objektiv možna okvara?

yyyeb

Pripravnik
20. dec 2008
231
5
18
imam objektiv sigma DC 18-200. Zanima me en zvok, ki prihaja iz obročka za ostrenje. pri ročnem ostrenju se sliši nek ropot ali nekaj takega. ko obračam obroček se sliši žžžžž oz. rrrrr. obrača se gladko in brez zavor. moj drugi kit objektiv je čisto tihi.ker še nisem nikoli uporabljal drugih objektivov, me zanima ali so nekateri bolj glasni, drugi bolj tihi? ali pa so vsi tihi?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Za zvok pri vrtenju obroča je več možnosti.
Najslabša je, da je poškodovano ozobljenje na tem obroču, najboljša pa, da se ti le zdi, da je glasen. Nekaj vmes je, ko se delno odvije nosilec prenosnega ozobljenja in potem je zvok nekoliko močnejši. Če gre za to možnost, bo treba na servis, od delnega odvitja in nato loma notranjega ozobljenja je kratka pot. lahko pa, da imaš drug objektiv s samostojnim motorčkom za ostrenje, pri njih je zvok bistveno drugačen.
Za kateri aparat pa so objektivi?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ja, potem je opcija 'odvit nosilec' zobniškega dela.
Če si iz Ljubljane, lahko primerjava, ker imam prav tak objektiv tudi jaz, sicer pa pokliči Infocono Trzin.

yyyeb

Pripravnik
20. dec 2008
231
5
18
pa je tvoj focus ring čisto tihi ali se rahlo slišijo zobniki?.mislim res rahlo.? pri meni niso glasni,se pa slišijo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Težko je določiti, kaj je to 'čisto tihi'
Recimo zvok, ki bi ga slišal ob rahlem potegu po glavniku, toliko se sliši, ob tem, da ne bi skoraj nič pritisnil ob zobe.
Kaj pa je zate 'rahlo'?
In še poskus: avtofokus naj 'išče' med najmanjšim in največjim - ali je na koncu slišati trd udarec? Je ta drugačen od tistega pri 'kit' objektivu? Če ni, potem je verjetnost, da je vse v redu večja.