obnova amortizerejev

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.400
235
63
Jaz sem pri Vugi obnavljal 2 kompleta - eden je bil tršanje na R5 GTturbo za brekompromisno lego na cesti (brez predsodkov do trdote) in je zadevo uštimal poceni in kvalitetno (časi z Mobikroga na tem podvozju govorijo svoje), drugič pa sem rihtal na enoprostorcu, kateri je namenjen premikanju družine in je prioriteta udobje. Na slednjem je po dobrem mesecu zadnji amortizer začel spuščati zvoke, a je oba zadnja brez vprašanj porihtal znotraj garancije.
Na obeh avtih je naredil točno tako trdoto, kot sem želel in to za prej omenjenih 25.000SIT oz. 120EUR.
Je pa res, da je možak pravljičar in če misliš počakati v delavnici medtem, ko dela, se pripravi, da boš slišal marsikaj za lase privlečenega. Priporočam, da ti zadeve gredo skozi eno uho noter, skozi drugo pa ven in bo vse OK.
evil.gif

LP,

Milan

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če so zanič amortizerji avto postane "trd", oz. dejansko ne trd ga pa zabija čez vsako malenkostno luknjo. Čez dalše kucle plava, čez manjše luknje (recimo tiste udarne jame kjer manjka asfalt), pa te pošteno pretresa. Novi amortizerji naredijo avto TUDI bolj udoben ..

točno to se dogaja pri meni....sicer čez daljše kuclje ne plava tako močno, čez te udarne jame pa je katastrofa (npr. ko se pelješ čez kakšno bolj prometno križišče, kjer se naredijo tisti kuclji od tovornjakarjev ipd.)

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Kakšne kvalitete so tile bilstein v primerjavi z monre? Sprašujem, ker ne poznam.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
ksz ...

Približno leto dni nazaj sem klical Vugo pa je meni rekel, da je okrog 50 EUR na amortizer, pač v stilu "odvisno, kaj je". Potem sem se nekaj cajta odločal, če bi jih dal obnovit, pa sem konec koncev vzel nove, KYB Excel-G, občutek pa je zakon. Če ne drugega, se dobro počutim, ko pod blatniki vidim lepe, nove amortizerje.
Ti mojstri, ki obnavljajo, jih najbrž ne obnavljajo tudi od zunaj. No, ne trdim ničesar, vendar še nisem videl nobenega, ki bi tudi na zunaj zgledal "obnovljen".

V vsakem primeru je pametno kupit še drug material. Npr. zgornje/spodnje gumice za fedre, manšete za rosete, bump stopi, šalce, če je potrebno, novi ležaji spredaj itd.. Moji bump stopi (ne vem, kako se temu ustrezno reče - guma, ki prepreči, da bi cev amortizerja butala v šalčko) so bili mehki kot spužve in celi spreluknjani, novi pa čisto trdi.
Vse staro pa ustrezno spucat in dat nazaj. Vse je odvisno tudi od tega, koliko freaka si pri tem.
wink-1.gif
Jaz hočem met vse tiptop, če se že k čemu takemu spravim.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
No vidim da nekaj veste o teh zadevah... Kako se pravzaprav vidi da so amortizerji "hin"? Koliko km kaj drži to? Jaz imam na svojem Audiju 265.000km in še nisem opazil da bi ob zaviranju avtomobil kaj zanašalo oz. da bi bil nestabilen. Mi pa nekaj piska ko priletim na kakšno luknjo in imam okno odprto. Kot da bi za milisekundo za piskalo nekaj pri vzmetenju, kaj bi to bilo?

Lp

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Tisti pisk, ki ga slišiš je delovanje ventila, verjetno plinskega, v amortizerju. Če ima avto 265k km so amortizerji že hin. A ti avto kaj plava po cesti, občutek, kot bi bil na ladjici?
grin1.gif
Drugače ga pa zamajaj, če se maje, so hin.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Sestica se lepo pelje tudi s popolnoma unicenimi amortizerji.
Meni tudi piska se posebej cez lezece policaje vendar imam Gewinde pa sem mislil ta je vzrok v tako trdih amotizerjih da se slisi prehod olja.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
No vidim da nekaj veste o teh zadevah... Kako se pravzaprav vidi da so amortizerji "hin"? Koliko km kaj drži to? Jaz imam na svojem Audiju 265.000km in še nisem opazil da bi ob zaviranju avtomobil kaj zanašalo oz. da bi bil nestabilen. Mi pa nekaj piska ko priletim na kakšno luknjo in imam okno odprto. Kot da bi za milisekundo za piskalo nekaj pri vzmetenju, kaj bi to bilo?

Lp

Pri takih km so verjetno zanič. Daj avto na test amortizerjev, tam se lepo vidi če kaj "plava".

Je pa res, eni avti (predvsem večje limuzine) so precej imuni na zanič amortizerje., recimo kakšen malček + zanič amortizer je pa smrtna doza. Ibiza l 96. z zanič amortizerji je bila po luknjah skoraj nevozna oz. si imel precej dela z volanom pri pasatu se je pa to čutilo samo čez kakšen "plavajoč" odsek kjer je avto malo zanihal.

Je pa res, amortizer je na avtu z namenom in je pametno imeti delujočega.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Hja gre za Audija A6, ladja je res malo večja, plava pa avto čist nič. Je pa res da je avtomobil bil vrhunsko lepo vožen, nihče ga ni "španal" po ovinkih, koliko so se pač amortizerji uničevali od slabih cest na Mariborskem območju.. Ali ve kdo kakšni amortizerji so original za Audi? Sem gledal te od Bilsteina in imajo smešne cene po netu, sem zasledil tudi po 1500€ vse 4. Lahko samo sanjajo
smile-1.gif
Kdo pa izvaja te teste amortizerjev?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
mislim da so original BOGE amortizerji ce se prav spomnim. Jaz sem jih demontiral z fleksarco.
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
447
83
Ponavadi se bolj pozna, če je avto polno naložen - takrat je plavanje bolj očitno.

Testirajo pa med drugim na AMZSju. Al pa če se pri kom zmeniš za free test, če potem vzameš nove amortizerje.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
"testiras" lahko sam, avto mocno zazibas in umirite se mora v enem nihaju ali pa pogledas ce je kaj mastno pri tesnilih.
Pri zadnjih amortizerjih pa ti je pri teh kilometrih verjetno ze odpadla zascita blazilnikov. To moras kupit novo klub novim amortizerjem ker je ne dobis zraven.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Sem imel tehničnega prejšnji teden, tam tut kaj pogledajo to na tistih valcnih? mac77 koliko si ti dal za nove?

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
Men bo kolega dons končno zmontiral Bilstein amortizerje.... poleg končnika pa stabilizatorja. Moram pol še optiko delat?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Sem imel tehničnega prejšnji teden, tam tut kaj pogledajo to na tistih valcnih? mac77 koliko si ti dal za nove?

Na tistih valcih gledajo bremze, na pomicni plosci pa zracnost podvozja.
Jaz nisem kupil samo amortizerjev, ampak Gewinde (komplet fedre+amotizerje) nastavljive po visini.