Obdelava pri fotkanju za tiskan medij

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ko sem začel fotkat, je bila fotka v reviji z družabno kroniko vredna cca. 5000 sit. kar je danes nekje cca. 20€. torej cca. 15€ neto. ampak se bolj kot ne fotke danes prodajajo po 7 - 10€, bolje plačane so uradne zadeve in pa fotke po naročilu - se pravi te najame neka firma/medij, da pofotkaš zadevo - takrat se ali zmeniš za to, da te plačajo po dogodku oz. po fotki, čisto odvisno tudi od tega, koliko fotk bo potem objavljenih.

sam recimo svoje riti ne premaknem na dogodek za manj kot 100€, ker jim vedno oddam vsaj 10 fotk (pa verjemte, da v življenju še nisem oddal manj kot 15 fotk) dobre, če ne celo super kvalitete.

dnevno časopisje je včasih za fotke mislim da plačalo tudi po 60€ na fotko, ne vem, kako je s tem danes.

dejstvo pa je, da so največji problem še vedno kraje fotk. recimo, da ti z neta sunejo fotko 800- 600, se da naredit zgledno objavo s takšne fotke. večji problem je, da recimo revija kupi fotko zgledne velikosti za 1x uporabo, pa jo potem brez tvoje vednosti uporabijo še večkrat. še bolj je to prisotno v medijskih hišah, kjer je več revij, in fotke prehajajo med eno in drugo in tretjo revijo. ampak danes tega ne delajo več toliko, vsaj kar se mene in naše fotoagencije tiče ne.

se je pa naredilo, da smo fotke prodali, potem pa po nekem času zaradi določenih stvari ta fotka postane zelo vroča in kar naenkrat vidiš tisto fotko na naslovki ... to je potem drugačen problem, ker naslovka ima spet svojo ceno ...

tko, na hitro, bi se pa dalo o tem še debatirati.

@DJ Beat: itak, tud js pomagam kolegom, kdaj kakšno fotko odstopim in podobno. to je normalno, sej veš - roka roko umije in nikooooli ne veš, kdaj boš ti rabil pomoč.
evil.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Kaj se ti sekiraš za slabšo kvaliteto fotk? važno da so tvoje super druper zaradi tega nisi ti nič na slabšem, kvečjemu v boljši poziciji, prideš do izraza.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Čakaj malo, zakaj pa ne sme nekdo dati svojih fotk zastonj, saj so njegovo avtorsko delo? Sicer pa malo poglej okrog sebe - preživljanje s fotografijo bo v nekaj letih domena res nekaj izbrancev, ostali bodo pa fotkali samo tako malo za zraven, poleg druge službe oz študija. Enostavno je danes fotografska oprema tako poceni, da si jo lahko kupi tako rekoč kdorkoli. Z digitalom pa itak ne potrebuješ pol toliko izkušenj kot si jih na filmu...preosvetljena fotka? Vidiš v trenutku na ekrančku in takoj opraviš ekspozicijo, narediš še eno fotko, zadeva rešena. Torej imamo na eni strani relativno poceni opremo in ogromno folka, ki se ukvarja s fotografijo (25 let nazaj jih je bilo po moje ne vem 10x manj), ob tem pa velika večina folka ne loči neke ibr mega profi fotografije od solidne fotografije, kakšrno zna narediti vsaj pol dslr uporabnikom...now do the math...
frown-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Jokcajo, ko kupujejo, res je, ko pa kradejo, jim je pa vseeno. Res pa je, da s tako fotografijo naslovnice ne bodo naredili...

meni je en tiskani medij nekoč spizdil fotko s fb-ja v resoluciji 640x480, s tem, da so morali še odrezati spodnji watermarkan del. Slikca je bila potem ne vem 5x4 cm ali manj objavljena, v tožbo pa nisem šel, saj so kmalu zatem propadli, ostali so le dolgovi, itak pa smo se grdo gledali že prej, tako da je bila to z njihove strani precejšnja predrznost. Je pa tako, da gre za folk, ki se vedno znova uguzi v nek medij, kot kobilice...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Kaj se ti sekiraš za slabšo kvaliteto fotk? važno da so tvoje super druper zaradi tega nisi ti nič na slabšem, kvečjemu v boljši poziciji, prideš do izraza.

no, ne bom rekel, da so moje superduper, ampak recimo, da smo mi kot vsakodnevni škljocarji malce bolj izkušeni in posledično lahko dostavimo boljšo fotografijo. point je potem v tem, da medij vseeno vzame fotko, ki je lahko total šrot, samo zato, ker je zastonj.

@Štibra: ja, tega se jaz zavedam in tu delajo nekateri mediji hude napake, ko jemljejo zastonjkarske fotke, ki so šrot. in posledično pada kvaliteta fotke, ne samo pri nas, ampak pri nas precej bolj. ostali bodo/bomo samo še specifični fotografi, kjer vsak res ne zna narediti dobre fotke - torej modna fotografija, športna fotografija in morda še družabna kronika, ker tu je tud neka specifika.

se pa strinjam, zaradi dostopnosti opreme je predvsem ogrožena kvaliteta dela, s tem pa tudi posledično plačanost. sej fotografi že dolgo tuhtamo, kako se zavarovati, samo ... ni tako enostavno.

ne rečem - nekdo, ki je študent oz hobi fotograf, in dela res hude fotke - hvala bogu, takih me sploh ni strah, take imam rad in samo pripomorejo k temu, da morda celoten sektor okoli njega posledično začne bolje delat. kot takrat, ko sva na sceno prišla moja malenkost in še en fotograf - si drznem reči, da se je raven koncertne in družabne fotografije malce dvignila, ker se je enostavno morala. tak tudi hitro dobi nek renome in je tudi primerno plačan za to. ampak zakaj bi nekdo vzel njega, če pa dobi fotko zastonj od nekoga drugega? now do the math ...
wink-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Jokcajo, ko kupujejo, res je, ko pa kradejo, jim je pa vseeno. Res pa je, da s tako fotografijo naslovnice ne bodo naredili...

meni je en tiskani medij nekoč spizdil fotko s fb-ja v resoluciji 640x480, s tem, da so morali še odrezati spodnji watermarkan del. Slikca je bila potem ne vem 5x4 cm ali manj objavljena, v tožbo pa nisem šel, saj so kmalu zatem propadli, ostali so le dolgovi, itak pa smo se grdo gledali že prej, tako da je bila to z njihove strani precejšnja predrznost. Je pa tako, da gre za folk, ki se vedno znova uguzi v nek medij, kot kobilice...

tudi meni oz. naši firmi, ker kar naredim za zaklop.com je itak last fotoagencije, skratka, sem na FB-ju opazil full znano fotko. pa grem malo po arhivu, pa najdem dogodek in mi takoj užge, da je to lahko samo moja fotka, ker je takrat bla edina in jo je nek medij ekslkuzivno zakupil. ta medij je to fotko lepo odkupil (vendar ne v celoti, fotka je bila še vedno naša last), objavil v svojih tiskanih kot tudi internetnih medijih, od slednjih se je potem fotka prenesla v roke dotičnega oglaševalca oz. "podjetnika", ki je potem svoj dogodek tržil med drugim tudi s to fotko. na FB-ju. seveda smo mu poslali račun in račun tudi dobili nazaj. plačan.
grin1.gif
ni vse v denarju, bom rekel. da bi mi Canon speezdil kako fotko (pa itak ne bo, ker so iz foha in vedo, kako zadeve laufajo, ampak na primer) ne bi od njih zahteval denarja, ampak kakšno kompenzacijo ali kaj podobnega ...

čisto odvisno, kako se znajdeš.
smile-1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Ne skrbi, vem o čem govoriš. Imam v svoji branži iste težave, le da ne s popolnimi laiki. Rešitve so tri. Pozabiš na ta posel. Se sprijazniš s situacijo in jo furaš dalje. Se odločiš in postaviš pogoje pod katere ne greš (in upaš, da bo kdo to cenil in plačal). Ustanovite organ, ki podeljuje licence itd. in zadevo razviješ dalje, da mora medij imeti pod seboj pogodbo z licenčnim fotografom, določi se najnižja cena. Najbolj enostavna pa je, da bi vsi skupaj družno stopili, postavili pogoje in čao. Ampak vedno se bo našel kdo, ki bo naredil ceneje. Tako to je, ampak a komu primanjkuje dela? To vas sprašujem? Pri nas vsi javskamo, ampak le peščica životari oz. je brez dela. Je v igri pohlep?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Glej, za fotografiranje ni potrebno imeti nobene izobrazbe. Sicer se neke zveze oz združenja nekaj silijo, ampak iz tega po moje ne bo nič. Ker enostavno ne moreš prisiliti nekoga, da sme objavljati samo fotke fotografov z licenco. Nek občan se sprehaja, na pot mu skoči marsovec in mu kaže srednji prst, občan potegne telefon in ga fotka...in potem se fotke ne sme objaviti, ker občan ni profi fotograf???? Ne bo šlo skozi.

Fotografski kruh je trd in stvar bo šla samo še na slabše. Že dolgo tega sem napovedal prihodnost - na trgu bo obstala peščica res vrhunskih oziroma ljudi, ki delajo nadpovprečne fotke, imajo pa izreden marketing in bodo imeli skoz dovolj dotoka denarja, da bodo lahko kupovali najboljšo opremo in tako imeli konkurenčno prednost pred žalujočimi ostalimi. Ostalo bodo pa fotkali razni honorarci z dobro opremo, katerih fotografija pa ne bo izključna dejavnost. Koliko je recimo v zadnjih 10 letih narasla kvaliteta papirja in tiska v revijah in cajntgih??? Kako raste naklada tiskanih medijev? Kdo in koliko bo dajal denarja za fotke???? Ali bo ibrhud profi naredil nenormalno hudo reportažo za 200 evrov ob kateri ob orgazem 5% bralcev ali pa raje solidno reportažo popoldanec za 20 evrov, ob kateri orgazma sicer ne bo doživel nihče, ampak hej, 95% ljudi niti ne bo opazilo razlike..povprečeni čas ogleda posamezne fotke je pa itak 2 ali 3 sekunde, tam nekje...sej prav, da se dela dobre zadeve in sej je prav, da se to tudi pošteno plača, ampak če bodo naročniki jutri rekli: plačujemo 10% manj, kaj boste rekli fotografi???? Ne delamo več??? Bodo pa dobil študente, ki bodo delali za 3x manj denarja. Več kot enkrat sem videl katastrofalne reportaže objavljene, mislim z zares zanič fotkami, pa kaj, in na obeh dogodkih sem bil tudi sam, naredil precej boljše fotke, in? so what??? tiste druge so bile pač zastonj...a naj dam potem moje zastonj? evo, pa smo tam...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
se strinjam s tabo, tako pač je. in kot je nekdo rekel - sprijaznili smo se s to situacijo in poskušamo izvleči ven kar se pač da. zelo sem srečen, da sem bil ob pravem času na pravem mestu in sem zato lahko zdaj, kjer sem. če bom lahko naslednjih 5 let živel izključno samo od fotografije ne vem, bom pa poskusil narediti vse za to. no, preko trupel ne bom šel, tudi drugim ne bom metal polen pod noge, ker tak pač nisem. vedno se skušam pokazat s svojim delom. če je to nekomu všeč, okej, hvala bogu - če ne, okej, poskusimo še boljše oz. nekaj drugega.
smile-1.gif

nekak ni tok črno vse skupaj kot se mogoče bere, je pa težko, oz. danes nekomu prit v krog, kjer se fotke plačuje normalno, je dosti težje, se mi zdi. je pa res, da danes se tiskani mediji ne berejo toliko, kot internetni mediji ... tu pa nastane problem z mediji, ker izkoriščajo politiko a.k.a. "sej bo samo na netu" ...

primer: zadnjič je uletela ena radijka do mene, da rabi fotke, tipična izjava - "sem tapata, delam reportažo, pa bi bile fine kakšne fotke zraven, tole je vizitka, pa mi jih pošlji prosim, sej podpišemo?" in jaz hudomušno nazaj (ker sorry, včasih so vsaj vprašali, če bi lahko poslal kakšno fotko, ki jo bom mel viška, ta pa kar direktno, kukr da mi dela uslugo) - "torej, vi objavite fotke, pa vam pošljem kakšno položnico, ki mi jo boste podpisali? lepo, me veseli" ... seveda ji ni bilo nič jasno, pa je nekaj začela jeclat, kukr, ne, kakšne položnice, da ona rabi samo fotke ... pa sem ji razložil - dobro, potem ti fotke pošljem, vi boste pa men 20 sekudn oglasnega prostora 2x dnevno posodil oz. dal, pa se bom malo oglaševal, reklama vedno prav pride ... ja neeee, to pa ni isto, ti si tle, itak fotkaš, če daš še meni fotke ...

seveeeda, vi mate tud tam mikrofone že, pa mešalke, računalnike, sej kaj pa je problem 10 sekundni oglas nardit, pis of kejk ...
wink-1.gif