Obnova kuhinje - kaj sem pozabil?

lost1

mnz
19. jul 2007
8.462
147
63
Torej obnovila se bo kuhinja in sicer je plan da se zamenja

- vse elemente, omarice, pipa, plošča, itd...
-nova tla, sedaj je topli pod, iščem ideje ali se obrniti na laminat ali kaj drugega? Talnega gretja v hiši ni, zato nevem če bi dajal ploscice
- kaj pazit pri izbiri ploščic za na steno ter kje jih sploh položiti, plan imam dat kaljeno steklo na tisto stranico za štedilnik. Verjetno za elementi nima smisla imet ploscice ali ne?
- vtičnic ponavadi ni nikoli dovolj,pa vseeno, če dam 3 najbrs ni premalo?


Ajde ideje kaj vse sm pozabil....cevil žal nebom menjal ker je to v 2. nadstopju, pa se verjetno nebo razbijalo celega 1. nadstropja...vem da ni to pametno,ampak žal bo to kasnej na vrsti.
 

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
ko sem jaz obnavljal je bilo takole:
- omet na novo, nove cevi za štrom nad pultom, priprava za LED pod visečimi omaricami. prilagoditev vodovoda (minimalno) da je tako kot mora bit
- nova tla: neka plastika, dobil v btc pri hali a
- ploščice v IC logatec, položil en majster. Itak ne polagaš za elementi. Jaz imam edino pri štedilniku (ni vgradni) do tal položeno, na zgornjem robu pa se malo prekriva pod viseče elemente.
- omarice, pipa itd

jaz imam nad pultom stikal za led 2 vtičnici. zame je dovolj, ker skoraj nimam električnih aparatov. Če imaš avtomat za kavo, mikser za smoothie, grelec za vodo, mikrovalovko in še kaj so pa 3 vtičnice takoj premalo
 
22. jul 2007
13.594
1.774
113
124
nova napa
smile-1.gif
 

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Pri kuhinjah je tako, da se moraš odločiti med 'praktično' in 'lepo'. Oboje je seveda zelo relativno, vendar obstajajo neki osnovni pogledi na kuhinjo. Če želiš imeti 'lepo', potem boš uporabil moderne oblike in materiale, vprašanje pa je, če bo vse tudi praktično in ne nazadnje prijetno za uporabnika. Vendar je to odločitev vsakega posebej in njegovega (njunega, njihovega) okusa.

Kako sem se jaz odločal pri svojih kuhinjah (do sedaj 5): na tleh sem imel tako ploščice, topli pod in parket. Še najbolj sva sedaj zadovoljna s toplim podom, čiščenje ni problem, občutek za hojo pa prijeten. Parket je v zgornji kuhinji še vedno, vendar po 17 letih uporabe že močno 'prosi' za obnovo.
Velikost delovne ploskve je bila vedno problem, pri zadnji, ki sem jo naredil in postavil, sem to rešil z "U" postavitvijo in 'šankom'.
Električnih vtičnic imamo pri tej zadnji 5 in bi skoraj potrebovali še kakšno.
Na eni od kuhinj smo imeli stekleno oblogo na steni, vendar tega ne bo več. Prav tako imamo v zgornji kuhinji enobarvne, svetlo rjave ploščice, ki so se prav tako izkazale za slabo izbiro. Pri tej zadnji kuhinji pa sva položila (pravzaprav je pri nas keramičar soproga) manjše ploščice 10x10 z rahlim 'špric' vzorcem. Za ta zadnji najin 'izdelek' lahko mirno rečem, da je praktičen in po mnenju marsikaterega obiskovalca tudi lep. In seveda z maksimalno izkoriščenim prostorom, kjer pa sem bil avtor in izvajalec kar sam
 

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
mogoče je še za pazit višina pulta. verjetno današnji mizarji že vejo, da je "po novem" bolje, če je pult višji kot v starih časih. odvisno tudi od posameznika ampak vseeno. Pri ikei sem moral paziti na to in kupiti ta visoke nogice in jih skoraj do konca raztegnit, da je kolikor toliko OK (pri mojih 173cm). Pod štedilnikom imam cca 5 cm podstavka, da je lepo poravnano.
 

kegelj

Fizikalc
30. apr 2012
407
98
28
Jaz bom drugo leto prenavljal kuhinjo. Bom dal nove cevi za vodo, ker bom razbil tudi tlake. Za poden bom dal pa PVC (vinilne plošče) v vzorcu lesa, ker se mi ta poden res dopade. Je izredno topel in neobčutljiv, kar za ploščice ali parket ne moremo reči. Sedaj ga imamo 1 leto na hodniku in smo vsi navdušeni. Veliko boljše kot prej, ko smo imeli ploščice. Tudi tam, ker imamo sedaj parket bomo dali vinil.
 

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Predvsem je pomembno to, da preden karkoli začneš delat, da imaš načrt kuhinje narejen v piko do zadnjega detajla.

V nasprotnem primeru imaš zelo veliko možnosti, da boš še enkrat štemal ali se boš moral čemu odpovedati.

Pa če se boš kaj z napo ukvarjal, je pri vseh boljših napah sedaj cev fi 150.


Takšnih stvari je še dosti, ampak če boš naredil načrt ko se gre, boš iz tega večino podatkov že dobil.

lp
 

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Jp, najboljš kar v merilu na milimetrski papir narisat točno omarice, štrom, vodovod, ploščice, .... točno vidiš kje se kaj tepe
 

lost1

mnz
19. jul 2007
8.462
147
63
Vidm da sm se čist premal resno lotil tega
grin1.gif


Zaenkrat smo prišli do tega da so mi novo kuhinjo izrisali , gledal sem tudi da so odtoki približno tam kjer so sedaj,tako da nebo preveč štemanja ... edino elektriko bom moral malo porazpozrediti.
 

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
914
154
43
Glede stenske obloge, sicer čisto tvoja odločitev, eni ploščice, eni les, eni rostfrei.

Sam imam steklo in ne dam več drugega kot steklo gor. So nekateri pravili, da je problem steklo za štedilnikom - mogoče pri plinu, pri steklokeramiki ali indukciji sigurno ne.

Super za čistit in zelo neobčutljivo.

Če boš dal steklo, pazi kje boš imel elektriko, luknje v steklo so zelo drage, kasneje pa več ne moreš spreminjat, razen da poštemaš in prilagodiš dozo.

Lp,
 

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Tri vtičnice so spodnja meja.
Laminat po moje ni najboljši za kuhinjo (vlaga), jaz bi razmišljal o pluti.
 

pikapoka07

Pripravnik
6. dec 2013
214
4
18
Si razmišljal o izvekljivi dozi za vtičnice?
smile-1.gif


Pa meni precej pomebno je kotna omarica, če imaš postavitev v L, da jo dejansko lahko izkoristiš oz ti ni treba pol omarice dati ven, da prideš do stvari zadaj, ker je potem ali pač zadaj ne uporabljaš ali pa imaš tam šaro.

Plus velikost hladilnika (če se boste kaj širili, bo potreben večji, hehe), da ne bo potrebno potem na novo delati.....
 

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:

-nova tla, sedaj je topli pod, iščem ideje ali se obrniti na laminat ali kaj drugega? Talnega gretja v hiši ni, zato nevem če bi dajal ploscice

Tudi sam sem lani vrgal staro kuhinjo ven in imam novo_Obvezno daj ploščice po tleh,tudi če nimaš gretja,vse ostalo je samo slaba alternativa,sploh pa pozabi na kakršenkoli parket ali laminat,to spada samo v spalnico!
Svetoval bi ti še,da nabaviš kombinirano kuhalno ploščo 2x plin + 2x indukcija,ni boljše kombinacije!
 

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Svetoval bi ti še,da nabaviš kombinirano kuhalno ploščo 2x plin + 2x indukcija,ni boljše kombinacije!
Lahko obrazložiš zakaj?
Meni osebno se zdi plin napotreben če imaš indikcijo. Indukcija prej segreje in se enako hitro ohladi kot plin. Včasih je bil plin zakon, sedaj ko pa je indukcija pa..ne vem no. Ampak to je samo moje osebno mnenje
 

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:
Citat:
Svetoval bi ti še,da nabaviš kombinirano kuhalno ploščo 2x plin + 2x indukcija,ni boljše kombinacije!
Lahko obrazložiš zakaj?
Meni osebno se zdi plin napotreben če imaš indikcijo. Indukcija prej segreje in se enako hitro ohladi kot plin. Včasih je bil plin zakon, sedaj ko pa je indukcija pa..ne vem no. Ampak to je samo moje osebno mnenje

Dovolj dober razlog razlog je že ta,da je za določene jedi boljši plin,za ostale pa indukcija. Naprimer za peko palačink ali jajc (ali katerekoli jedi,kjer se nekaj peče z malo ali nič olja) je indukcija katastrofa,je plin 100x bolj primeren...za skuhat lonec makaronov,ali pa za zavret liter ali dva vode,pa uporabiš seveda indukcijo!
Sicer pa,vprašaj kakšnega malo boljšega kuharja (ali profesionalca),na kaj raje kuha,plin ali indukcijo?
grims-1.gif
 

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Se pridružujem.

Tudi sam niti približno ne pogrešam plina.

Še posebej kakšne palačinke je izreden užitek delati na indukciji,a ne?
grims-1.gif


Sicer pa boš povedal,koliko pogrešaš plin,potem ko boš par dni brez elektrike in boš na konzervah...
cheer.gif
 

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Dovolj dober razlog razlog je že ta,da je za določene jedi boljši plin,za ostale pa indukcija. Naprimer za peko palačink ali jajc (ali katerekoli jedi,kjer se nekaj peče z malo ali nič olja) je indukcija katastrofa,je plin 100x bolj primeren...za skuhat lonec makaronov,ali pa za zavret liter ali dva vode,pa uporabiš seveda indukcijo!
Sicer pa,vprašaj kakšnega malo boljšega kuharja (ali profesionalca),na kaj raje kuha,plin ali indukcijo?
Jaz sem prej imel plin sedaj pa imam indikcijo in ne vidim neke razlike pri pripravi jajc oz. jedi z malo olja??
To pri profi kuharjih pa je tako, kot je bilo pred leti pri profi fotografih, kateri so zagovarjali analogno fotografijo in vsak ki je dal kaj nase. je pljuval čez digitalno fotografijo.
No vsak se odloči za stvar katera mu najbolj ustreza. Ampak res me zanima (argumentirano), zakaj še vedno zagovarjate plin.
 

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Še posebej kakšne palačinke je izreden užitek delati na indukciji,a ne?
ne vem zakaj ne bi mogel palačink delati na indukciji??? Obrneš jih z lopatko in je problem rešen (res pa je, dajih ne moreš metati)
 

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:

No vsak se odloči za stvar katera mu najbolj ustreza. Ampak res me zanima (argumentirano), zakaj še vedno zagovarjate plin.

Argumentirano? Kaj bi še rad slišal? Zgoraj sem ti napisal dva zelo dobra argumenta,pa ne verjemeš oz.nočeš verjeti...
Indukcija deluje na jed v posodi popolnoma drugače kot plin....indukcija greje samo vsebino posode,zato je zelo primerna za razne juhe,makarone,za zavret vodo,itd....plin pa greje dno posode,zato je bolj primeren za različno peko...palačink,jajc,zelenjave...
Seveda lahko pečeš palačinke tudi na indukciji,ampak če si prepričan da se spečejo isto kot na plinu,potem ti ni pomoči...