
113
pri taščici
Mogoce se v tem primeru toplota prenasa preko "sevanja" in ne preko direktnega stika. In pri sevanju naj bi bila folija kar OK!?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
joke te folije...če že, je ta, da mogoče pospeši cirkulacijo zraka okoli adiatorja - ker odbija sevanje (ne da je izolator) samo to je po moje čuri muri vse skupaj. Če bi hotel povečat cirkulacijo bi edino da montiral ventilator pred radiator.

da pa bi pričakoval učinek od 1 cm debelega konca česarkoli za radaitrojem pa je naravnost smešno.

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
Hrano zavijejo v alu folijo zato, da ti mast ne teče po kolenih, ko domov neseš. Z radiatorji to nima prav veliko veze.

L.p., Kloko

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.141
6.959
113
pri taščici
Ce ima kdo dostop do termokamere naj naredi test. Pri enaki steni naj nazge radiatorje. Pol radiatorjev naj ima folijo. Potem naj pa iz zunanje strani posname s kamero zadevo.

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
To je zato, da ostali gostje ne vidijo, da fina gospa nese napol pogrižen zrezek iz gostilne domov...

L.p., Kloko

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Za astronavtsko folijo ste verjetno že slišali?
Prepričan sem, da tole z radiatorji deluje na podobnem (enakem principu).

In, če astronavtska folija, ki po podatkih zadrži kar 80% toplote, katero oddaja človeško telo in s tem rešuje življenja alpinistov deluje, potem verjetno tudi to deluje. Je pa seveda vprašanje koliko se to pozna glede na celotne toplotne izgube. Test, ki ga je predlagal Hanzi bi po mojem prepričanju sigurno pokazal spremembe... kakšne je pa vprašanje.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Bom sam sebi dal kontra argument.
grin1.gif

Sem malo poguglal in je tako da alu folija odbija 95% infrardečega sevanja:

Citat:
The surface of aluminum has the ability NOT TO ABSORB, but TO REFLECT 95% of the infrared rays which strike it. Since aluminum foil has such a low mass to air ratio, very little conduction can take place, particularly when only 5% of the rays are absorbed.

Je pa tole res dober članek:
http://www.radiantbarrier.com/physics-of-foil.htm

alu.PNG

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.141
6.959
113
pri taščici
Nekoc sem gledal tv("ngc"), kako imajo gasilci s seboj kos folije s katero se pokrijejo ce jih zajame ogenj na prostem. Po spominu naj bi gasilec pod njo zdrzal kar nekaj 10 minut brez hujsih posledic.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Hugh........tukaj zdej malo mešate. Folija ja zadrži sevalno (IR) toploto, tako v primeru ognja, kjer je sevalne toplote največ, tako pri človeku. Pri človeku pa je to, da je folija najbolj UČINKOVITA glede v razmerju zadrževanje toplote/masa izolatorja......ne vem kako bi izgledalo, če bi reševalci nosili volnene puloverje na reševalne akcije. poleg tega folijo se lepo spravi po čelado in jo lahko ima vsak alpinist oz. pohodnik v gorah, če zagusti.

To pa še ne pomeni, da ti doma bolj učinkovito greje, če zalepiš folijo ob radiator, še posebej, če radiator bolj malo oddaja toploto preko sevanja (če hočeš da ti je toplo, se moraš naslonit na radiator, če pa si 0,5m stran te ne bo nič grelo, razen če ni notri 100oC), ampak preko kondukcije.
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Je pa tole res dober članek:
http://www.radiantbarrier.com/physics-of-foil.htm

alu.PNG
Da je dober članek, ne bo mogel reči, če opiše samo osnove fizike, ki smo se jo učili v srednji in osnovni šoli. Tudi z absorbcijo toplote si na tisti sliki ne morem kaj dosti pomagat, če pri nas nimamo votlih zunanjih zidov (še pri montažnih je polnilo).

Moje mnenje glede folije za radiatorjem, je bull shit...... bi pa zelo zelo pomagali, če so radiatorjih infrardeča sevala :girn:, kar pa pri navadni centralni niso...

EDIT:
Evo, kratko in jedrnato o IR ogrevanju
http://ir-ogrevanje.si/

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.141
6.959
113
pri taščici
Stena ni pol metra stran od radiatorja. Prav tako "obicajni" radiatorji ne grejejo s 35C, ampak s 60+. Kot receno v nekem mrazu je treba naredit test s toplotno kamero na steno brez folije in na steno s folijo. Pri neizolirani fasadi bi se morala konkretno videti razlika. Ce pa je na njej 15 cm stiroporja, pa folija res nima takega pomena.