Obdelava pri fotkanju za tiskan medij

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Zdravo. So kakšne posebnosti pri obdelavi, ko fotkaš za tiskan medij? Neka priloga, papir kakovosti kakih dnevnikov oz. malce bolje, nikakor pa ne blizu revijalnim printom.

V primerjavi s fotkami za net moraš nekoliko bolj naostriti, če se ne motim. Je kak format pošiljanja, ki je standarden, ali lahko jpeg ruknem v določeni resouciji? Obdelava v sRGB je za net kul, kaj pa tisk?

Nimam pojma o tem delu verige pri fotkanju.

Tnx.

Nazadnje urejeno:

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Pred tiskom se RGB pretvori v CMYK. Ampak tega ne počni sam, ker nimaš kalibriranega monitorja na njihov tiskarski stroj.

Z barvnimi popravki in levels-i se ne ukvarjaj preveč, da pustiš čim več maneverskega prostora njihovemu DTP-jevcu. Če npr. s popravki levels-ov v nekem delu slike izgubiš informacijo, je v DTP pripravi ne bo mogoče dobiti nazaj.

Skratka moj nasvet bi bil, da narediš crop (če je treba), morda odkloniraš kakšno smet in pa rahli popravki levels-ov.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
če ti plačajo, le pošlji, če pa jim boš dal zastonj, pa hvala, ker mi odžiraš kruh.

drugače pa ne rabiš nikakršnih CMYK-ov, fino je, da imaš AdobeRGB barvni prostor, ker potem oni sami to pretvorijo v CMYK, ker tudi če imaš skalibriran monitor, ni skalibriran na njhov sistem. plus, da imajo še razne procese s tem povezan, poleg tudi doostrovanje fotke. tako da doostrit ti ni potrebno nič, ker to itak načeloma morajo sami v pripravi za tisk, in če ne gre za naslovko, je čez glavo dovolj da jim pošlješ format 15x10 cm in 250 - 300 dpi.

in še enkrat - pošlji samo če ti plačajo za fotografije, ker sem resnično sit tega, da vsi talajo fotke "za podpis" ... če imajo denar za spravt revijo v pogon, imajo tudi za to, da ti plačajo tistih par fotk ...

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Bo plačano prek avtorske pogodbe.
smile-1.gif

Tnx za nasvete.

Bom zvečer ali jutri se lotil teh zadev, trenutno moram še porihtat en projekt za REDNI šiht. :S

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
če ti plačajo, le pošlji, če pa jim boš dal zastonj, pa hvala, ker mi odžiraš kruh.
Napadel si ga, se preden je sam povedal.. Od tebe pa res ne bi pricakoval takega ostrega izbruha..

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
mah, ne da sem ga napadel ... itak pojma nimam, za kater cajteng gre, tko da direktno ne gre za "grožnjo" meni, ampak vseeno - ko nekdo od vas, ki imate še REDNI šiht, da mediju, kateri načeloma za delo najema nas, fotke zastonj, to pomeni, da smo mi ob zaslužek, kateri je nam edini. to upam, da razumeš/razumete. in zadnje čase vsakemu tako povem, ker se potem ljudje malo zamislijo. in dejansko potem zahtevajo neko plačilo, tudi če je kompenzacija. fotka nekaj košta in če lahko spravijo v pogon celo revijo, spletno stran, skratka medij, imajo tudi tistih nekaj evrov za fotke.
wink-1.gif

ker konkurence, ki pridno dela in PRODAJA in TRŽI svoje fotke, se ne bojim, ti nam pomagajo oz. se spodbujamo, da delamo še boljše in se dvigamo.

zastonjkarji pa načeloma poslabšajo zadeve - ne samo, da fotke dajo zastonj, po tem ko ponavadi že oddelajo svoj 8 urni šiht, ponavadi so te fotke tudi slabše kvalitete in posledično kvaliteta fotografije upada ...

@Ynos: super, sem vesel zate!!
grin1.gif

@back to DJ_Beat: vesel sem vsakega, ki mu vsaj malo uspe al zaslužit al dodatno zaslužit s fotografijo. to je en najlepših poslov. ne podpiram pa tega, da nekateri mediji to preveč izkoriščajo in jemljejo zastonj fotke. in ravno od tebe bi pričakoval, da bi ta problem ti razumel ...
wink-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Eno sem že zadnjič naredil zastonj. Ampak nisem delal uslugo cajtnugu, ampak moškemu, ki je bil v cajtngu, tako da za tisto mi je res vseeno.

Tole je pa prišlo iznenada, branil se nisem.
grin1.gif

Obdelal, zmanjšal na 2000pxl. Poslal.

Bom na PM napisal, ko bo v tisku.
smile-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
sj ne rečem, kdaj daš zastonj, za dobro voljo in dobre odnose, pa da jih mogoče navabiš.
grin1.gif
ampak enkrat, ne pa vsakič, kot majo nekateri zastavljeno.

mislim, da bi moralo biti kul, sej pr nas ma mogoče revija Story res dober tisk, pol se pa počas neha (no, modne revije itak, tam mora bit, pa kak Playboy, FHM, to je pa to) ...

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Poglej, te cisto razumem in seveda podpiram.
Lahko pa recem, da kdaj pa kdaj kaksnemu kolegu dam fotko cisto tako - za dobre odnose. Kdaj mogoce naredim kolegu fotografu uslugo in grem pofotkat event namesto njega in potem dam fotke.
Kar pa res ne prenesem, so pa kraje. Ampak zal je tako, da verjetno niti za 1/10 svojih fotk ne vem, da so bile kje objavljene, ker pac bolj poredko spremljam tiskane medije. Ponavadi pa, ko me kaksen medij kontaktira za fotko, jim napisem ceno in ne dobim nobenega odgovora vec.. Poglej, jest fotko mam, ce jo hocete se vi, boste pa pac placali..
wink-1.gif

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Ce dajes fotke drugim, potem ne rabis vedeti ali so kje objavljene ali ne. Ce ti jih "sunejo" za medij, pa pomeni,
da si jim jih dal na voljo nezascitene, z 800x600 pa watermarkom si nimajo kej pomagati.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Ce fotke DAM, potem vem, kje bodo objavljene. Nezascitenih fotk mi pa ne morejo ukrasti, ker imam vse watermarkane. 800x600 ti pa jest brez problema naredim sliko 10x15 in 95% ljudi ne bo opazilo razlike v kvaliteti med priporoceno resolucijo za ta print. In verjemi, da se pri reviji zelo potrudijo da odstranijo tudi tisti watermark.. Raje, kot pa da bi placali tistih par € za fotografijo.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Ce nimas ravno turka z ljubico se ne bodo nic potrudili. 800x600 se pa ne spomnim, da bi kdaj kerakoli revija uporabila, se pri 1200 jokajo vcasih.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Reciva od 10€ - 20€ pa gor. Sicer pa sam ne fotkam vec toliko stvari, pri katerih bi potem kupili samo fotografijo ali dve. Samo se projekte in pa cisto komercialno (obhajila, birme, poroke..).