Obujanje baterije prenosnika

danielt

Fizikalc
3. jun 2008
1.062
18
38
A se da na kakšen način "zbuditi" baterijo prenosnika
Prenosnik je Acer AspireOne, baterijo mam uno ta močno 7800 mAh, in je držala po 3do4 ure. Cca 2-3 mesece ga nismo rabli in je crkna, zdaj pc sploh ne deluje če ni na kablu, in če ga iztakneš crkne, probu sem ga met prklopljenega več cajta, pa ne pomaga ....
A je še kakšna rešitev al samo menjava??

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Odpret zadevo in resetirat zaščitno vezje. Kar pa itak ni priporočljivo, ker dalj časa globoko izpraznjene litijeve baterije niso več varne, zadeva se ti lahko vžge med polnenjem.
Bedno je to, ko ti prenosnik počasi cuza baterijo, čeprav je ugasnjen.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
confused-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Verjetno je bila baterija prazna + 3 mesece ste jo pustili nenapolnjeno? Če ja potem je šla v deep praznjenje kar pomeni da se celice z normalnim tokom/napetostjo tako ali drugače ne da napolnit.

Vsaka "pametna" naprava ima sicer kontroler ki nadzira stanje baterije, ta kontroler si zapomne pogoje polnjenja in ko pride do kritičih situacij enostavno ne dovoli več polnjenja baterije. Globoko praznjenje je en tak pogoj.

Torej na lastno odgovornsot imaš opcije:
- reset kontrolerja da ne bo vedel nič o slabih navadah dela z baterijo (= verjetno bo polnil baterijo na max. kar je za stare baterije lahko zelo nevarno) -> za reset kontrolerja je odvisno od tipa, neketari omogočajo programsko ene moraš fizično zamenjat
- če je baterija šla tudi fizično globoko pod dovoljeno napetost jo je potrebno tudi fizično prisilit da se napolni na ustrezno napetost ki jo smatra kontroler za "zdravo" (to pa lahko narediš samo tako da odpreš baterijo, vzameš ven celice in vsako celico na nek način napolniš tja do 3.5V)

Razni triki z gretjem ali hlajenjem baterije ne bodo delovali.

Za začetek poskusi s kakšnim programom (uradni program proizvajalca prenosnika) za kalibracijo baterije.

Sam sem imel sicer podoben zanimiv problem, baterija je čez noč zgubila vso kapaciteto in se ni hotela polnit. Parametri baterije so kazali mnogo prenizko napetost tako da sem sumil na kolaps ene celice. Ko sem baterijo odprl sem našel da je en konektor z ene celice preprosto odpadel, sem tvegal in ga zelo previdno prilotal nazaj ... po tistem je jasno bilo isto ker je kontroler vedel da je nekaj narobe in še vedno ni hotel polnit, sem pa potem pognal program za kalibracijo baterije in od takrat dalje dela normalno.

danielt

Fizikalc
3. jun 2008
1.062
18
38
Ah ....
Vidim da je najbolj zdravo stegnit tistih 40 euricev in nabavit drugo baterijo....
Zdaj ga mam pac med uporabo priklopljenega na kabel.

Nazadnje urejeno: